Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Εξαπλώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Του Γιώργου Πατέλη

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις (εδώ σε συνάντησή του με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό Φικρί Ισίκ) δήλωνε, την παραμονή της τουρκικής εισβολής σε συριακό έδαφος, ότι «όταν εκτοξεύονται πύραυλοι και έρχονται τρομοκράτες από την άλλη πλευρά των συνόρων, είμαστε 100% με την Τουρκία». Την Τετάρτη, κι ενώ ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα μπει και στο Ιράκ, είπε ότι «η Τουρκία απειλείται από τους τρομοκράτες του PKK, που σκοτώνουν αθώους Τούρκους». Ο νοών νοείτω…

Ποιος θυμάται τις κατηγορηματικές βεβαιότητες πλήθους δημοσιογράφων αλλά και αριστερών αναλυτών, ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο σχετιζόταν με τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα της τουρκικής εκστρατείας στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας; Παρά τη σημαντική καθυστέρηση (χρειάσθηκαν δύο μήνες αιματηρών μαχών), ο τουρκικός στρατός και οι τουρκμένοι και τζιχαντιστές συνεργάτες του κατέλαβαν το Αφρίν, σκότωσαν αμάχους, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα μνημεία της πόλης. Η διεθνής κοινότητα, με πρώτες τις ΗΠΑ, σιωπά μπροστά σε αδιαμφισβήτητα εγκλήματα πολέμου και κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας τρίτων χωρών.

Ενώ το Αφρίν έχει περάσει, με κοινή αποδοχή και των ΗΠΑ και της Ρωσίας, υπό τον έλεγχο των Τούρκων, ο Ερντογάν εξαγγέλλει συνέχιση της εκστρατείας τόσο προς την πόλη Μανμπίτζ, όπου αναδιπλώθηκαν οι μαχητές του YPG και στρατοπεδεύουν 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες, αλλά και στο έδαφος του Ιράκ: «Η ιρακινή πόλη Σιντζάρ και η συριακή Τελ Ριφάτ είναι οι επόμενοι στόχοι της Τουρκίας» ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας, συμπληρώνοντας ότι «ο τουρκικός στρατός βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν» – δήλωση που ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες από την ιρακινή κυβέρνηση.

Είναι φανερό ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αναβίωση κλίματος Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στη δυτική συμμαχία και τη Ρωσία, που κλιμακώνεται με τις μεγάλης έκτασης απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Από τη μια πλευρά πουλά εκδούλευση στον Πούτιν, αρνούμενος να πάρει μέρος στο πογκρόμ απελάσεων, και από την άλλη εκβιάζει ανοικτά τις ΗΠΑ για παραχωρήσεις προκειμένου να μην διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Και φαίνεται ότι αυτός ο εκβιασμός έχει επιτυχίες. Όσο κι αν ο Ερντογάν εκνευρίζει τους δυτικούς εταίρους του, το οικονομικό μέγεθος και η στρατηγική θέση της Τουρκίας αναγκάζουν ΗΠΑ και Ε.Ε. να εξαντλούν τα όρια της διπλωματίας και να ανέχονται ευθείες προσβολές προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο δυτικό στρατόπεδο.

Και νέο πράσινο φως από τις ΗΠΑ


Έτσι, στη συνάντηση των ιθυνόντων της Ε.Ε. με τον Ερντογάν στη Βάρνα ειπώθηκαν τάχα σκληρές κουβέντες, αλλά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο σε βάρος της Τουρκίας. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, παλιοί και νέοι, συνεχίζουν να τρώνε «οθωμανικά χαστούκια» χωρίς να αρθρώνουν λέξη. Αμερικάνικα ΜΜΕ δημοσιεύουν άρθρα που προειδοποιούν την Τουρκία ότι η αγορά των ρωσικών S-400 θα οδηγήσει σε άρση της συμφωνίας αγοράς των F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Αντίθετα, λέγεται ότι στην τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Τραμπ συμφωνήθηκε να περάσει ο έλεγχος της Αφρίν στους Τούρκους, να αποσυρθούν οι Κούρδοι ανατολικά του Ευφράτη και, σε περίπτωση επέκτασης των τουρκικών επιχειρήσεων στην Μανμπίτζ, οι αμερικάνικες δυνάμεις να μείνουν αμέτοχες. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δίνουν τη συγκατάθεσή τους και για επέκταση των τουρκικών επιχειρήσεων στο έδαφος του Ιράκ με στοχοποίηση της πόλης Σιντζάρ και του όρους Καντίλ, όπου υπάρχουν ισχυρές βάσεις των Κούρδων.

Αναμένεται η στάση της Ρωσίας απέναντι στους ισχυρούς τριγμούς που διαπερνούν πια τη συμμαχία της με το Ιράν, το Ιράκ και την Τουρκία. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ των μελών της συμμαχίας στις 4 Απρίλη. Είναι ορατά πάντως τα πρώτα δείγματα γραφής. Ο αρχηγός του ιρακινού στρατού δήλωσε ότι ελέγχει πλήρως το Σιντζάρ και τα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας, ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι θα εμποδίζονται οι Κούρδοι μαχητές να πραγματοποιούν οποιαδήποτε δραστηριότητα εναντίον της. Από την πλευρά τους οι Κούρδοι δήλωσαν ότι θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Σιντζάρ. Μένει να φανεί αν οι προσπάθειες εξευμενισμού του Ερντογάν θα αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου. Η μέχρι τώρα εμπειρία επιβεβαιώνει το αντίθετο.

Πηγή: e-dromos.gr



Γιώργος Πατέλης: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου