Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Τεχνητή Νοημοσύνη... παρκαδόρος

Σπύρος Μανουσέλης


Επιστημονικές ανταποκρίσεις


Από την πρόσφατη συνεργασία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης (Techniche Universitat Wien) με το κορυφαίο αμερικανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology ή MIT) προέκυψε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο ικανό να μανουβράρει και να παρκάρει με ακρίβεια ένα μικρό αυτοκίνητο-ρομπότ (κεντρική φωτ.).

Πρόκειται για ένα σχετικά απλό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, τη δομή και τη συνδεσμολογία του οποίου εμπνεύστηκαν οι ερευνητές από ένα πολύ γνωστό πειραματόζωο, τον νηματώδη σκώληκα Caenorhabditis elegans.

Ο νηματώδης σκώληκας Caeno-rhabditis elegans είναι ένα ιδανικό πειραματικό σύστημα για νευροβιολογικές μελέτες αλλά και τεχνολογικές προσομοιώσεις, επειδή διαθέτει ένα απλό νευρικό σύστημα που αποτελείται συνολικά από περίπου 300 κύτταρα και οι ερευνητές γνωρίζουν επακριβώς πώς συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους αυτά τα νευρικά κύτταρα.


Η προσομοίωση, λοιπόν, από ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο της δομής και της λειτουργίας του νευρικού συστήματος του σκώληκα είναι πολύ πιο απλή συγκριτικά με το νευρικό σύστημα του ανθρώπου που αποτελείται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα.


Για το παρκάρισμα αρκούν 12 νευρώνες


Το τεχνητό νευρικό κύκλωμα που δημιούργησαν έδειξε σαφώς ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπαράγει και ελέγχει πολύ καλύτερα μια σύνθετη λειτουργία, στη συγκεκριμένη περίπτωση το παρκάρισμα, όταν το τεχνητό σύστημα διαθέτει την αρχιτεκτονική ενός υπαρκτού βιολογικού κυκλώματος.

Για να ελέγξουν στην πράξη αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, που διέθετε όχι μόνο τη δομή αλλά και την υπολογιστική οργάνωση που του επέτρεπε να εκπαιδευτεί στο να προσομοιώνει τη λειτουργία του βιολογικού νευρωνικού συστήματος του σκώληκα.


«Καταφέραμε να επαναπρογραμματίσουμε το τεχνητό δίκτυο ώστε να είναι σε θέση να αναπαράγει τις κινητικές λειτουργίες του νευρικού κυκλώματος του Caenorhabditis elegans», δήλωσε ο Mathias Lechner, ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της έρευνας.

Η επιτυχία αυτής της στρατηγικής ήταν άμεση και ορατή για το τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που, όπως και το βιολογικό πρότυπό του, αποτελείται μόνο από 12 αλληλένδετους υπολογιστικούς κόμβους ή «νευρώνες», οι οποίοι ήταν σε θέση να εκδηλώνουν τις αντίστοιχες κινητικές λειτουργίες του νευρωνικού κυκλώματος του σκώληκα: για παράδειγμα, να μανουβράρουν σε μια προκαθορισμένη πορεία τις κινήσεις ενός μικρού ρομποτικού αυτοκινήτου και να το παρκάρουν.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι το νευρωνικό δίκτυο που δημιουργήσαμε είναι σε θέση να λειτουργεί τόσο σε προσομοιωμένα όσο και σε φυσικά περιβάλλοντα», διευκρινίζει ο Ramin Hasani, ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτού του επιτεύγματος.

Ωστόσο, η νέα ερευνητική προσέγγιση παρουσιάζει ένα επιπλέον γνωστικό πλεονέκτημα: Επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση και τη λειτουργία των πολύ πιο πολύπλοκων βιολογικών δικτύων που προσομοιώνονται από αυτά τα απλά αλλά ακριβή τεχνητά δίκτυα.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου