Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Συλλαλητήρια και πλατείες...

Βασίλης Μακρίδης


► Περιδιαβάζοντας, όπως κάνω συχνά, στο ΦΒ, βρήκα μεταξύ άλλων και συγκρίσεις που έκαναν κάποιοι/-ες ανάμεσα στα δύο συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Συντάγματος και στα αντίστοιχα της περιόδου 2011-2012 (συμπεριλαμβανομένων και των «πλατειών»).

► Θα πρέπει να διαθέτει κανείς πολύ ζωηρή φαντασία και ακροβατική λογική για να συνδέσει δύο τελείως διαφορετικά, ως προς το περιεχόμενο, πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα.

► Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του 2011-2012 (αν και, ουσιαστικά μιλάμε για την περίοδο 2008-2014, που λήγει με τις εκλογές του Γενάρη 2015), αφενός είχαν αφετηρία κατευθείαν από τους αυτοοργανωμένους και ακηδεμόνευτους πολίτες, αφετέρου είχαν έντονο ταξικό και πολιτικό πρόσημο, θέτοντας ζητήματα εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας εν γένει, θέτοντας αιτήματα ουσιαστικής βελτίωσης της οικονομικής και γενικότερης κατάστασης των «μη προνομιούχων», δηλαδή άνω του 90% του πληθυσμού της χώρας.

► Κοινώς, έβαζαν «το μαχαίρι στο κόκκαλο» του προβλήματος, γι' αυτό και αντιμετωπίστηκαν από το κράτος και το σύστημα με καταστολή, ξύλο, χημικά, κυνήγι στους δρόμους από την πλευρά των πάνοπλων «οργάνων της τάξης» προς τους άοπλους πολίτες, που μοναδικό τους όπλο είχαν την συνείδησή τους και την αίσθηση ότι αγωνίζονταν για κάτι σωστό και κοινωνικά δίκαιο.

► Τα δύο πρόσφατα συλλαλητήρια, Θεσσαλονίκης και Αθήνας, είχαν ως προμετωπίδα ένα ζήτημα που είχε θαφτεί επιμελώς επί πάνω από 20 χρόνια, ακριβώς επειδή η σημασία του ήταν και είναι ήσσονος σημασίας, αναλογικά με άλλα που ταλανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες και ξαναβγήκε στην επιφάνεια απλά και μόνο επειδή πρέπει να εξυπηρετηθούν οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ελέω και της αντιπαράθεσης ειδικότερα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία.

► Και οι δυνάμεις που καλούσαν στα συγκεκριμένα συλλαλητήρια δεν ήταν κάποιες αυτοοργανωμένες ομάδες πολιτών, αλλά συγκεκριμένα μορφώματα, είτε με τη μορφή σωματείου, είτε ακόμη και... ΑΕ (όπως η διαβόητη «Παμμακεδονική Ένωση» με έδρα τις ΗΠΑ), με ΠΟΛΥ συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο και υπόβαθρο, που κινείται στα όρια μεταξύ... σκληρής Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

► Όσα «βαφτίσια» και να κάνουν στα δύο αυτά συλλαλητήρια, όσο και αν σε αυτά συμμετείχε και πλήθος πολιτών που δεν έχει καμία σχέση με την Ακροδεξιά, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό/ναζισμό, το πλαίσιό τους ήταν ξεκάθαρα ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ και στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα υποστήριζε πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα.

► Επιπλέον, προσφέρθηκαν ως ένα ιδιότυπο «πλυντήριο» τόσο για το εθελόδουλο και ξεπουλημένο πολιτικό προσωπικό που έβαλε τη χώρα μας στη μέγγενη των μνημονίων και της επιτροπείας/κατοχής των δανειστών, όσο και για τα ναζιστικά απολειφάδια της ΧΑ, που βρήκαν ανοιχτό πεδίο για να κάνουν τη «μόστρα» τους.

► Τα συλλαλητήρια τελείωσαν, λοιπόν... Και το «Μακεδονικό», κατά τα φαινόμενα, θα «τελειώσει» μέσα στους επόμενους μήνες με τη λύση που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ, μιας και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων κάθονται εξίσου εθελόδουλες και «πρόθυμες» προς τον αμερικανοΝατοϊκό ιμπεριαλισμό κυβερνήσεις. Το θέμα είναι, ποια θα είναι η στάση των πολιτών που, καλή τη θελήσει κατέβηκαν σε αυτά τα δύο συλλαλητήρια, πιστεύοντας ότι έτσι εκδηλώνουν τη συνολική τους αντίθεση προς τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική της.

► Θα τους δούμε, άραγε, αυτούς τους πολίτες τις Τετάρτες (τώρα πια και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές) έξω από τα συμβολαιογραφεία και τα Ειρηνοδικεία, στην αποτροπή πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας; Θα τους δούμε στις επόμενες απεργίες για την διαφύλαξη του ίδιου του δικαιώματος στην απεργία, αλλά και την περίσωση των λαϊκών εισοδημάτων; Θα τους δούμε στα επόμενα συλλαλητήρια κατά των «αξιολογήσεων» των δανειστών, που κάθε φορά σημαίνουν νέα μέτρα και νέες περικοπές για μισθωτούς, συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων; Θα τους δούμε στην επόμενη αντιιμπεριαλιστική πορεία, ενάντια στο σφαγείο που στήνουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και σύσσωμη η «πολιτισμένη» Δύση στη μισή Υφήλιο, σκοτώνοντας αμάχους και δημιουργώντας τεράστια κύματα προσφύγων;;;

► Ή, μήπως, η συμμετοχή κάποιων στα δύο αυτά συλλαλητήρια θα γίνει, απλά, η «πρόφαση εν αμαρτίαις» για τη ΜΗ συμμετοχή τους σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;;; Για να δούμε...



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου