Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Αφήστε τον Κιμ, πιάστε τον Ρουχανί

Γιώργος Αναστασίου


Προσωρινή μετακόμιση της έντασης από την κορεατική χερσόνησο


Την επόμενη Παρασκευή 27 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών της Βόρειας και Νότιας Κορέας. Όμως την παράσταση ήδη έκλεψε η αποκάλυψη ότι ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA και μέλλων ΥΠΕΞ των ΗΠΑ (αν τον εγκρίνει το Κογκρέσο…), συναντήθηκε ήδη με τον Κιμ Γιονγκ-ουν σε βορειοκορεατικό έδαφος για να προετοιμάσει τη συνάντησή του με τον Τραμπ. Δηλαδή ενός σχεδιασμού που, αν πιθανολογούνταν μέχρι πριν λίγους μήνες, θα θεωρούνταν γέννημα καλπάζουσας φαντασίας. Θυμίζουμε ότι ως τα τέλη του 2017 η ένταση είχε κλιμακωθεί επικίνδυνα στην κορεατική χερσόνησο, με τον Βορρά να αναπτύσσει το πυρηνικό και πυραυλικό του πρόγραμμα και τον Τραμπ να απειλεί να «σβήσει από το χάρτη τη χώρα του μικρού πυραυλάνθρωπου», όπως αποκαλούσε τον Κιμ.

Ακολούθησε η πρωτοχρονιάτικη αιφνιδιαστική επίθεση φιλίας του Κιμ στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, τον Μουν Τζάε-ιν, με την προσέγγιση Βορρά-Νότου να εδραιώνεται στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι αποφασίστηκε και προετοιμάστηκε η επικείμενη συνάντηση μεταξύ Κιμ και Μουν, με τους δύο ηγέτες να διαβεβαιώνουν ότι προσβλέπουν όχι μόνο σε ύφεση αλλά και σε επανέναρξη μιας πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών – ακόμα και σε υπογραφή συνθήκης ειρήνης, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα υφίσταται μόνο η συμφωνία ανακωχής του 1953. Κι ενώ όλα αυτά συνέβαιναν με τις ΗΠΑ να κοιτούν καχύποπτα, ξαφνικά ένα από τα τουίτ του Τραμπ γνωστοποιούσε στην έκθαμβη υφήλιο ότι ο προέδρος των ΗΠΑ συμφώνησε να συναντήσει τετ-α-τετ τον… μικρό πυραυλάνθρωπο.

«Προοδευτικές» κριτικές στον Τραμπ


Αυτήν την εβδομάδα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκε τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ελπίζοντας μεταξύ άλλων να τον πείσει να αναθεωρήσει την απόφασή του για συνάντηση με τον Κιμ. Το μόνο που κατάφερε ήταν μια ταπεινωτική ψυχρολουσία καθώς, αμέσως μετά τη συνάντηση Άμπε-Τραμπ, οι Αμερικανοί αποκάλυψαν ότι λίγες μέρες πριν ο Πομπέο συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Έκτοτε οι αντιπολιτευόμενοι τον Τραμπ και τα μεγάλα «προοδευτικά» ΜΜΕ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και προειδοποιούν ότι επίκειται διπλωματικό Βατερλό για τις ΗΠΑ λόγω του «τυχοδιώκτη» Τραμπ. Μάταια αυτός προσπαθεί να δελεάσει τους πλέον πολεμοχαρείς ανεβάζοντας την ένταση με το Ιράν, που φαίνεται να προνομοποιείται τώρα ως υπ’ αριθ. 1 στόχος.

Γράφει χαρακτηριστικά ο τάχα προοδευτικός και φιλειρηνικός βρετανικός Guardian: «Η εκπληκτική άγνοια του Τραμπ μπορεί να τον οδηγήσει σε παραχωρήσεις χωρίς καν να το καταλάβει. Στην πράξη, προέβη κιόλας σε μια μεγάλη παραχώρηση και μόνο που συμφώνησε σε αυτήν τη συνάντηση. Μια συνάντηση μεταξύ του Κιμ, του μοχθηρού γκάνγκστερ-δικτάτορα, και του προέδρου των ΗΠΑ είναι ήδη μια τεράστια νίκη για τον Βορρά». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι «αναλυτές», αναμεταδίδουν τις ανώνυμες ανησυχίες αντίστοιχου επιπέδου. Έτσι ο Τραμπ αναγκάστηκε προχθές να δηλώσει ότι «αν δω ότι δεν είναι εποικοδομητική η συνάντηση, θα σηκωθώ να φύγω»…

Επικέντρωση στο Ιράν


Ίσως η εξήγηση της προσωρινής έστω ύφεσης στην κορεατική χερσόνησο να βρίσκεται στη συνειδητοποίηση από την Ουάσιγκτον της αδυναμίας της να κρατηθούν ανοιχτά πολλά μέτωπα χωρίς τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων. Τη θέση της παίρνει πάντως η εκ νέου στοχοποίηση της Τεχεράνης και απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτά τα εξίσου τυχοδιωκτικά βήματα συναντούν ελάχιστη κριτική εντός των ΗΠΑ, καθώς μια επίθεση εναντίον του Ιράν αποτελεί μόνιμη ονείρωξη και επιδίωξη του πανίσχυρου (και… διακομματικού) σιωνιστικού λόμπι. Οι βομβαρδισμοί ιρανικών θέσεων από την ισραηλινή αεροπορία λειτουργούν ενισχυτικά, επιδιώκοντας μια πιθανή ιρανική απάντηση η οποία με τη σειρά της θα δικαιολογούσε απευθείας αμερικανική επίθεση…

Όμως όλα αυτά προκαλούν ανοιχτή διαφωνία στο λοιπό δυτικό στρατόπεδο, με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να καταδικάζουν τυχόν κλιμάκωση της έντασης, ενώ χθες δόθηκε στη δημοσιότητα έκκληση 500 Γερμανών, Βρετανών και Γάλλων βουλευτών όλου του πολιτικού φάσματος προς το Κογκρέσο, να απορρίψει τυχόν απόφαση του Τραμπ για ακύρωση της διεθνούς συμφωνίας. Από την πλευρά της η Τεχεράνη διά του προέδρου Ρουχανί προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι τυχόν ακύρωση της συμφωνίας θα έχει «δυσάρεστες για την Ουάσιγκτον συνέπειες» και επιμένει ότι θα παράγει και θα κατέχει «οποιαδήποτε όπλα θεωρεί αναγκαία για την άμυνά της»…

Πηγή: e-dromos.gr



Γιώργου Αναστασίου: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου