Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Οταν ο επιστημονικός λόγος διαπλέκεται με τη μουσική

Σπύρος Μανουσέλης


Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μάς προτείνουν για φέτος το καλοκαίρι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης.

Οι Νίκος Πράντζος, Αγγελος Χανιώτης, Στέφανος Τραχανάς και Γιώργος Γραμματικάκης, σε τέσσερις διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές θεματικές βραδιές στον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο, παρουσιάζουν και συζητούν, καθένας από μια διαφορετική σκοπιά, τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν, την αναζήτηση ζωής σ’ αυτό και τα αποτυπώματα της νύχτας στον υλικό και πνευματικό πολιτισμό μας.

Από αυτή την Παρασκευή 15 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, οι τέσσερις πολύ γνωστοί Ελληνες επιστήμονες-στοχαστές θα αναλάβουν να μας ξεναγήσουν, μετά μουσικής, στα μυστήρια του νυχτερινού έναστρου ουρανού, να «διαβάσουν» δηλαδή στο βιβλίο του Σύμπαντος τις γραφές των ανθρώπων.

Στόχος των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων είναι να αναδείξουν το πώς ο νυχτερινός ουρανός και το φως των άστρων επηρέασαν τη σκέψη των ανθρώπων, αποτελώντας πηγή όχι μόνο γνωστικής αλλά και καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας από τις πρώτες στιγμές που οι μακρινοί πρόγονοί µας έκαναν τα πρώτα δειλά τους βήματα στον πλανήτη Γη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


► Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 21.00.

Ομιλία του κορυφαίου αστροφυσικού Νίκου Πράντζου με θέμα «Η πρόκληση των διαστρικών ταξιδιών και η προοπτική του ανθρώπου στο Σύμπαν».

Θα µπορέσουµε να ταξιδέψουμε κάποτε στα αστέρια; Με τι είδους διαστημόπλοια; Θα συναντήσουμε κάποτε κάποια μορφή ζωής στο Σύμπαν; Μακροπρόθεσμα, ποιο θα είναι το μέλλον της Γης, του Ηλιου, του Γαλαξία µας και του Σύμπαντος γενικότερα; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του ανθρώπου μέσα στο εξελισσόμενο Σύμπαν που µας αποκαλύπτει η σύγχρονη Κοσμολογία; Θα υπάρξει ένα οριστικό τέλος στην πορεία της ζωής και του Σύμπαντος ή μήπως η νοήμων ζωή θα κατορθώσει να διαιωνίσει τη δραστηριότητά της; Ποια είναι τα συµπεράσµατα της σύγχρονης Αστροφυσικής για όλα αυτά και πώς συνδυάζονται µε τα φουτουριστικά οράματα των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας;

► Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις 21.00.

Ομιλία του επιφανούς ιστορικού των ελληνιστικών χρόνων Αγγελου Χανιώτη με θέμα «Το ηµέρωµα της νύχτας: Η αρχαία Ελλάδα μετά το ηλιοβασίλεμα».

Παρ’ όλο που οι αντιλήψεις για τη νύχτα είναι σχεδόν καθολικές και ελάχιστα υπόκεινται σε όποια αλλαγή -η νύχτα συνδέεται µε τον φόβο, την ερωτική επιθυμία, το υπερβατικό και τον θάνατο- η πραγματικότητα της νύχτας άλλαζε διαρκώς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο υπό την επίδραση πολλών παραγόντων και αυτό αντικατοπτρίζεται σε θεσμικές, νομικές, στρατιωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, μέχρι λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές τάσεις.

Η παρουσίαση θα αναδείξει και θα υπογραµµίσει τις ιστορικές εξελίξεις, θα χειριστεί τη δυναμική αλληλεπίδραση µεταξύ των αντιλήψεων για τη νύχτα και την πραγματικότητα και, τέλος, θα εξετάσει το αποτύπωμα της νυχτερινής ζωής στον υλικό πολιτισμό και την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Στην εκδήλωση του Αγγελου Χανιώτη τραγουδά ο Σταµάτης Μπερής, τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

► Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 21.00.

Ομιλία του κβαντικού φυσικού και συγγραφέα Στέφανου Τραχανά με θέμα «Γιατί υπάρχει Σύμπαν; Ενα προκλητικό ερώτημα».

Το γεγονός ότι αυτό το μεταφυσικό ερώτημα μπορεί να διατυπώνεται σήµερα ως ένα επιστημονικό ερώτημα είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη ότι στην Κοσμολογία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη µια επιστημονική επανάσταση.

Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτήματα που συνδέονται άμεσα µε αυτό: Γιατί υπάρχουν ήλιοι; Γιατί υπάρχουν γαλαξίες και έχουν τα μεγέθη που έχουν; Και, τελικά, γιατί υπάρχουμε εμείς οι παρατηρητές τους; Εκείνο το εξαίσια οργανωμένο κοµµάτι της παγκόσμιας ύλης που μπορεί να στοχάζεται πάνω στον κόσμο και τον εαυτό του; Το να συζητήσουμε αυτά τα ερωτήματα κάτω από τον ίδιο ανοιχτό ουρανό, του ίδιου ιστορικού τόπου όπου κάποτε γεννήθηκε αυτή η «παράξενη ιδέα» της νοµοκρατούµενης φύσης -προάγγελος της νοµοκρατούµενης κοινωνίας που ήρθε αργότερα- είναι µια ξεχωριστή πρόκληση.

► Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 21.00.

Ομιλία του γνωστού φυσικού και συγγραφέα Γιώργου Γραµµατικάκη με θέμα «Η εξωγήινή µας μοναξιά». Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής απαντάται ήδη στους µύθους και τις δοξασίες του αρχαίου κόσμου. Αποκτά όμως ένα συγκροτημένο επιστημονικό περιεχόμενο μόνο τις τελευταίες δεκαετίες.
Υπάρχει λοιπόν µια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι κάπου, κάποια στιγμή, θα επιβεβαιωθεί πως το φαινόμενο της ζωής δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο του πλανήτη µας. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι τον εντοπισµό ή και την επικοινωνία µας µε κάποιο είδος εξωγήινης νοημοσύνης, που διαβιοί στο αχανές Σύµπαν, ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια.

Είμαστε λοιπόν καταδικασμένοι στην εξωγήινη μοναξιά µας. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι η ζωή, με τις ποικίλες μορφές της, ανθίζει πάντοτε στη Γη και µας περιμένει. Αν, όσο είναι ακόμα καιρός, τείνουμε το χέρι προς τη ζωή αυτή, το φυτικό και ζωικό της θαύµα, τον Αλλο και τους άλλους, ίσως αισθανθούμε πιο άξιοι κάτοικοι του περιούσιου πλανήτη µας.

Στην εκδήλωση του Γιώργου Γραµµατικάκη τραγουδά η Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, σοπράνο, αστροφυσικός.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου