Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Ποιος θα πάρει την «καθαρή έξοδο»;

Σπύρος Παναγιώτου


Οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Η κυβέρνηση μπορεί να ονομάσει την μετά το μνημόνιο περίοδο όπως θέλει. Θέλει να την πει καθαρή έξοδο ή χαλαρή επιτήρηση; Κανένα πρόβλημα.

Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση, η οικονομική και πολιτική επιτροπεία θα συνεχιστεί μέχρι το 2050. Για ό,τι νομοθετείται θα αποφασίζουν οι θεσμοί. Και οι αγορές βεβαίως, καθώς αυτές θα αναλάβουν πια το «κόστος» της χρηματοδότησης. Τα επιτόκια των νέων δανείων θα γίνουν οι νέοι θεοί της «καθαρής εξόδου», δίπλα στην ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Ενώ το «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος» θα καταστεί ο διαρκής εκβιαστικός μηχανισμός πειθαρχίας στις προτεραιότητες της συνεχούς προσαρμογής.

Θέλετε «καθαρή έξοδο»; Αρκεί η δημόσια περιουσία να είναι υποθηκευμένη στο υπερταμείο έτοιμη να παραχωρηθεί για τα επόμενα 99 χρόνια όταν και αν οι «επενδυτές» που θα υποδείξουν οι «εγγυητές» της «εξόδου» αποφασίσουν ότι τους συμφέρει.

Θέλετε «αύξηση» του κατώτατου μισθού; Με την προϋπόθεση να εξαλειφθεί το αφορολόγητο ώστε κάθε αύξηση να επιστέφει διπλή στο δημόσιο ταμείο. Με την προϋπόθεση να συντριβούν οι συντάξεις, να υπάρχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και παράλληλα αύξηση του ΑΕΠ ώστε να εξασφαλίζετε η αποπληρωμή του χρέους.

Τι είπατε; Δεν έχει γίνει τέτοιο κατόρθωμα ποτέ στην ιστορία; Όλα γίνονται αρκεί να θέλουν οι θεσμοί. Και αν κάτι πάει στραβά υπάρχει το «συγγνώμη». «Λάθος», λένε ο ένας μετά τον άλλο οι ιθύνοντες του ιερατείου των Βρυξελλών, «καταστρέψαμε τη χώρα σας με τα δύο μνημόνια». Και συνεχίζουν τα ίδια και χειρότερα. Γιατί όχι άλλωστε; Ακούσατε καμιά διαμαρτυρία, καμιά διεκδίκηση, καμιά αλλαγή από το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό για αυτό το… λάθος; Για σκεφτείτε τις αντιδράσεις αν όλα αυτά συνέβαιναν σε κάποια άλλη χώρα…

Το «θα σκίσω το μνημόνια» έγινε πια «θα γράψω το δικό μου μνημόνιο καταστροφής της χώρας». Όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι ανόητος. Τους πιάσαμε κορόιδο τους κουτόφραγκους. Όπως και τον Ζάεφ της ΠΓΔΜ… Σε λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ ελευθερώνει τη χώρα στηριγμένος στην αριστερή του παράδοση… και για λόγους διάσωσης στο Ποτάμι ή τα σπαράγματα του Πασοκισμού…

Θα πάρετε «καθαρή έξοδο»; Όχι ευχαριστώ!

Πηγή: e-dromos.gr



Σπύρος Παναγιώτου: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου