Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Βενεζουέλα: Εκλογές στη σκιά της Ουάσινγκτον

Άρης Χατζηστεφάνου


Αποστολή Βενεζουέλα


«Σας καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί στη ζωή του [Τζόσουα Χολτ]» έλεγε το σύντομο μήνυμα στο τούιτερ που έστειλε η αμερικανική πρεσβεία στη Βενεζουέλα, όταν πληροφορήθηκε ότι ξέσπασε εξέγερση σε φυλακές του Καράκας, όπου κρατείται και ένας Αμερικανός πολίτης.

Ο Χολτ, ο οποίος κρατείται από το 2016, κατηγορούμενος για την κατοχή όπλων και εκρηκτικών, βαφτίστηκε αμέσως «πολιτικός κρατούμενος» και ένα βίντεο-μήνυμα που ο ίδιος έστειλε μέσω του facebook, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση για αδράνεια, έκανε σύντομα τον γύρο του διαδικτύου.

Σε λίγα δευτερόλεπτα είχε ξεσπάσει στο τούιτερ μια θύελλα από οπαδούς της δεξιάς αντιπολίτευσης, που ζητούσαν ανοιχτά από την Ουάσινγκτον να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας τους (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες παρέμεναν συγκεχυμένες για την κατάσταση στο εσωτερικό των φυλακών).

Σε ελάχιστες χώρες του κόσμου πολιτικοί της αντιπολίτευσης είναι τόσο πρόθυμοι να ζητήσουν στρατιωτική παρέμβαση μιας ξένης χώρας όσο στη Βενεζουέλα. Και οι κάτοικοι του Καράκας φαίνεται να λαμβάνουν πλέον αρκετά σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

«Αν η Ουάσινγκτον δεν είχε την προσοχή της στραμμένη στη Μέση Ανατολή και την Ασία δεν θεωρώ καθόλου απίθανο να προωθούσε τη βίαιη ανατροπή του προέδρου ή ακόμη και κάποια στρατιωτική επέμβαση» μου έλεγε λίγες ώρες νωρίτερα ένας ηλικιωμένος Βενεζουελάνος, ενώ περίμενε να παραλάβει ένα από τα πακέτα τροφίμων που η κυβέρνηση προσφέρει σχεδόν δωρεάν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, ακολουθώντας τη γραμμή του Ομπάμα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη Βενεζουέλα «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι η στρατιωτική εισβολή βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

Παράλληλα αρκετοί αξιωματούχοι και σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης καλούν ανοιχτά τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».
Αμερικανικές διεκδικήσεις

Οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να θεωρούνται οι πλέον «άνευρες» των δύο τελευταίων δεκαετιών, αλλά διεξάγονται σε ένα διαρκές κλίμα οικονομικού πολέμου.

Προς το παρόν πάντως η «αμερικανική επέμβαση» φαίνεται να έχει ιδιωτικά χαρακτηριστικά. Ο αμερικανικός κολοσσός τροφίμων Kellogg’s ανακοίνωσε ότι διακόπτει ολοκληρωτικά τις δραστηριότητές του στη Βενεζουέλα ύστερα από σχεδόν έξι δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας.

«Γιατί το κάνουν τώρα; Γιατί βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και θέλουν να επηρεάσουν τον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας που θα στοιχίσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας.

Η σημαντικότερη παρέμβαση αμερικανικής εταιρείας όμως, που ρίχνει βαριά τη σκιά της στις προεδρικές εκλογές, ήταν η απόφαση της πετρελαϊκής ConocoPhillips να ξεκινήσει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας.

Εχοντας κερδίσει δύο αποφάσεις σε δικαστήριο του Κουρασάο, όπου βρίσκονται σημαντικές εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, η ConocoPhillips διεκδικεί από το Καράκας δύο δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την εθνικοποίηση εγκαταστάσεών της από τον Τσάβες.

Για αρκετά κυβερνητικά στελέχη και αυτή η εξέλιξη, που σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αποτελεί άμεση παρέμβαση στην πολιτική διαδικασία, καθώς ενισχύει την οικονομική ασφυξία που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Ηδη η Βενεζουέλα αναγκάστηκε να ακυρώσει την πλεύση πετρελαιοφόρων της, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να δημευτούν από την ConocoPhillips.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου