Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Υποκρισία

Κώστας Γκιώνης


Η υποκρισία είναι το κύριο συστατικό της νεοελληνικής κοινωνίας, τόσο πού αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να μπορούσες να την αφαιρέσεις, θα ήταν πολύ δύσκολο όχι μόνο να αναγνωρίσεις τους άλλους γύρω σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό, μπροστά στη μοναξιά του καθρέπτη σου.

Το περιστατικό της ληστείας στο κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας κατέδειξε με το πιο γλαφυρό τρόπο ότι η υποκρισία έχει βαθιές ρίζες στην Ελληνική κοινωνία, με χαρακτηριστικά κατά βάση ταξικά. Πάρα πολλοί έτρεξαν να δικαιολογήσουν την αισχρή δολοφονία ενός φτωχοδιάβολου τοξικοεξαρτημένου, επικαλούμενοι την δικαιοσύνη και την αυτοάμυνα, λες και κάποιος νόμος λέει ότι ο κλέφτης πρέπει να εκτελείτε, η ότι η αυτοχειρία είναι μέρος του δικαιικού μας συστήματος.

Είναι οι ίδιοι πού λένε, νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται, αυτό βέβαια ισχύει όπου μας συμφέρει, ο νόμος είναι καλός όταν αφορά τους άλλους, όταν ο νόμος είναι να εφαρμοστεί σε μας είναι άδικος.

Την ίδια ώρα ψηφίζουν κόμματα και πολιτικούς πού εξυπηρετούν ένα σύστημα κλεπτοκρατικό, από την αρχή ως το τέλος και μη γυρίσετε κάποιοι να πείτε ότι δεν είναι όλοι κλέφτες, είναι αλήθεια ότι δεν κλέβουν όλοι, αλλά είναι το ίδιο υπεύθυνοι γιατί ανέχονται όλη αυτή τη διαφθορά αρκεί να τσεπώνουν το μισθουλάκο τους των 8500 € και να στηρίζουν και να συντηρούν αυτή τη φαύλη κατάσταση.

Αυτούς λοιπόν τους κλεφταράδες πού μας έχουν ρημάξει στη κλεψιά, όπως και τους τραπεζίτες, επιχειρηματίες, προέδρους ομάδων τους προσκυνάτε νυχθημερόν, γιατί πολλοί από σας δεν διαφέρετε επί της ουσίας απ' αυτούς, αρκεί να έχετε μία θέση ισχύος έναντι του άλλου και ειδικά αν είσαστε μαγαζάτορας στις μέρες μας.

Για να φέρω ένα παράδειγμα των τελευταίων ημερών, γνωστό μου κορίτσι της γειτονιάς ζήτησε εργασία σε γνωστή κεντρική καφετέρια πού έχει αρκετή δουλειά, της είπαν ότι θα την προσλάμβαναν αμέσως λόγο του ότι είχε δουλέψει σε σοβαρές επιχειρήσεις του είδους, όταν έφτασαν στο θέμα του ωραρίου και της αμοιβής εκεί την περίμενε μια μεγάλη έκπληξη.

Της είπαν το μαγαζί έχει αρκετή δουλειά και ότι θα πρέπει να δουλέψει 12ωρο, το μεροκάματο της θα είναι 25 € και επειδή τα πουρμπουάρ θα είναι πολλά θα πρέπει να δίνει τα μισά στην επιχείρηση, βέβαια για τα δώρα, Χριστούγεννα, Πάσχα και άδεια θα γίνετε με τον συνηθισμένο τρόπο, θα κατατίθενται στην τράπεζα στο λογαριασμό του εργαζομένου, εκείνος θα τα κάνει ανάληψη και θα τα αποδίδει πίσω στο αφεντικό του, η μη απόδοση σημαίνει αυτόματη απόλυση.

Αλλά αυτός ο κατσαπλιάς, όπως και ο τραπεζίτης πού σε κλέβει με τοκογλυφικά επιτόκια, ο επιχειρηματίας που σου πουλάει τα προϊόντα του ανεβάζοντας τις τιμές με τις εικονικές τριγωνικές υπερτιμολογήσεις πίνοντας σου το αίμα, είναι ευυπόληπτοι πολίτες με ένα ανώτερο κοινωνικό στάτους μυρίζουν ακριβή κολόνια και όχι την ταγκίλα του λούμπεν προλεταριάτου.

Η μανία πού οι δύο αγανακτισμένοι διαλύουν με κλωτσιές το κεφάλι του ήδη λιπόθυμου θύματος δείχνει την διαφορά ισχύος, πού είναι η ίδια όταν τα ματ απομονώνουν ένα διαδηλωτή, τα σταγονίδια κάποιο περίεργο μαλλιά, οι οπαδοί μιας ομάδας έναν αντίπαλο, όπως επίσης και η απάθεια πού οι τριγύρω παρακολουθούν τους δυό παλικαράδες να τσακίζουν τον «κλέφτη»!

Είναι ο ορισμός της υποκρισίας, της ψευτομαγκιάς, της αγέλης, του ξέρεις ποιός είμαι εγώ, πού αν τα πάρω ένας ολόκληρος στρατός δεν μπορεί να με σταματήσει.

Ο συγκεκριμένος τοξικοεξαρτημένος από το βίντεο φαίνεται οτι βρίσκεται σε πανικό, έχει εγκλωβιστεί σαν τον ποντικό στη φάκα, και κανένας να μην τον ακινητοποιούσε δεν θα μπορούσε να κάνει βήμα αφού έχει κοπεί σε εκατό μεριές σπάζοντας την βιτρίνα του καταστήματος, άλλωστε αυτοί οι τύποι Φου να τους κάνεις πέφτουν κάτω, όποτε και τη σύλληψη του επιτυγχάνεις αλλά και τα υπάρχοντα σου δεν χάνεις.

Ήμαστε μια κοινωνία πού έχουμε τη ζωή πού μας αξίζει, δεν αξίζουμε τίποτα περισσότερο, όταν αλλάξουμε εμείς τότε θα αρχίσει σιγά-σιγά να αχνοφαίνεται η ελπίδα, προς το παρόν ξαναβουτήξτε τα κεφάλια σας στα σκατά...



Κώστας Γκιώνης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου