Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Μήπως ο Κιμ δεν είναι και τόσο «τρελός» τελικά;

Κόσμος


Στη Δύση το όνομα του Κιμ Γιονγκ Ουν, του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, δεν συνοδεύεται από κολακευτικούς χαρακτηρισμούς. «Αδίστακτος», «τρελός», «παγκόσμιος κίνδυνος», είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Όμως σήμερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατάφερε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. Από την απομόνωση, βρέθηκε στο προσκήνιο και σε λίγες ημέρες, στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη, θα καθίσει ως ισότιμος συνομιλητής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πέτυχε επίσης να εκθέσει τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος με τις παλινωδίες του γύρω από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, προκάλεσε για άλλη μια φορά αρνητικά σχόλια.

Το κλείσιμο της συνάντησης πέρασε από χίλια κύματα και μάλιστα ακυρώθηκε προσωρινά από την πλευρά του Τραμπ. Όμως οι αιφνιδιαστικές κινήσεις από τους ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας για προώθηση της ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά και η παρέμβαση της Κίνας, ανέτρεψαν τα σχέδια του αμερικανού προέδρου. «Ο Τραμπ ήθελε τη μέγιστη πίεση προς τη Βόρεια Κορέα με στόχο να “γονατίσει” ο Κιμ και να επιστρέψει παραδομένος στον διάλογο. Αλλά ο Μουν Τζε Ιν (ηγέτης της Νότιας Κορέας) το διέκοψε αυτό, αρχίζοντας ξανά τον διάλογο στην Κορεατική Χερσόνησο», σχολίαζε σύμβουλος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

Η Βόρεια Κορέα, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα πυρηνικά όπλα, εξέφρασε την επιθυμία της για αυτή τη συνάντηση αλλά από εκεί και πέρα πέταξε το μπαλάκι στις ΗΠΑ αναφορικά με τη διεξαγωγή ή μη της Συνόδου Κορυφής. «Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε, αν δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας να μιλήσουμε», ήταν το μήνυμα που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, το τελευταίο διάστημα, κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και κυρίως να δείξει πως δεν είναι αυτός που έως τώρα όλοι νόμιζαν...

Όταν ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Κορέα, πολλοί ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν άπειρο ακόμη και μαλθακό για να αναλάβει τα ηνία. Όπως αποδείχθηκε έκαναν λάθος. Ο Κιμ ανέλαβε γρήγορα τον έλεγχο της Βόρειας Κορέας, ανέπτυξε το πυρηνικό πρόγραμμα που τον έφερε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και απομάκρυνε όσους θεωρούσε εχθρούς. Για τους Δυτικούς που κάποτε τον θεωρούσαν αφελή, έγινε πια ένας τρελός. Η αντίληψη γι’ αυτόν πάντως σύντομα άλλαξε ξανά και μάλιστα ριζικά. Οι ξένοι που έχουν συναναστραφεί μαζί του υποστηρίζουν ότι ασχολείται ιδιαίτερα με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του. Ο Τόμας Μπαχ, ο Γερμανός επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κιμ μετά τους χειμερινούς αγώνες του 2018. Χαρακτήρισε τη συζήτησή που είχαν «γόνιμη» και σημείωσε ότι ο Κιμ έκανε λεπτομερείς ερωτήσεις και φαινόταν «καλά ενημερωμένος».

Μετά και την ιστορική προσωπική συνάντηση μεταξύ του Κιμ και του προέδρου της Νότιας Κορέας στα τέλη Απριλίου, η Σεούλ αισιοδοξεί ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία ορόσημο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου σε αντάλλαγμα για διπλωματικές και εγγυήσεις ασφαλείας. Πλέον, σύμφωνα με το Newsweek, είναι πολλοί αυτοί που σκέφτονται ότι ο Κιμ δεν είναι μόνο λογικός αλλά και δεινός διαπραγματευτής και ίσως πρόθυμος να κάνει μια συμφωνία. Οι σκεπτικιστές στην Ουάσιγκτον όμως ακόμη δεν το πιστεύουν. Σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ θα πάει στη διάσκεψη κορυφής στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου, στην πρώτη που θα έχει γίνει ποτέ ανάμεσα σε έναν αρχηγό της Βόρειας Κορέας και πρόεδρο των ΗΠΑ, και εκεί θα φανούν όλα.

Η ακολουθία των γεγονότων ήταν εκπληκτική, ειδικά για τον πιο στενό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, την Κίνα, λένε διπλωματικές πηγές από τη Σεούλ. Έως και φέτος ΗΠΑ και Πιονγκγιανγκ βρίσκονταν σε σύγκρουση. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Σεούλ, ο Κιμ επέμεινε στο πυρηνικό πρόγραμμα, σε μεγάλο βαθμό για να διασφαλίσει πως κανείς δεν θα μπορέσει αν τον χτυπήσει. Η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι έχει σήμερα τουλάχιστον 30 πυρηνικά όπλα και είναι πολύ κοντά στο να μπορέσει να τοποθετήσει μια βόμβα σε πυραύλους μεγάλης εμβέλειας ικανούς να χτυπήσουν τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού με τον χρόνο που έπαιξε η Βόρεια Κορέα είναι πως ποτέ δεν ανταποκρίθηκε θετικά στις προσκλήσεις του Μπαράκ Ομπάμα. Στην πραγματικότητα, ο Κιμ εξόργισε την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ η οποία παραιτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, μια μη πολιτική, που χαρακτηρίστηκε «στρατηγική υπομονή».

Αυτή η υπομονή τελικά μετατράπηκε σε μια αναδυόμενη κρίση. Όταν ανέλαβε ο Τραμπ, στη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τον ενημέρωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής του. Στην περίοδο Τραμπ, οι ΗΠΑ - και ο κόσμος - απάντησαν με ακόμη πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Η Κίνα, προς μεγάλη έκπληξη όλων έκανε μεγαλύτερη προσπάθεια να μετριάσει τις συναλλαγές της με την Πιονγκγιανγκ. Ο Τραμπ δημοσίως λοιδορούσε τον Κιμ, αποκαλώντας τον «Rocket Man», όχι μόνο στο twitter αλλά και σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη. Απειλούσε με «φωτιά και οργή», ενώ ο Κιμ αποκαλούσε τον Τραμπ «ξεμωραμένο». ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα έφτασαν στο σημείο όπου μια σύγκρουση - που ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αφήσει πίσω της εκατομμύρια νεκρούς - στην Κορεατική Χερσόνησο φαινόταν εύλογη.

Ο Κιμ και εδώ κινήθηκε εκτός προσδοκιών. Εν μέσω της πυρηνικής κρίσης χρησιμοποίησε την κατάλληλη στιγμή - που ήταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα. Έστειλε αποστολή αθλητών στους αγώνες και πρότεινε μια σύνοδο κορυφής με τον Μουν και μέσω αυτής απηύθυνε μια πρόσκληση στον Τραμπ: Ας καθίσουμε κάτω να μιλήσουμε. Ακολούθησε στην Ουάσιγκτον και στη Σεούλ διαμάχη μεταξύ των ειδικών η οποία και συνεχίζεται έως σήμερα. Είναι ο Κιμ αυτός που λειτουργεί από θέση ισχύος; Ή μήπως οι κυρώσεις είχαν πραγματικά αρχίσει να στριμώχνουν τη Βόρεια Κορέα.

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι ισχύουν και τα δυο. «Οι κυρώσεις έπαιξαν σίγουρα κάποιο ρόλο», λέει ο Cheong Seong-chang από ένα think tank της Σεούλ. «Η Βόρεια Κορέα βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι και η οικονομική δυσχέρεια ήταν πραγματική». Ωστόσο, όπως λέει στο Newsweek, οι κυρώσεις δεν ήταν τα πάντα σε αυτή την ιστορία. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας κοντά στον Μουν ήξεραν ότι ο Κιμ αντιμετωπίζει αυξανόμενη οικονομική πίεση αλλά πίστευαν επίσης πως θεωρούσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είχε εξασφαλίσει το καθεστώς του.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Μουν ήθελε να δει αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε μια ρεαλιστική γραμμή. Πράγμα που διαπίστωσε όταν άκουσε την πρόταση του Κιμ για συζητήσεις για τα πυρηνικά όπλα και καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών που ποτέ δεν υπέγραψαν ειρηνευτική συνθήκη. «Η αίσθησή μας», λέει ένας ανώτερος διπλωμάτης της Νότιας Κορέας, ήταν «ότι ο Κιμ είχε πάρει μια στρατηγική απόφαση: με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας θέλει να κινηθεί προς μια οικονομική μεταρρύθμιση και μια ενδεχόμενη ευημερία».

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Τραμπ ήταν και παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον Κιμ καθώς φοβούνται μην πέσουν σε παγίδα. Οι Αμερικανοί θα πάνε στην ιστορική συνάντηση με βασική απαίτηση την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Οι Νοτιοκορεάτες πιστεύουν πως θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο πολλοί είναι και αυτοί που εκτιμούν πως ο Κιμ δύσκολα θα εγκαταλείψει αυτό που τον έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ισότιμο παίκτη, δηλαδή τα πυρηνικά όπλα. Για αυτό και αναφέρεται σε αποπυρηνικοποίηση ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας διεθνούς αφοπλισμού. Τι τελικά είναι διατεθειμένος να προσφέρει ο βορειοκορεάτης ηγέτης θα φανεί σύντομα.

Από την άλλη τι είναι αυτό που θέλει ο Κιμ από τη συνάντηση; Σύμφωνα με πηγές από τη Σεούλ, ο ηγέτης της Βόρειας θα θέσει στόχους για επόμενες διαπραγματεύσεις: μια ειρηνευτική συνθήκη με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του κορεατικού πολέμου, ένα σύμφωνο μη επιθετικότητας, την έναρξη διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Ο Κιμ επιθυμεί επίσης τη μείωση, αλλά όχι απαραίτητα την εξάλειψη, των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Σεούλ, η Βόρεια Κορέα είναι απίθανο να ζητήσει αρχικά σημαντική οικονομική βοήθεια άλλη εκτός από την κατάργηση των κυρώσεων. Ο Κιμ πιστεύει ότι όταν αυτές σταματήσουν θα ακολουθήσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτά τα αιτήματα -αν αποδειχτούν ακριβή- είναι, όπως το θέτει ο Cheong, ότι «είναι ελάχιστα», σε σύγκριση με αυτά που είχε ζητήσει η Βόρεια Κορέα σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις Κλίντον και Τζορτζ Μπους. Έτσι ο Τραμπ είναι πιθανό να συμφωνήσει με αυτές τις απαιτήσεις. Πάντως το επίπεδο δυσπιστίας απέναντι στους Βορειοκορεάτες παραμένει υψηλό. Η κυβέρνηση του Τραμπ επιμένει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση ενώ πρόσφατα ένας σύμβουλός του, επέμεινε ο Κιμ να εγκαταλείψει όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής, δηλαδή και τα χημικά και βιολογικά εκτός από τα πυρηνικά. Τώρα μένει να φανεί τι θα ρίξουν τελικά στο τραπέζι οι δυο πλευρές, αν θα υπάρξει πρόοδος ή αν οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο σημείο από όπου ξεκίνησαν.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου