Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Σπάστε το χέρι του λογοκριτή της σύγχρονης ιεράς εξέτασης «Δοξαστικόν εγκώμιον» της οδηγίας copyright.

Γιάννης Περάκης


Μας έπιασαν απροετοίμαστους. Είμαστε λίγοι και σκόρπιοι. Πέρασε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Οδηγία για το Copyright. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το είχαν προαποφασίσει.

Ποιοί βαράνε τα νταούλια


1) 02/06/2017: H 65η σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ξεκίνησε τις εργασίες της σε απόσταση μόλις 48 χλμ από τον Λευκό Οίκο, στο Σαντιγί της Βιρτζίνια (στο “Westfields Marriot”), και το… μενού έχει Ελλάδα, Ρωσία, Τραμπ και την ανάγκη να σταματήσει το διαδίκτυο να είναι μη ελεγχόμενο. Συγκεκριμένα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των διαδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί εναντίον των συμμετεχόντων συζητήθηκαν οι ενότητες:

  • «Ο πόλεμος της ενημέρωσης»,
  • «Η διακυβέρνηση Τραμπ»,
  • «Η κατεύθυνση της Ε.Ε και η ελληνική κρίση.»...

Δύο Έλληνες θα είναι παρόντες στη σύνοδο: Ο Δ. Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας TITAN και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

Η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης και της Αμερικής συγκεντρώνεται στην ετήσια σύνοδο της λέσχης, με σκοπό όπως λέγεται να αποφασίσει την τύχη του πλανήτη. Η βρετανική εφημερίδα Τimes περιέγραψε το 1977 τη διάσκεψη της Μπίλντερμπεργκ με τα εξής λόγια:

«…μια κλίκα των πλουσιότερων, των οικονομικά και πολιτικά πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της Δύσης, που συναντιούνται μυστικά για να σχεδιάσουν τα γεγονότα, τα οποία αργότερα θα παρουσιάσουν ότι συμβαίνουν δήθεν τυχαία…»

2) 07/06-10/06/2018: Στην 66η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο: Η ατζέντα και η λίστα των συμμετεχόντων: Ανάμεσά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της λέσχης, ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης.... Τα θέματα που θα συζητηθούν  αφορούν 12 τομείς.

Τον «λαϊκισμό» στην Ευρώπη, τις ανισότητες, το μέλλον της εργασίας, την τεχνητή νοημοσύνη, το ελεύθερο εμπόριο, την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, την "post-truth" (μετά-αλήθεια) εποχή, την κβαντική υπολογιστική και διάφορα τρέχοντα θέματα.

Ποιοί χορεύουν σειόμενοι και ποιοί με «ταπεινότητα» και «αισχύνη»


Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο γνώριζε, αλλά και η γραμμή δόθηκε live. Ανήκει στην κατηγορία των σειόμενων χορευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως γνώριζε δεν γνώριζε, έμαθε. Οι ευρωβουλευτές του λειτούργησαν άψογα με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και με κοπτάτσια.

Θα μου πείς δεν είχαν άλλη επιλογή, ο μισθός (είκοσι χιλιάρικα τον μήνα είναι αυτά με τις παροχές). Συγχωρέστε, τα αμέσως παρακάτω διότι άλλως θα γραφόντουσαν βαρύτερα:

Ο κ. Παπαδημούλης είχε «ίωση», δεν είναι πρώτη φορά που «στρίβειν δια του αρραβώνος» σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Τον κ. Κούλογλου τον είχε «πιάσει κόψιμο».

Κρίμα αλλά και η κα. Κούνεβα «έχασε το λεωφωρείο».

Ευτυχώς έσωσαν την τιμή της Ελλάδας, ο Ν. Χουντής και η Σ. Σακοράφα.

Αυτά τους original νεοφιλεύθερους και τους «ντροπαλούς νεοφιλεύθερους» με «τύψεις».

Τι θα αλλάξει


Αλλάζει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται πλατφόρμες όπως το YouTube και το Facebook μετά την ψήφιση νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο. Copyright Directive Άρθρο 13. Θα επηρεάσει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που φιλοξενούν και προωθούν περιεχόμενο που παράγει ο χρήστης. Με λίγα λόγια, εάν το περιεχόμενο αυτό παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου, η πλατφόρμα θα είναι υπεύθυνη για την διανομή του. Αυτό σημαίνει ότι οι πλατφόρμες όλων των ειδών θα είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν φίλτρα για να σταματήσουν οι χρήστες τους να φορτώνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε.

Τι είναι το copyright; Δείτε μια «κλοπή» πνευματικής ιδιοκτησίας από μεγάλο site Κράτα το Τι είναι το copyright; Με τον όρο copyright εννοούμε την πνευματική προστασία, η οποία αφορά δημοσιευμένα και μη δημοσιευμένα λογοτεχνικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά έργα, ανεξάρτητα από τη μορφή στην οποία εκφράζονται, εφόσον έχουν ενυπόστατη ή υλική μορφή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έργο που μπορείτε να δείτε, να ακούσετε ή να αγγίξετε ενδέχεται να είναι προστατευμένο. Κάθε δοκίμιο, θεατρικό έργο, τραγούδι, χορογραφία, φωτογραφία, κώδικας HTML γράφημα σε υπολογιστή που μπορεί να απεικονιστεί στο χαρτί, να εγγραφεί σε κασέτα ή να αποθηκευτεί σε ένα σκληρό δίσκο, ενδέχεται να είναι προστατευμένο.

Είναι «παράνομο» να βάζουμε το σύμβολο © δίπλα στο όνομά μας, σε περίπτωση που δεν έχουμε κατοχυρώσει τα πνευματικά μας δικαιώματα; Αν δεν έχετε κλέψει το έργο κάποιου άλλου και αν δεν προσποιείστε ότι είστε ο αληθινός δημιουργός αυτού, δεν είναι παράνομο να τοποθετήσετε το σύμβολο © δίπλα στο όνομά σας, άλλωστε έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε. Ο σωστός τρόπος για να τοποθετήσετε μια σημείωση σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα είναι ο εξής:

Ορισμένοι πιστεύουν (λανθασμένα) ότι επειδή μπορούν να αποθηκευτούν στη μνήμη ενός υπολογιστή χιλιάδες ιστοσελίδες ή επειδή συγκεκριμένα προγράμματα πλοήγησης επιτρέπουν σε κάποιον να αποθηκεύσει αρχεία ή οτιδήποτε παρόμοιο, μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το υλικό με όποιο τρόπο θέλουν. Αυτό δεν ισχύει! Το υλικό που βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο μπορεί να αντιγραφεί ελεύθερα μόνο αν οι πληροφορίες που περιέχει:

  • (α) έχουν δημιουργηθεί από το κράτος
  • (β) έχει λήξει η περίοδος προστασίας τους ή
  • (γ) ο ιδιοκτήτης τους έχει εγκαταλείψει τα δικαιώματά του.

Τα βασικά


Λογοκρισία είναι ο έλεγχος του λόγου και άλλων μορφών ανθρώπινης έκφρασης που μπορούν να θεωρηθούν απαράδεκτες, επιβλαβές, ευαίσθητες, είναι αντίθετες προς τις αρχές της εξουσίας. Ο Αφρικανός Felix Horne, ερευνητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζει ότι «αν είστε δημοσιογράφος στην Αιθιοπία είστε αντιμέτωπος με τρία πιθανά σενάρια:

Tα γραπτά σας θα λογοκριθούν ή θα φυλακιστείτε ή θα εξοριστείτε από την χώρα» ή θα πληρώσετε ένα εξωντοτικό πρόστιμο.

Η καταπάτηση: Το δικαίωμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Τι κάνουμε;


Τις προηγούμενες ημέρες πάνω από 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη νέα οδηγία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν την απόφαση του ΕΚ τις προσεχείς εβδομάδες. Αν τα κράτη μέλη εγκρίνουν το κείμενο που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ενώ θα μεσολαβήσει διάστημα 2 χρόνων για την εφαρμογή τους.

Κάνουμε έκληση σε όλα τα blogs να διοργανώσουμε ανεξάρτητα της πολιτικής τοποθέτησης τους τα εξής:

  • Γνωστοποίηση του θέματος
  • Αλληλομεταφορά προτάσεων για την διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας
  • Ομιλητής της εκδήλωσης κοινής αποδοχής
  • Για την πίεση στην κυβέρνηση και την αποτροπή ψήφισης στο Ελληνικό κοινοβούλιο



ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η δικαιοσύνη, απ’ τα γεννοφάσκια της ακόμη, μια πόρνη.
Κι έπειτα, με ρούχα ξεσκισμένα,
περιφέρεται στους δρόμους μ’ ένα μπουκάλι στο χέρι.
Παίρνει πολλά πρόσωπα.
Πού και πού μου μοιάζει ή κάποτε θυμίζει εσένα.
Όταν γίνεται εσύ, είναι άδικη.
Αδίστακτη.
Με τα πόδια ανοιχτά, περιμένει τους λεχρίτες με τη μεγάλη κοιλιά
και τις γεμάτες τσέπες.
Όταν γίνεται εγώ,
προσπαθεί να πλύνει το κορμί της απ’ τις πληγές,
από τα σπέρματα, τα σάλια.
Τις μυρωδιές.
Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή.
Είναι αόμματη.
Στη θέση των ματιών της, έχει χαρτονομίσματα.
Το παιδί που πεθαίνει στις πέρα χώρες,
δεν τη γνώρισε ποτέ.
Ο ξένος δεν τη γνώρισε ποτέ.
Οι γυναίκες που ακρωτηριάζονται,
δεν τη γνώρισαν ποτέ.
Κι αναρωτιέμαι πια, πως ίσως δεν υπάρχει.
Ίσως να ‘ναι ένα παραμύθι,
για να κοιμόμαστε ανάλαφρα τις νύχτες.
….
Θα τύλιγα ευχαρίστως στο λαιμό μου ένα σχοινί,
καθώς η θλίψη μου είναι μεγάλη.
Όμως όχι καθίκια.
Σ’ αυτό το γύρο, είμαστε εμείς που κερδίζουμε.

(Γωγώ Λιανού)


Πηγή: sxedio-b.gr



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου