Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

This summer βύζιτ Greece...

George Tsafantakis


Μαύρο από το Facebook στην Σφήκα σήμερα και τιμωρία στους διαχειριστές…



Το facebook με ενημέρωσε ότι αυτή η φωτογραφία που είχα ανεβάσει το 2016 παραβιάζει τους όρους για γυμνό περιεχόμενο. Δεν μου έδειξε τη φωτογραφία και έπρεπε να μαντέψω ποια ήταν. Και ήταν εύκολο γιατί από όσο μπορώ να θυμηθώ είναι η μοναδική φορά που πόσταρα κάποια εικόνα με γυμνό.

Δύο μέρες πιο πριν το facebook με ενημέρωσε ότι και κάποια άλλη ανάρτησή μου παραβιάζει τους όρους χρήσης χωρίς να μου δείξει ποια ήταν. Με αποσύνδεσε απ' τον λογαριασμό μου σε όλες τις συσκευές μου και έπρεπε να ψάχνω πάλι τους κωδικούς μου για να συνδεθώ.

Εν τω μεταξύ είμαι από εκείνους που αναρτώ πράγματα που σε πολλές χώρες του κόσμου θα επέφεραν ακόμα και τη θανατική ποινή, ενώ κινούμαι πάντα στα όρια της νομιμότητας με όλα αυτά που γράφω, κάτι που κάνω συνειδητά, χωρίς ποτέ να την υπερβαίνω.

Και από όλα αυτά που έχω ανεβάσει, το facebook ενοχλήθηκε από μια χιουμοριστική φωτογραφία που δείχνει μια θηλή.

Υπάρχει μια τόσο μεγάλη υποκρισία στο Διαδίκτυο εν γένει, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται αστεία. Το ίντερνετ επιστρέφει στη Βικτωριανή εποχή. Που ουσιαστικά δεν είναι το ίντερνετ, αλλά η ίδια η σημερινή κοινωνία, της οποίας αντανάκλαση είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα βυζάκια θα έπρεπε να είναι ελεύθερα. Είναι επίσης τραγικό το γεγονός ότι και το τόπλες στην παραλία που ανθούσε τις δεκαετίες του '70, '80 και '90 έχει περιοριστεί σε τρομακτικό βαθμό. Και αυτό, αντί να κρούει κάποιον κώδωνα του κινδύνου, για τη υπερβολική σεμνοτυφία και οπισθοδρόμηση σε πιο σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Η σεξουαλική συμπεριφορά έχει γίνει ήδη ένα ταμπού, την ίδια στιγμή που το πορνό είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες βιομηχανίες του κόσμου.

Και όλα αυτά φυσικά είναι περιττά, καθώς η λογοκρισία στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε καμία απολύτως νύξη σε σεξουαλικό περιεχόμενο ή σεξουαλικές πράξεις.

Επικρατεί ένα τόσο μεγάλο χάος διεθνώς τις τελευταίες ημέρες, που όλοι σπεύδουν να κατηγορήσουν το facebook για επιλεκτική λογοκρισία. Το facebook κατηγορήθηκε και για το ότι ανέβασε τον Τραμπ στην εξουσία.

Όλη αυτή η σύγχυση είναι εύλογη και κατανοητή ως ένα σημείο, διότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο αναπροσδιορισμού της λογοκρισίας με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές τι ακριβώς είναι επιτρεπτό και τι όχι.

Όλα δείχνουν, βέβαια, ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι πραγματικά τρομακτικό. Θα επιστρέψουμε σε έναν ψηφιακό Μεσαίωνα, κάτι το οποίο θα γίνει εξ απαλών ονύχων και θα περάσει ως κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Το γυμνό και η σάτιρα θα λογοκρίνονται χωρίς καμία αιδώ, Χρυσαυγίτες, αντισημίτες και ρατσιστές θα μπορούν να δημοσιεύουν ελεύθερα στο Διαδίκτυο καθώς θα έχουν κατορθώσει να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τη νομοθεσία περί ελευθερίας της διακίνησης ιδεών και απόψεων, ενώ η μάχιμη δημοσιογραφία που προσπαθεί να αποκαλύπτει κάποια από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του κόσμου, όπως τη γενοκτονία των Παλαιστινίων θα λογοκρίνονται με την αιτιολογία ότι προάγουν τη βία και την τρομοκρατία.

Κατά τα άλλα θίχτηκε η αξιοπρέπεια της κοινωνίας με μία ρώγα. Ε, φάτε μερικές ρώγες ακόμα σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχήματα




George Tsafantakis: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου