Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Θα καταλάβετε τι εστί πόλωση…

Γεράσιμος Λιβιτσάνος


Σε πλήρη ανάπτυξη τα …κόλπα του «νέου διπολισμού» αμέσως μετά το Πάσχα.


Αν τα πράγματα πάνε όπως έχουν προαναγγελθεί (επισήμως και ανεπισήμως) τότε αμέσως μετά το Πάσχα θα καταλάβουμε -πραγματικά- τι σημαίνει «πόλωση».

Παρότι ο λεγόμενος «νέος διπολισμός» είναι ήδη κυρίαρχος στην πολιτική σφαίρα, παρότι κάθε άλλη προσέγγιση των πραγμάτων επιχειρείται να συντριβεί μεταξύ της σκανδαλολογίας και του όποιου θέματος φέρνει αντιμέτωπους ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, δεν έχουμε ακόμη δει αυτό το σκηνικό στην πλήρη του ανάπτυξη.

Κοινοβούλιο – αρένα


Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, το κοινοβούλιο με τον πλέον επίσημο τρόπο θα μετατραπεί την επόμενη εβδομάδα σε προεκλογική αρένα. Η Νέα Δημοκρατία με τις θεσμικές δυνατότητες που διαθέτει προσπάθησε να φέρει στο επίκεντρο το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη με την πρόταση μομφής που κατέθεσε. Εκτιμά ότι είναι ο «αδύναμος κρίκος» παρασυρμένη και από την αποδοκιμασία στις δηλώσεις του για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο πολλών βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πώς θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη σε αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής, ήταν φυσικά η αναμενόμενη. Κανένα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψήφιζε θετικά στην πρόταση μομφής της Ν.Δ ακόμη και αν την αποδέχονταν η κυβέρνηση, πόσο μάλλον λοιπόν σε μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Αν και καταγράφηκαν σκέψεις στην Νέα Δημοκρατία να μην καταθέσει τελικά την πρόταση μομφής, η προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επιτρέπει μια τέτοια υπαναχώρηση. Έτσι λοιπόν η δικομματικού χαρακτήρα μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη, εφ’ όλης της ύλης, ήδη προετοιμάζεται. Θα αποτελέσει ουσιαστικά την έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου που θα φτάσει την πόλωση στα άκρα.

Προετοιμασίες και μαζέματα


Ανάλογες των περιστάσεων είναι και οι εσωτερικές διεργασίες των κομμάτων. Η υπόθεση των δηλώσεων του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο έχουν «χτυπήσει καμπανάκια» στην Κουμουνδούρου. Οι πληροφορίες λένε ότι «σφίγγουν τα λουριά» στην δημόσια εικόνα των στελεχών, των βουλευτών αλλά και των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος. Μετά την αποπομπή της Μυρσίνης Λοΐζου και της συνάντησης Κουρουμπλή- Αμβρόσιου υιοθετείται ένα πολύ πιο στενό επικοινωνιακό σχήμα. Το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να περιστρέφεται και να στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τα πολιτικά μηνύματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όπως εκτιμούν στην Κουμουνδρούρου μόνο η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού που «θα πάρει επάνω του το παιχνίδι» μπορεί να λειτουργήσει ώστε να υπάρξει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα δώσει την αίσθηση του «ντέρμπι». Δηλαδή εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόμμα η διαφορά με την Νέα Δημοκρατία να μην ξεφύγει πάνω από τις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Νέα Δημοκρατία οι φήμες λένε ότι ασκούνται πιέσεις στους υποψηφίους που επιθυμούν να «πλασαριστούν» με ένα πολύ κεντροδεξιό προφίλ, είτε για τις ευρωεκλογές, είτε για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται η εμφάνιση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έσπευσε να ξακαθαρίσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι ουδέποτε είχε συζητήσει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, παρότι ακριβώς αυτό έχει υποστηρίξει σε πρόσφατες δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη. Τότε – δήλωσε ο Β.Μειμαράκης- «συζητήθηκε μόνο η σύνθεση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία. Εγώ ως πρόεδρος της ΝΔ τότε ήμουν ο πρόεδρος του αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε πως θα συγκυβερνούσαμε αφού δεν συμφωνούσαμε σε τίποτα;». Επίσης έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους τελευταίους χειρισμούς του, παρότι είναι πασίγνωστο ότι έχει σοβαρότατες ενστάσεις για την τακτική του κόμματος.

Φημολογία περί παροχών


Η καλλιέργεια κλίματος παροχών και ελαφρύνσεων είναι ένα «χαρτί» που η κυβερνητική πλευρά προτίθεται να παίξει έντονα τις επόμενες εβδομάδες, έστω κι αυτό δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Για να είμαστε ακριβείς πριν τις επαφές με την αντιπροσωπεία των λεγόμενων «θεσμών», που πρόκειται να γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο. Στις διαπραγματεύσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να «ανταλλάξει» την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων (υπολογίζονται στο 4,8% για το 2018) με την δυνατότητα να προχωρήσει σε ένα «πακέτο» μείωσης φορολογικών συντελεστών χωρίς πάντως να δημιουργούνται μεγάλες διαφορές. Επίσης με την δυνατότητα να δοθεί ένας έξτρα μισθός στο δημόσιο τομέα που όμως δεν θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά αλλά θα συνδέεται με τις «επιδόσεις» της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ουσιαστικά παρότι μοιάζει οικονομική, πρόκειται για μια πολιτική διαπραγμάτευση. Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της λιτότητας, θα επιχειρήσει να αποσπάσει μεγαλύτερα περιθώρια για την χρηματοδότηση της προεκλογικής της προσπάθειας.

Πηγή: imerodromos.gr



Γεράσιμος Λιβιτσάνος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου