Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Μήνυμα από τα άστρα

Παναγιώτα Μπλέτα


Το βιβλίο του εξαιρετικού συγγραφέα/σκηνοθέτη Κωστή Παπαϊωάννου αποτελεί ένα εικονογραφημένο βιβλίο φιλοσοφίας για παιδιά , αλλά και ενήλικες.

Οπτικοποιεί με θαυμάσιο τρόπο τη σχέση φυσικής και φιλοσοφίας και την απλώνει στον σύγχρονο κόσμο.

Η φυσική επιβάλλεται δυναμικά στον κόσμο της φιλοσοφίας, ανατρέποντας τα όσα γνωρίζαμε για τον χρόνο και τον χώρο, για το σύμπαν.

Πόση ελευθερία όμως, πρέπει να χορηγείται στην επιστήμη και στην μετεξέλιξη της, την τεχνολογία, προκειμένου να υπηρετούν σωστά τον άνθρωπο και τις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζει;

Πόση λογική πρέπει να επενδύεται στην ανεξέλεγκτη χρήση της φύσης αλλά και των ανθρώπων, προκειμένου η επιστήμη και η τεχνολογία να μην αποτελούν κίνδυνο για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και του πλανήτη;

Με πόση Δημοκρατία, πρέπει να τροφοδοτεί η ψυχολογιστική φύση του ανθρώπου τη διαμόρφωση του κόσμου, έτσι ώστε η νέα γνώση να μην γίνεται εργαλείο στα χέρια των πλουτοκρατών και να κινδυνεύουν οι λαοί από εξαφάνιση;

Ξεκάθαρα και κυρίαρχα πολιτικά ερωτήματα που προβληματίζουν τον κόσμο σήμερα.

Με γλώσσα απλή και κατανοητή, επιχειρεί να κάνει τον αναγνώστη συνδημιουργό των επιτευγμάτων της επιστήμης, αλλά και συνδιαμορφωτή της πολιτικής πραγματικότητας.

Το βιβλίο αποτελεί ένα σπουδαίο graphic novel,με πρωταγωνιστή τον Γαλιλαίο την πιο πρωτοπόρα φυσιογνωμία της σύγχρονης φυσικής.

​​Κανένα πεδίο γνώσης δεν ήταν μη προσβάσιμο για τον Γαλιλαίο, όπως και κανένας νόμος ή ανόητη προκατάληψη δεν κατάφεραν να τον εμποδίσουν από την εξερεύνηση της φύσης και των συμπαντικών φαινομένων.

Ξεκινώντας με την επιρροή των μαθηματικών στην μουσική και τη ζωγραφική, επέκτεινε τους ορίζοντες του στη φυσική, θέτοντας υπό αμφισβήτηση κάθε γνώση που επιβαλλόταν ως αξιωματική.

Ο νόμος της πτώσης των σωμάτων είναι μια από τις θεωρίες του, που συνέβαλλαν ουσιαστικά στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα.

Δεν θεωρείται τυχαία, ως ο πατέρας της σύγχρονης Αστρονομίας, καθώς ήταν ο πρώτος που αντικατέστησε την υποθετική-επαγωγική μέθοδο με την πειραματική.

Το βιβλίο αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο την φιλοσοφική του σκέψη και τα πειράματα του.

Η προσαρμογή των μαθηματικών στη φυσική αποτέλεσε την σπουδαιότερη διανοητική καινοτομία του, καθώς σύνδεσε τη θεωρία με την πραγματικότητα.

Η ελεύθερη σκέψη του τον έφερε σε σύγκρουση με το κατεστημένο, που δεν ήταν άλλο από αυτό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που τον χαρακτήρισε αιρετικό, όπως χαρακτηρίζεται πάντα η διαφορετικότητα στην εποχή της.

Τα κορυφαία μηνύματα του βιβλίου είναι η σύγκρουση της εξουσίας με την ελεύθερη σκέψη, αλλά και η σωστή διαχείριση της γνώσης, προς όφελος του ανθρώπου και του πλανήτη.

Το βιβλίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ξεχωριστή προσέγγιση στην επιστημονική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση των φαινομένων που προσδιορίζουν τη ζωή μας.

Συνιστώ τόσο στον συγγραφέα, Κωστή Παπαϊωάννου, όσο και στην εικονογράφο, Ελένη Τσάμπρα, και τους υπόλοιπους συντελεστές: την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και την Καλλιτεχνική Εταιρία «Πολύμνια», αφού πρώτα τους συγχαρώ θερμά, να ολοκληρώσουν με την ίδια αρτιότητα τον δεύτερο τόμο και να φροντίσουν για την μετάφραση των βιβλίων στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να αποτελέσουν διδακτικά εγχειρίδια με αναγνωστική ψυχαγωγία, για τα παιδιά όλου του κόσμου.



Παναγιώτα Μπλέτα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου