Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Ο νόμος περί επίσημης κρατικής γλώσσας στην Ουκρανία και ο φασισμός της διπλανής πόρτας

Βασίλης Μακρίδης


► Ως επιβεβαίωση σε αυτά που ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην χτεσινή (4/10), επιτυχημένη εκδήλωση στο Πολυτεχνείο για τα γεγονότα στο Ντονμπάς και την Ουκρανία και στη μνήμη του δολοφονημένου ηγέτη της ΛΔ Ντονιέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, ήρθε η είδηση από το Κίεβο, ότι η Ανώτατη Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας ψήφισε κατ' αρχήν τον νόμο «Περί επίσημης γλώσσας του κράτους».

► Σε αδρές γραμμές, ο νόμος αυτός επιτρέπει τη δημόσια χρήση μόνο της ουκρανικής γλώσσας σε όλες τις δομές του κράτους, αλλά και της ιδιωτικής σφαίρας, από την κορυφή έως τη βάση.

► Και όταν μιλάμε για ιδιωτική σφαίρα, εννοούμε ακόμη και την χρήση άλλων γλωσσών, πλην της ουκρανικής, ακόμη και στη σφαίρα των υπηρεσιών (πχ μαζική εστίαση), εκεί που βέβαια υπάρχει και η μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί κάποιος υπάλληλος απέναντι σε άτομα αλλοεθνή και αλλόγλωσσα!!!

► Ακόμη και η χρήση άλλων γλωσσών σε ιδιωτικές συνομιλίες αλλά σε δημόσιους χώρους από εδώ κι εμπρός θα απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου!!! Η... ποινή για το... φοβερό και τρομερό αυτό «αδίκημα» θα είναι φυλάκιση έως και 3 έτη ή/και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο!!!

► Φυσικά, το μέτρο αυτό λαμβάνεται για να χτυπήσει πρώτα και κύρια την δημόσια χρήση της ΡΩΣΙΚΗΣ γλώσσας, που είναι και η πιο διαδεδομένη στην Ουκρανία και, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, την γνωρίζουν στη χώρα απολύτως ΟΛΟΙ οι πολίτες της, κυρίως αυτοί με ηλικία πάνω από τα 18-20 έτη, που έχουν προλάβει την διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα της Ουκρανίας. Σε αντίθεση με την ουκρανική γλώσσα, που την γνωρίζουν σαφώς λιγότεροι, όπως λιγότεροι είναι και αυτοί που την αναγνωρίζουν ως μητρική τους γλώσσα, σε σχέση με τους ρωσόφωνους.

► Ωστόσο, ο νόμος αυτός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ΟΛΕΣ, ανεξαιρέτως, τις εθνικές μειονότητες που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας, οι οποίες θα δουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμά τους να λαμβάνουν δημόσια εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα να καταπατάται βάναυσα. Οι Ούγγροι, Σλοβάκοι, Πολωνοί, Ρουθήνοι και Ρουμάνοι της δυτικής και νοτιοδυτικής Ουκρανίας, όπως και οι Έλληνες, Αρμένιοι, Τάταροι, Εβραίοι κ.ά. εθνοτικοί πληθυσμοί της νότιας και νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα χάσουν το δικαίωμα ακόμη και να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα σε δημόσιο χώρο, επί ποινή!!!

► Αυτά τα, πρωτοφανή ακόμη και για δικτατορικά καθεστώτα που έχουν περάσει στο παρελθόν από τον ευρωπαϊκό χώρο, συμβαίνουν ΣΗΜΕΡΑ, όχι σε κάποιο «παράλληλο σύμπαν», αλλά ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑ μας, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας η πραξικοπηματική ηγεσία δηλώνει μάλιστα πίστη στις «ευρωπαϊκές αξίες»!!!

► Βεβαίως, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που εξέθρεψαν στην Ουκρανία το «αυγό του φιδιού» του νεοναζισμού, το επώασαν και του έδωσαν τη δυνατότητα να μεγαλώσει και να γίνει φίδι κανονικό, ποιούν -επιεικώς- «την νήσσαν» μπροστά σε αυτές τις ωμές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ την ίδια ώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την... «ταλαίπωρη» Κριμαία, που την «κατέλαβαν δια της βίας» οι... «κακοί Ρώσοι» και για την... δύστυχη Συρία, την οποία οι ίδιοι (ΝΑΤΟ και ΕΕ) έσυραν σε έναν πολυετή πόλεμο που έχει φέρει θάνατο, καταστροφή και προσφυγιά στον λαό της χώρας. Και, βεβαίως, δεν παραλείπουν να αποκαλούν τον λαό του Ντονμπάς «φιλορώσους αυτονομιστές», «δικαιολογώντας» έτσι και ενισχύοντας τις ενέργειες του επίσημου ουκρανικού στρατού και των νεοναζιστικών παραφυάδων που συνεργάζονται μαζί του και έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα στον θάνατο περίπου 14.000 αμάχων (χώρια οι ένοπλοι) και στην καταστροφή περίπου 18.000 ειρηνικών υποδομών στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ κατά τα τελευταία 4μιση χρόνια.

► Αν δεν αποφασίσουμε να καταστρέψουμε το αυγό του φιδιού ή, έστω, αν δεν προλάβαμε αυτό, τουλάχιστον να σκοτώσουμε το φίδι, δεν είναι μακριά η ώρα που αυτά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, θα τα δούμε να συμβαίνουν έξω από σπίτι μας ή, ακόμη χειρότερα, ΜΕΣΑ σε αυτό... Επαγρύπνιση, ΤΩΡΑ!!!



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου