Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Χειμερινή Πανεπιστημιάδα 2019 στο Κρασνογιάρσκ (Ρωσία): Ανακαλύπτουμε τη Σιβηρία και τη «βαθιά» Ρωσία!

Του Δημήτρη Δημητριάδη


Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, το καλοκαίρι του περασμένου (2018) έτους σε 11 πόλεις της Ρωσίας. Η διοργάνωση αυτή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, τόσο σε οργανωτικό, όσο και οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι διόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την «καλύτερη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου» στην ιστορία του θεσμού.

Εκτός, όμως, από τα αγωνιστικά και οικονομικά αποτελέσματα, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν, κατά τις 32 ημέρες διεξαγωγής του, όχι μόνο τις παραδοσιακά τουριστικές πόλεις της Ρωσίας, όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, αλλά και αρκετές ακόμη πόλεις του ευρωπαϊκού τμήματος της χώρας, που «κέρδισαν» τους ξένους επισκέπτες με τη φιλικότητα, την ανοιχτοκαρδία και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών που τους προσέφεραν. Αρκετοί μάλιστα ξένοι επισκέπτες, από αυτούς που είχαν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, παρέμειναν στη Ρωσία για αρκετό καιρό μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, εκμεταλλευόμενοι την ευεργετική απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να παραταθεί η βίζα τους μέχρι το τέλος του 2018 χωρίς καμία άλλη υποχρέωση.

Λίγα χρόνια νωρίτερα η Ρωσία είχε περάσει και πάλι με επιτυχία ανάλογες «εξετάσεις», όταν διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014. Και, γενικά, εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη από την διεξαγωγή – επί ΕΣΣΔ – των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980, όσες παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και, γενικά, διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις έχουν διεξαχθεί στην Ρωσία, η επιτυχία τους μοιάζει εκ των προτέρων να είναι εξασφαλισμένη.

Η νέα μεγάλη αθλητική διοργάνωση (και ταυτόχρονα πρόκληση) που θα διεξαχθεί στη Ρωσία είναι η 29η Χειμερινή Πανεπιστημιάδα 2019, που ανοίγει τις πύλες της στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας στις 2 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 του ίδιου μήνα. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος πάνω από 3.000 αθλητές από 50 χώρες, ενώ θα απονεμηθούν συνολικά 76 σετ μεταλλίων για τα αγωνίσματα που θα διεξαχθούν. Ανάμεσα στους φοιτητές-αθλητές θα βρει κανείς αρκετά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο στο άθλημά τους, κάτι που διασφαλίζει το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο της διοργάνωσης.

Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι τα χειμερινά σπορ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και δημοφιλή στην Ελλάδα (εξαίρεση, ίσως, αποτελεί το καλλιτεχνικό πατινάζ, χάρη και στις μεταδόσεις της ΕΡΤ και τον εξαιρετικό, επί χρόνια, σχολιασμό του Αλέξη Κωστάλα), η ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος με τη Σιβηρία και τη λεγόμενη «βαθιά» Ρωσία είναι μοναδική. Η γνωριμία με μια πόλη όπως το Κρασνογιάρσκ δίνει επίσης τη δυνατότητα να «σπάσουν» διάφορα στερεότυπα που υπάρχουν στους κατοίκους της «καθ’ ημάς» Δύσης γύρω από τη Ρωσία γενικά και τη Σιβηρία ειδικότερα.

Πολλοί άνθρωποι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Δύσης διακατέχονται από την απλοϊκή και στερεοτυπική ιδέα, ότι η ρωσική Σιβηρία είναι μόνο αιώνια χιόνια και πάγοι και ότι είναι μια σχεδόν απόλυτα ανεξερεύνητη περιοχή χωρίς κανένα ίχνος του σύγχρονου πολιτισμού.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι εντελώς διαφορετική και μάλιστα αυτό ισχύει εδώ και αρκετούς αιώνες. Πρώτα απ’ όλα, η Σιβηρία δεν είναι ΜΟΝΟ κρύο… Κατά τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία ανεβαίνει πολλές φορές αρκετά πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου και η αίσθηση της ζέστης είναι ανάλογη με αυτήν των μεσογειακών χωρών. Επιπλέον, η Σιβηρία είναι στο μεγαλύτερό της μέρος εξερευνημένη και στην έκτασή της έχουν χτιστεί δεκάδες πόλεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, που της δίνουν «ζωή» και οικονομική πνοή.

Η πόλη του Κρασνογιάρσκ συμπληρώνει σε 9 χρόνια από σήμερα 4 αιώνες ζωής (ιδρύθηκε το 1628) και είναι μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές πόλεις όχι μόνο στην περιοχή της Σιβηρίας, αλλά γενικά. Η έκτασή της συγκρίνεται με αυτήν της Θεσσαλονίκης (353,9 τετ.χλμ), ενώ ο πληθυσμός της φτάνει το 1,1 εκατομμύριο κατοίκους για το κέντρο της πόλης και το 1,5 εκατομμύριο για το πολεοδομικό συγκρότημα συνολικά. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της απόστασης από τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας μέχρι τη ρωσική Άπω Ανατολή και στο νότο του κεντρικού αυτού άξονα, σχετικά κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα. Το Κρασνογιάρσκ είναι χτισμένο στις όχθες του Γενισέι, του δεύτερου σε μέγεθος ποταμού της Ρωσίας. Τα δύο τμήματα της πόλης συνδέονται με μια σειρά από εντυπωσιακές γέφυρες.

Η επιλογή του Κρασνογιάρσκ για τη διεξαγωγή της 29ης Χειμερινής Πανεπιστημιάδας δεν ήταν διόλου τυχαία, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ανάπτυξης των χειμερινών σπορ στη Ρωσία (και παλιότερα στην ΕΣΣΔ). Το «καμάρι» της πόλης είναι η ομάδα Γενισέι, επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Ρωσίας και Ευρώπης στο χόκεϊ με μπαλάκι (στγ: διεξάγεται σε ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαιρικών διαστάσεων με 11 παίκτες για κάθε ομάδα, έναντι του γνωστού χόκεϊ με puck, που διεξάγεται σε κλειστό παγοδρόμιο και 6 εναντίον 6). Όμως το Κρασνογιάρσκ είναι γενικότερα ένα μεγάλο κέντρο του χειμερινού αθλητισμού, με εξαιρετικές υποδομές για όλα, σχεδόν, τα χειμερινά σπορ (όλες τις παραλλαγές του σκι, δίαθλο, παγοδρομίες, μπόμπσλεϊ κοκ.), όπως και εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, με ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους διασκέδασης κλπ., τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες!

Όποιοι/-ες, λοιπόν, έχουν τα «κότσια» (και τα «μέσα», βεβαίως) να τολμήσουν, η πόλη του Κρασνογιάρσκ και η 29η Χειμερινή Πανεπιστημιάδα έχουν ανοιχτές τις αγκάλες τους και τους περιμένουν!...

Μετά τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2018 και την αναγνώρισή του ως του «καλύτερου στην ιστορία του θεσμού», οι Ρώσοι έθεσαν στους εαυτούς τους και σε όλον τον κόσμο καινούργια στάνταρ ποιότητας. Προς το παρόν μπορούμε μόνο να φανταστούμε τα νέα μεγέθη που θα λάβει η διεξαγωγή της Πανεπιστημιάδας.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι πολλοί Ευρωπαϊοι αναμένουν την Πανεπιστημιάδα που ανοίγει σύντομα τις πύλες της ως ελπίδα οι εθνικές τους ομάδες να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους στη «γόνιμη ρωσική γη». Όπως για παράδειγμαοι Γάλλοι, με πληθώρα συμμετοχών σε ανάλογες μεγάλες διοργανώσεις στη Ρωσία, (https://www.facebook.com/events/2335614863362325/), οι φιλόδοξοι να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις και να κατακτήσουν μετάλλια στα παραδοσιακά γι’ αυτούς «δυνατά» αθλήματα Πολωνοί (https://www.facebook.com/1253336195/posts/10217482590157331/) και πολλοί-πολλοί ακόμη.

Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους του ςσυμμετέχοντες στην 29η Πανεπιστημιάδα στο Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας και καλή διαμονή σε όλους τους επισκέπτες αυτής της όμορφης, ιστορικής και ιδιαίτερης πόλης της Σιβηρίας!



Δημήτρης Δημητριάδης : Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου