Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Περί δημοσίων χρεών και δημοσιονομικών πλεονασμάτων

Του Καλλίνικου Κ. Νικολακόπουλου


Η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδιση των εγκληματικών πολίτικων του ΔΝΤ από την «Καθημερινή»


Έρχεται η «Καθημερινή» να «σπεκουλάρει» και να προπαγανδίσει ύπουλα υπέρ του νεοφιλελευθερισμού.

Τα κράτη δεν είναι κι ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, ούτε βέβαια μπορούν να σταματήσουν να υπάρχουν, όπως οποιασδήποτε νομικής μορφής ιδιωτική επιχείρηση.

Αυτά είναι αυτονόητα για οποιονδήποτε εχέφρονα οικονομολόγο, με στοιχειώδη γνώση δημόσιας οικονομικής.

Το ότι το δημόσιο χρέος έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην περίπτωση της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες ευρωζωνικές χώρες, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής εγκληματικών μνημονικών πολιτικών, που συρρίκνωσαν το ΑΕΠ που στην περίπτωση της Ελλάδας έφτασε στο 25% περίπου, έμπνευσης του αμαρτωλού ΔΝΤ σε συνεργασία με τους «θεσμούς» της ευρωζώνης.

Τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα για σειρά ετών είναι εγκληματικά στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, όντας παγκόσμιο ρεκόρ στην παγκόσμια οικονομική ιστορία διαχρονικά, και σε μικρότερο βαθμό για τις άλλες εμφανιζόμενες ευρωζωνικές χώρες.

Προσέξτε ότι το ιαπωνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται σταθεροποιημένο στο ποσοστό του 235% περίπου του ΑΕΠ της χώρας και ότι το αμερικάνικο δημόσιο χρέος προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η Ιαπωνία δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα, γιατί άνω του 90% του δημόσιου χρέους της είναι εσωτερικό κι όχι εξωτερικό, δηλαδή αυτό οφείλεται σε Ιάπωνες πολίτες κι εξυπηρετείται κανονικά ανακυκλούμενο.



Καλλίνικος Νικολακόπουλος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου