Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η διακυβέρνηση των κουντουριώτηδων και των αυλικών τους

Γεώργιος Σκλαβούνος


Σχετικά με το πολιτικό ήθος και τον τρόπο διακυβέρνησης της φατρίας που είχε το θράσος να αυτοαποκληθεί «Συνταγματική Αντιπολίτευση του Καποδίστρια»..

Μια τραγική περιγραφή:


Παρατίθενται αυτούσιες ιστορικές καταγραφές της κατάστασης. καταγραφές που επιμελώς αποσιωπούνται. (ανεξόφλητα χρέη εκατομμυρίων, παράνομες πώλησης εθνικών γαιών, εκχωρήσεις είσπραξης φόρων, «μυστικές συντροφιές» για την καταπάτηση εθνικών γαιών, λογιστικές εξοφλήσεις χρεών, πέραν της άθλιας χρήσης των δανείων)…

Οι πρόσοδες (τα έσοδα από την φορολογία) και τα φθαρτά κτήματα του Έθνους να δίνονται «σχεδόν δωρεάν». Έτσι χωριά ολόκληρα (κυβέρι, Κάντια, Απάθεια του Πόρου), σταφιδαμεπλώνες, ελαιώνες, σπίτια, μύλοι και άλλα τέτοια κτήματα, κατάντησε ν αγοραστούν από τους δυνατούς «δια το μηδέν». Και το ακόμα χειρότερο, υπήρχαν και μυστικές συντροφιές με τα μέλη της ίδιας της Διοικήσεως προς σφετερισμόν των Δημοσίων κτημάτων.

Τα ποσά των εθνικών προσόδων πολλών επαρχιών από την Α΄ περίοδο (1822) μέχρι το τέλος της Γ΄ (Απρίλη του 1827), δεν είχαν καταγραφεί στα «Εθνικά κατάστιχα» και ήταν άγνωστο ποιοι ενοικιαστές χρωστούσαν και πόσα. Όμως συνολικά, ο διάφοροι ενοικιαστές καθυστερούσαν να πληρώσουν 4.471.357 γρόσια! Αλλά και πολλών επαρχιών (φανέρωνε η έκθεση), αι πρόσοδοι ¨δεν είναι καταγεγραμέναι εις τα «Εθνικά Κατάστιχα».

Και για τη Β΄ Περίοδο (1823-1824), αναφερόταν στην Έκθεση της Επιτροπής, ότι πληρώθηκαν σε διαφόρους 399.098 γρ. για όσα είχαν δώσει στη Διοίκηση. Πότε όμως δόθηκαν και που δαπανήθηκαν δεν ήταν σημειωμένο στα Κατάστιχα (σ. 155).

Και επειδή πολλοί αναφέρονταν σαν οφειλέτες μεγάλων ποσών στο Δημόσιο, ο Γεν. Γραμματέας, που έκανε τον ισολογισμό,για τη Β΄ περίοδο «επίστωσε τας παρτίδας αυτών με τα γρόσια ταύτα και εχρέωσε την παρτίδα των εξόδων ή των προσόδων με τα αυτά γρόσια και ούτω δια της πράξεως ταύτης εξώφλησεν αυτούς». (α. Μάμουκα,6. Στ΄, 85,89, τ. Η΄, 153-156. Ραπτάρχη, 97. «Απολογία Ορλάνδου και Λουριώτη», σ. 9. Α.Δ. Σίδερη «Η ιστ εξέλιξις της γεωργικής μας φορολογίας» σ. 9 -9. Δ. Ζωγράφου, Β, 130. Σπηλιάδη, Α, 551. Β, 479,505. Γ΄, 162-4 Ν. Κολυβά, 27-28).

Επίσης, «εις τα κατάστιχα ευρίσκοντο και παράνομοι πωλήσεις Εθνικών κτημάτων και ανύπαρκτοι πληρωμαί αυτών, ως έπρεπε κατά τούτο και ο υπουργός της Οικονομίας της Γ΄ περιόδου εις τα παρ’ αυτού αγορασθέντα εθνικά κτήματα» (156). Από τα κατάστιχα, φαίνονται και οφειλές αγοραστών εθνικών κτημάτων από 433.006 γρ. αλλά και αρκετές πωλήσεις δεν καταγράφηκαν «εκτός των όσων είναι ενδεχόμενον να χρεωστούνται και από άλλους» (153).

Ακόμα: «δεν είναι σημειωμένα μηδόλως εις τα κατάστιχα εις ποια μέρη εδόθησαν ή εστάλησαν προς κοινήν χρήσιν τα μεγάλης ποσότητος Γεννήματα, Πολεμοφόδια, η Ξυλική και άλλα τοιαύτα όσα ηγοράσθησαν δια δημοσίων χρημάτων παρά του υπουργείου της Οικονομίας και μήτε Κατάστιχα Αποθηκών ευρίσκονται, όπερ είναι σημείον καταχρήσεων» (156).

Επίσης, πουθενά δεν είναι σημειωμένα (εκτός των άλλων), τα πολεμοφόδια, όσα στάλθηκαν προς την Κυβέρνηση, από την επιτροπή των δανείων του Λονδίνου και όμως η αξία των πολεμοφοδίων, έφτανε σε εκατομμύρια. Ούτε όσα είχαν εισπραχθεί από τις Λείες και εθνικά δικαιώματα. «Εκ δε των συνεισφορών (σημείωνε η έκθεση) αι οποίαι εδόθησαν εις το Έθνος από τους Φιλέλληνας και Έλληνας εκτός και εντός της Επικρατείας από της αρχής του Ιερού αγώνος μέχρι του τέλους της Γ΄ περιόδου, και αι οποίαι ημπόρουν να αναβαίνουν εις Μιλλιόνα Γροσίων, δεν ευρίσκονται περασμέναι εις τα Κατάστιχα, ειμή μόνον μερικαί εκατοντάδες χιλιάδων Γροσίων, το ιδιον δε τρέχει και εις τους κατά καιρούς δοθέντας εράνους» (σ.162).

Διαπίστωνε ακόμα, ότι διάφοροι υπόλογοι, δεν είχαν αποδώσει λογαριασμό για 6.467.550 συνολικά γρόσια και ότι χρεωστούσαν 1.212.184 γρ. ότι δόθηκαν ξεχωριστά σε διάφορα πρόσωπα, αποζημιώσεις 1.136.292 γρ. που έπρεπε να επιστρέψουν (154). Έτσι, η β επιτροπή με την έκθεσή της, υπολόγιζε τις καταχρήσεις σε 7.292.856 γρ. το λιγότερο, εκτός από τις ομολογίες και άλλα ποσά που από την ακαταστασία που είχαν τα Κατάστιχα, δεν μπορούσαν να διαπιστωθούν.

Στα «Εθνικά Κατάστιχα» (σ.68-9) ήσαν σημειωμένα, όσα εθνικά κτήματα του Ναυπλίου «επωλήθησαν και κρατούνται παρανόμως» (153). Επίσης παραγρ. Ζ’, Δ΄), ήταν σημειωμένο όλο «το ποσόν των 6.901.971 γροσ. Προερχόμενων από Εθνικάς προσόδους, Εθνικά κτήματα καταχρηστικάς και παρανόμους πληρωμάς και αποζημιώσεις. Ταύτα δε τα γρόσια οφείλουσιν οι χρεωσταί αυτών να τα πληρώσωσι καθ’ ας τιμάς μικροτέρας δια στιγμιαίας ανάγκας μόνον της Πατρίδος.

Αλλά όσα εθνικά κτήματα κρατούνται παρανόμως προ τριών περίπου ενι αυτών από διαφόρους, οφείλουσιν οι κρατούντες επιστρέψωσιν εις το Έθνος, ομού με τα νόμιμα ενοίκια αυτών και όσοι επλήρωσαν την τιμήν ή μέρος της τιμής των κτημάτων αυτών να λάβωσιν τα χρήματα των εις ότι επλήρωσαν» (154-5).

Εξόν όμως, από τις γενικές αυτές διαπιστώσεις, η Επιτροπή, αναφερόταν και σε μερικότερα, ονομαστικά ή και μη: Τα 14.002 γρ. που δόθηκαν στον υπουργό Οικονομίας και έμενε χρεώστης (όταν διορίστηκεν η Τριμελής Επιτροπή Εθνικού Ταμείου), πουθενά δεν ήσαν σημειωμένα «μηδόλως τα Γρόσια ταύτα μήτε προς χρέος του, μήτε ότι τα έδωσε προς κανέν μέρος δια λογαριασμό του Έθνους». Σ. 159, Δ. παργρφ. Ιζ).

Με την παργφ. Ζ η Επιτροπή χαρακτήριζε το Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας της Γ’ Περιόδου, Ν. Οικονόμου για πλαστογράφο και «κλέπτην δημοσίων χρημάτων». Επίσης ο αυτός Γεν Γραμ. Υπ Οικονομίας» μετά το τέλος της Γ’ περιόδου εκράτησε 64 χρηματικές διαταγές εκ 400.000 ‘ανηκούσας εις διαφόρους Πολιτικούς και Πολεμικούς, χωρίς να είναι σημειωμένη η πράξις αυτή εις μηδέν μέρος των Εθνικών Καταστίχων (157). Στο «καθημερινόν» (σ.324) είχαν καταγραφεί σε χρέος του Ταμείου γρ. 423.526. Και σ’ αυτά ήσαν προσθεμένα και άλλα τόσα γρόσια «τα οποία είναι ποσότης διπλή» (158 παρ.ια). Η τιμή των «εν Επιδαύρω Εθνικών Μύλων» που αγόρασεν ο Ι. Πάγκαλος με τον Γεωργαλά Πίγκο, δεν ήταν περασμένη στα Κατάστιχα, «καθώς μήτε και η πληρωμή των Μύλων» (157 παργρφ θ).(Τάκης Αργ. Σταματόπουλος:

Ο Εσωτερικός αγώνας. Πριν και κατά την επανάσταση του 1821 (Τόμ Δ, Εκδοσεις κάλβος). Θα επανέλθουμε με λίγα στοιχεία για λείες και πειρατεία και για το πώς φρόντιζαν τους Έλληνες αντιπάλους τους στην Ναυτιλία.. οι Κουντουριωτηδες. .



Γεώργιος Σκλαβούνος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου