Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Mωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσει

Προκόπης Μπίχτας


Η παροιμία "μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσει" έχει βρει την πλήρη έκφρασή της στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Χωρίς συμμάχους στην Ασία και την Μέση Ανατολή με εξαίρεση το Ισραήλ, σε μεγάλη κόντρα με την Γερμανία, με ασταθείς συμμάχους στην υπόλοιπη Ευρώπη με εξαίρεση την παμπόνηρη Αγγλία (μέχρι πότε;), ανοίγουν συνεχώς καινούργια μέτωπα και λεονταρίζουν βραχνά.

Η στρατιωτική τους υπεροχή, συμβατική και πυρηνική στην οποία στηρίζονταν μέχρι τώρα ανήκει πια στο παρελθόν και βασίζονται μόνο στον "δισταγμό" των αντιπάλων τους για μια στρατιωτική αναμέτρηση.

Όμως τους διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια: Η Ρωσία και η Κίνα έχουν μεγάλη παράδοση στους λεπτούς και πολύπλοκους διπλωματικούς χειρισμούς αντίθετα με την μόνιμη χοντροκοπιά των γελαδάρηδων και, πολλές φορές στην ιστορία τους, έχουν δώσει την παραπλανητική εντύπωση του "διστακτικού" και "υποχωρητικού".

Αυτό οφείλεται στο ότι δεν δέχονται ποτέ να δώσουν την μάχη στον χώρο και τον χρόνο που προσπαθεί να τους επιβάλλει ο αντίπαλος, αλλά διαλέγουν τον χώρο και τον χρόνο που θέλουν αυτές.

"Όταν είσαι ισχυρός, προσποιήσου τον αδύναμο." Σουν Τσου στο κεφάλαιο για την παραπλάνηση.



Προκόπης Μπίχτας: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου