Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Μας παρακολουθούν για το... καλό μας

Κώστας Κάππας


Όταν περνάμε τον έλεγχο του αεροδρομίου, βγάζουμε παπούτσια, ζώνες και πετάμε στα σκουπίδια οτιδήποτε υγρό (ακόμη και νερό!) είναι πάνω από 100 cc. Με τα νέα fullbodyscanners η απεικόνιση του σώματος είναι εκπληκτική σε λεπτομέρειες και σε εξευτελισμό, καθιστώντας ορατό οτιδήποτε κρύβεται κάτω από τα γεννητικά όργανα ή μέσα σε αυτά, μαζί με τα τελευταία… Η δικαιολογία; Ο κακός αεροπειρατής.

Υπερσύγχρονα μηχανήματα σε συνεργασία με τηλεφωνικές εταιρείες και διαδικτυακές πλατφόρμες σκανάρουν το τηλεφωνικό δίκτυο και το διαδίκτυο, ανιχνεύοντας οτιδήποτε ξεστομίσουμε ή γράψουμε που δεν συνάδει με το πρότυπο του φιλήσυχου και νομοταγή πολίτη. Η δικαιολογία; Η προστασία από τους τρομοκράτες.

Ήδη οι δρόμοι της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ (και όχι μόνο) έχουν γεμίσει κάμερες οι οποίες καταγράφουν οτιδήποτε κινείται. Η δικαιολογία; Η ασφάλειά μας από κλέφτες και τζιχαντιστές.

Πανύψηλα τείχη και ηλεκτροφόρα σύρματα στήνονται γύρω από το φρούριο Ευρώπη και όσοι πρόσφυγες δεν γκρεμοτσακιστούν ή καούν, κλείνονται σε Αμυγδαλέζες. Η δικαιολογία; Η προστασία μας από κάθε τι σκουρόχρωμο, μουσουλμανικό, φτωχό, άρρωστο και γενικώς διαφορετικό.

Τα Κοινοβούλια στις χώρες της Ευρώπης, όλο και περισσότερο μοιάζουν με δημοτικά συμβούλια τα οποία έχουν δικαίωμα να χειρίζονται μόνο τα απορρίμματα, τις παιδικές χαρές και την κάλυψη των πεζοδρομίων με τραπεζάκια από καταστήματα εστίασης. Τα υπόλοιπα (Παιδεία, Υγεία, Ασφάλεια και Οικονομία) τα χειρίζεται ένα Υπερεθνικό Ευρωπαϊκό Όργανο το οποίο δεν ψήφισε κανείς. Η δικαιολογία; Η ολοκλήρωση της Ευρώπης σε Ενιαία Οντότητα προστατεύει την Δημοκρατία και τελικά την ζωή μας.

Δεν πάει καιρός, που το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει (το είχαμε διαβάσει και στις ελληνικές εφημερίδες) ότι οι καπνιστές οι οποίοι αρρωσταίνουν λόγω της κακής συνήθειάς τους, θα μπαίνουν τελευταίοι στην λίστα για θεραπεία (δεν γνωρίζω εάν λόγω του σάλου που ξέσπασε σε όλο τον κόσμο, το απέσυραν τελικά). Η δικαιολογία; Ο καπνιστής είναι συνυπεύθυνος για την ασθένειά του.

Δεν νομίζω ότι θα προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε την κατραπακιά στους καπνιστές όταν θα ξεφυτρώσει η επόμενη φαεινή ιδέα να μπαίνουν τελευταία στην λίστα για περίθαλψη τα παχύσαρκα άτομα. Ταυτόχρονα η BILD, η SUN και άλλα δημοσιογραφικά κοσμήματα θα εκλαϊκεύουν την δικαιολογία: “για να μπει φρένο σε αυτούς που περιδρομιάζουν, αδιαφορώντας για την υγεία τους και επιβαρύνοντας οικονομικά το Σύστημα Υγείας”.

Θα ακολουθήσουν οι νεαροί που δεν φοράνε κράνος, εκείνοι που δεν παίρνουν προφυλάξεις στο sex και κολλάνε AIDS, τα ουσιοεξαρτώμενα παιδιά που έχουν ηπατίτιδα C, οι αλκοολικοί που καταστρέφουν το συκώτι τους, όσοι αμελούν τα εμβόλια και άλλοι πολλοί…

Στο κοινωνικό περιθώριο θα πεταχτούν οι πολύτεκνοι που “σπέρνουν παιδιά χωρίς να νοιάζονται πως θα τα θρέψουν και απαιτούν παιδικούς σταθμούς”, οι φοιτητές που “διάλεξαν λάθος σχολές που οδηγούν στην ανεργία και τώρα θέλουν δουλειά”, οι αγρότες που δεν καλλιεργούν εξωτικά φυτά (που έχουν ζήτηση στην Ευρώπη) αλλά επιμένουν σε μήλα κα πορτοκάλια και οι επιστήμονες που δεν έχουν καταλάβει ότι το μέλλον ευρίσκεται στο σερβίρισμα χυμών σε ένα νησί και όχι οι μαθηματικοί αλγόριθμοι και οι ανασκαφές αρχαίων.

Ένας καλοπροαίρετος μέσος συντηρητικός άνθρωπος, θα αντιγυρίσει και θα πει: “και που βλέπεις εσύ σε όλα τα παραπάνω κάτι στραβό; Μήπως πράγματι νοιάζεται για ‘μας το Σύστημα και μήπως πράγματι όλοι αυτοί έκαναν καταστροφικές επιλογές για την ζωή τους;”

Θα χρειαζόμουν κιλά μελάνι για να τον ενημερώσω για το προφανές:

Για το ότι η τρομοκρατία είναι κατασκεύασμα αυτών που την έχουν ανάγκη (ιδέ Taliban και σχέση με την οικογένεια Bush, εκπαίδευση τζιχαντιστών από δυτικές δυνάμεις και κυρίως από την κα. Clinton και τα αφεντικά της στην Λιβύη και αποστολή ενάντια στην Συρία του Assad). Για το ότι η τρομοκρατία θα εξαφανιστεί εκκωφαντικά, όταν πάψουμε να βιάζουμε τον Τρίτο Κόσμο και να ληστεύουμε τον πλούτο του. Για το ότι ο καθημερινός ψηφιακός έλεγχος της ζωής μας, έχει ως στόχο να συνηθίσουμε στην λογική του “Μεγάλου Αδελφού” (π.χ. σε χιλιάδες εταιρείες στον κόσμο, ελέγχεται ηλεκτρονικά πόσες φορές πηγαίνει ο εργαζόμενος στην τουαλέτα στο ωράριο). Για την απαξίωση της ψήφου μας αλλά και την μετάλλαξή μας σε εν δυνάμει ρατσιστές, απέναντι σε αυτούς που τους εκμεταλλευόμαστε τα τελευταία 2000 χρόνια!

Για το ότι το Σύστημα θέλει εκτός από την αποκοινωνικοποίησή μας και την αυτό-ενοχοποίησή μας. Να μην σκεπτόμαστε π.χ., ότι για τεράστια τμήματα του πληθυσμού η παχυσαρκία είναι αδιάρρηκτα δεμένη με την φτώχια και την κατανάλωση λιπαρών ουσιών και όχι πρωτεϊνών. Ψάξτε στο Διαδίκτυο σχετικά με το San Antonio, Texas, USA και πίσω από την λαμπερή εικόνα, θα ανακαλύψετε ότι οι υπέρβαροι (άνω των 150 κιλών) χειρώνακτες εργαζόμενοι είναι πάνω από το 20% της κοινωνικής ομάδας τους. Να μην σκεπτόμαστε π.χ. ότι οι εταιρείες καπνού και αλκοόλ δημιούργησαν μία ολόκληρη φιλοσοφία ζωής γύρω από αυτά τα δύο προϊόντα, με την ευλογία του Κράτους το οποίο προσδοκά φόρους.

Το Σύστημα μας αποστρέφει στο να κατανοήσουμε τα σκοτεινά του σχέδια, για το πως μας θέλει και πως μας πλάθει: γυμνούς, ευάλωτους, ανημέρωτους και έτοιμους για λυντσάρισμα (ποτέ του "από πάνω", αλλά) του απέναντι, που φταίει για τα χάλια του αλλά και για τα δικά μας χάλια.

Σε ό,τι αφορά στις αναμφισβήτητες δικές μας ευθύνες, θα παραφράσω τον συντηρητικό φίλο μου, τον Γερμανό πάστορα Martin Niemöller:

“Όταν το Σύστημα άφηνε άνεργο τον φωνακλά διαμαρτυρόμενο γείτονα, εγώ κοίταζα την δουλειά μου.

Όταν οι ανασφάλιστοι πεταγόντουσαν έξω από τα νοσοκομεία, εγώ έμπαινα με την κάρτα ασφάλισης, κορώνα στο κεφάλι μου.

Όταν τραυματιζόντουσαν οι εργάτες χωρίς μέτρα προστασίας στο μεροκάματο, εγώ ήμουν οχυρωμένος στο γραφείο μου.

Όταν μου είπαν να τα μαζεύω γιατί δεν χρειαζόταν η ειδικότητά μου, ήμουν απελπιστικά μόνος και αβοήθητος. Οι άλλοι είχαν διωχθεί νωρίτερα”.

Πηγή: artinews.gr



Κώστας Κάππας: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου