Νεφέλη Λυγερού
Σύντροφοι και εταίροι βρέθηκαν κατά καιρούς αντιμέτωποι με τη δαμόκλειο σπάθη του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, η ιστορία της πολιτικής του ανέλιξης και επιβίωσης είναι μία ιστορία μικρών ή μεγάλων πολιτικών εξοντώσεων. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν εκθρόνισε μονάχα –σαν άλλος Δίας– τον πολιτικό του πατέρα Αλέκο Αλαβάνο. Στην πορεία υπήρξε και Κρόνος, “τρώγοντας” τα “παιδιά” του και στέλνοντας στο πυρ το εξώτερο, φίλους και συνεργάτες με τους οποίους συμπορεύτηκε από την εποχή που ήταν ακόμα επικεφαλής της Νεολαίας του Συνασπισμού. Ο “Γιάνης με ένα ν” φαίνεται πως θα είναι εξαίρεση.
Μέχρι τώρα, πάντως, η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε πάντα την ίδια κατάληξη για όσους την επιχείρησαν: την πολιτική τους εξόντωση. Όσο σθεναρά και αν μάχονταν ή αντιστέκονταν, δεν απέφυγαν την μοίρα που εκείνος τους επιφύλασσε. Η λίστα είναι ενδεικτική: Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Σακελλαρίδης, Κορωνάκης και δεκάδες άλλα ακόμα αθέατα θύματα που “έπεσαν” στο διάβα του πρωθυπουργού.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί εξαίρεση, επειδή μετά τον εξοστρακισμό του επιστρέφει με αξιώσεις. Αν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήρθε σε ρήξη με τον αλλοτινό πολιτικό του προϊστάμενο, αν το Μέγαρο Μαξίμου είχε προεξοφλήσει την αποπομπή του από τον πολιτικό στίβο, ο “Γιάνης με ένα ν” αποδείχθηκε ανθεκτικός. Κάτι σαν πολιτικός survivor. Η επιμονή του να παραμείνει στην πολιτική σκηνή για λίγες ψήφους δεν του απέδωσε μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Απέδειξε, όμως, ότι στέκει όρθιος, διαψεύδοντας εκείνους που έκαναν λόγο για διάττοντα αστέρα.
Ίσως η κατάληξη στις ευρωεκλογές να ήταν καλύτερη εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εξαρχής εστιάσει τις προσπάθειές του στην εγχώρια πολιτική αρένα, αντί να κάνει πολιτικούς περιπάτους στην Ευρώπη και να προσπαθεί να εκλεγεί ευρωβουλευτής στη Γερμανία! Τώρα πλέον που η ζωή τον προσγείωσε στην ημεδαπή, στρέφει τις προσπάθειές του το κόμμα του να υπερβεί το “μαγικό” 3% και εξασφαλίσει την είσοδό του στην ελληνική Βουλή.
Αυτή είναι η Ιθάκη, για την οποία καλείται να αντιμετωπίσει Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες. Όλα αυτά προς μεγάλη έκπληξη του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε σταματήσει να κατατάσσει τον άλλοτε στενό συνεργάτη του στις ασύμμετρες απειλές. Το ποσοστό που εξασφάλισε, όμως, στις ευρωεκλογές είναι μία καλή αφετηρία. Ειδικά αν συνδυαστεί με τη δημοσιότητα που πήρε το θρίλερ της εκλογής ή όχι ευρωβουλευτή. Η δημοσιότητα αυτή επανέφερε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο προσκήνιο και δημιούργησε ένα ευνοϊκό κλίμα, το οποίο προκαλεί έναν ακόμα πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το ΜΕΡΑ25 “ψαρεύει” ψηφοφόρους από την ίδια πολιτική δεξαμενή που “ψαρεύει” και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα μάλιστα με τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls το 5% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μετακινήθηκε στις ευρωεκλογές προς το ΜΕΡΑ25. Μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα και από όσους μετακινήθηκαν προς το ΚΙΝΑΛ (γύρω στο 4%).
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποδεικνύεται ότι διαθέτει μεγαλύτερα ερείσματα στους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους από ό,τι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έχασε μόνο για 400 ψήφους το στοίχημα των ευρωεκλογών. Πιο συγκεκριμένα, πέρασε στην ιστορία ως το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό από την επιβολή του ορίου 3%, που δεν εκλέγει βουλευτή.
Η ηχηρή επάνοδος του Γιάνη Βαρουφάκη υποχρεώνει το Μέγαρο Μαξίμου να τον αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί πλέον να τον αγνοεί. Ο πρώην υπουργός, πάντως, προχωράει. Ανακοίνωσε τα σχέδια του από την ΕΣΗΕΑ. Από την εκδήλωση δεν έλειπαν βέβαια οι φανατικοί οπαδοί του, γνωστοί στην πολιτική πιάτσα και σαν “βαρουφάκια”.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μίλησε σαν να κάλεσε σε μονομαχία τον Αλέξη Τσίπρα. «Η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε, δίνοντας έτσι το στίγμα της προεκλογικής εκστρατείας του. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία τον Ιανουάριο του 2015, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην τότε γιγαντιαία Β’ Αθηνών και ως εκ τούτου πρώτος σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι φιλοδοξίες του Γιάνη Βαρουφάκη –ανεδαφικές ή όχι, ο χρόνος μόνο θα δείξει– δεν περιορίζονται στο να μπει στη Βουλή. Δεν περιορίστηκε, άλλωστε, στην κατά μέτωπο επίθεση προς τον πρώην συνοδοιπόρο του σημερινό πρωθυπουργό. Ενδεικτικό είναι περιέγραψε την προγραμματική του ατζέντα με αέρα υποψήφιου πρωθυπουργού!
Μπορεί ίσως να κατηγορηθεί ότι δεν τα πάει καλά με τον πολιτικό ορθολογισμό, αλλά είναι σαφές ότι ορθώνει ανάστημα, ελπίζοντας να αποτελέσει τον γνήσιο εκπρόσωπο του “Όχι” στο δημοψήφισμα του 2015. Το 62% του δημοψηφίσματος, άλλωστε, αποτελεί το μήλο της έριδος πολλών. Το ίδιο και οι ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και στις 26 Μαΐου τον εγκατέλειψαν. Και αυτοί δεν είναι λίγοι, περίπου ένας στους 10 από όσους ψήφισαν.
Ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνεται σταδιακά αλλά σταθερά από την αριστερή αφετηρία του, προσδοκώντας να κερδίσει έδαφος στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το γεγονός, όμως, ότι εφάρμοσε το 3ο μνημόνιο αφήνει χώρο στον Γιάνη Βαρουφάκη να διεκδικήσει ψήφους στην αντιμνημονιακή Αριστερά, αλλά και Κεντροαριστερά. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερηφανεύεται ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, αλλά η σαρωτική ήττα του επιβεβαιώνει πως δεν κατάφερε να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα ότι το μνημόνιο “τρώει” τους υπηρέτες του.
Όταν τον Αύγουστο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε τη διαδικασία αποδόμησής του με μία σχετική ελαφρότητα. Για την ακρίβεια, το πρωθυπουργικό επιτελείο, αν όχι και φειδωλό στις βιτριολικές δηλώσεις, περίμενε καρτερικά να ολοκληρώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του. «Πού θα πάει, θα ξεφτίσει και αυτός», έλεγαν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε δηλώσει καυστικά ότι «ο Βαρουφάκης απλά θέλει να πουλήσει βιβλία». Για να κλείσει μάλιστα μία για πάντα το ζήτημα αυτό, τον είχε χαρακτηρίσει «λάθος επιλογή».
Η θεαματική επανεμφάνισή του, όμως, δεν έγινε μόνον για να διαφημίσει το βιβλίο του. Η ελληνική αγορά, άλλωστε, είναι μικρή και ο ίδιος είχε ήδη εξασφαλίσει τη δημοσιότητα που εκτόξευσε το βιβλίο του στα διεθνή μπέστ σελερ. Ο βασικός στόχος του ήταν εξαρχής πολιτικός. Αργά, αλλά σταθερά, επιχείρησε να δώσει το πολιτικό στίγμα του κόμματος του, να αποκοπεί στη συνείδηση του κόσμου από το περιβάλλον Τσίπρα και να αποκτήσει την δική του αυτόνομη πολιτική οντότητα. Επιπλέον, προσπάθησε να υποστηρίξει το πέρασμά του από το υπουργείο Οικονομικών και να πείσει τους πολίτες ότι θα είχαν ξημερώσει καλύτερες μέρες αν δεν τον είχαν υπονομεύσει εκ των έσω…
Εξάλλου, ο καθηγητής Οικονομικών γνώριζε ότι υπάρχει ένα εκλογικό κοινό που είχε απομείνει ορφανό: όχι μόνο οι επιμένονες αντιμνημονιακά, αλλά και νέοι κυρίως ψηφοφόροι που γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενοι για τη μετάλλαξή του σε κόμμα εξουσίας, όπως και για τις παλαιοκομματικές πολιτικές του. Ως τέτοιους αντιμετώπισαν και πρώην συντρόφους του Αλέξη, όταν εκείνοι επιχείρησαν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο.
Αντιθέτως, ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω νέων τεχνολογιών και μίας κάποιας αντισυμβατικότητας εμφανίστηκε πιο θελκτικός στις νέες ηλικίες. «Όταν ανακοινώσαμε σε φίλους και αντιπάλους ότι σκοπεύαμε να δημιουργήσουμε ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο κίνημα, που θα κατέβει σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, “φίλοι” φοβήθηκαν ότι δεν έχουμε τους πόρους για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι κυνικοί είπαν ότι κατεβαίνω στη Γερμανία, γιατί δεν θέλω να εκτεθώ στον ελληνικό λαό στις εκλογές. Αυτό που αποδείξαμε, σήμερα, πανευρωπαϊκά είναι ότι αυτή η Ευρώπη έχει ανάγκη ένα πανευρωπαϊκό κίνημα».
Επικοινωνιακά, επιχείρησε να μετατρέψει το πολιτικό ακροατήριο του και τους δυνάμει ψηφοφόρους του σε πολιτικούς του φίλους. Αυτοί, σύμφωνα με τον ίδιον, αποτελούν τον πυρήνα του κόμματός του, ή αλλιώς του πολιτικού του φορέα. Παράλληλα, ενορχήστρωσε την αντεπίθεσή του από θέση ισχύος. Έπληξε το προφίλ του αντιπάλου του πλέον Αλέξη Τσίπρα με διαδοχικές αποκαλύψεις που έριξαν φως στον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού, δημιουργώντας την αίσθηση μίας επιπολαιότητας και ενός καιροσκοπισμού από μεριάς του πρωθυπουργού.
Συνειδητοποίησε, όμως, ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του να μετατραπεί σε επαγγελματία πολέμιο του Αλέξη Τσίπρα. Για ένα διάστημα, εξάλλου, έδωσε τέτοιου χαρακτήρα συνεντεύξεις, οι οποίες, μάλιστα, είχαν απήχηση. Άφησε την πολιτική φθορά να κάνει τη δουλειά της όσον αφορά την πολιτική-εκλογική αποδόμηση του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος προτίμησε να αποδομήσει δεξιοτεχνικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, το “ατού” της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποδόμηση των κυβερνητικών παροχών, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός επαναφέρει το φοροεισπρακτικό καθεστώς του 2ου Μνημονίου και μονιμοποιεί το καταστροφικό “4ο Μνημόνιο”. «Το μεταμνημόνιο είναι το πιο σκληρό, το πιο μακρύ σε διάρκεια και το πιο επαχθές».
Αν και αρχικά είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για πιθανή σύμπλευσή του με μικρά αντιμνημονιακά κόμματα, όπως η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο ίδιος το διέψευσε. Πάρα ταύτα, έχει φροντίσει να παραμείνει ιδιαίτερα προσεχτικός στην διαχείριση πρώην συντρόφων που έμειναν πιστοί στις αντιμνημονιακές τους θέσεις. Εξάλλου, παρά την τάση του να τοποθετεί τον εαυτό του σε υψηλότερο βάθρο, άφησε ανοικτό ένα παράθυρο. Η κάθε ψήφος μετράει! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι βλέψεις του είναι υψηλότερες και δεν το κρύβει. Επιθυμεί να χτίσει κάτι πολύ μεγαλύτερο. «Μια μικρή πολιτική επανάσταση», όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει.
Όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην πάρει μέρος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Αντίθετα, ίδρυσε το πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 στο Βερολίνο. Αργότερα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει αυτό που ονομάζει βαθύ κατεστημένο. Στην προσπάθειά του αυτή, ο Γιάνης Βαρουφάκης συστράτευσε και την σύζυγό του. Ανέκαθεν η Δανάη Στράτου ήταν διαρκώς δίπλα του, αλλά αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε σε αυτό τον ρόλο. Αποτέλεσε ενεργό μέλος του ΜΕΡΑ25 και κατέβηκε ως υποψήφια ευρωβουλευτής.
Η γνωστή εικαστικός εξέπληξε πολλούς με τις συνεντεύξεις της, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, ο ελληνικός λαός είχε εξοικειωθεί με την παρουσία της, αλλά όχι τη φωνή της. Πλέον, εκφέρει πολιτικό λόγο, ο οποίος καλείται να κριθεί από τους ψηφοφόρους. Σε απόλυτη φυσικά σύμπνοια και ταύτιση με αυτόν του συζύγου της. Έχοντας ρίξει αισθητά τους τόνους μετά το επικοινωνιακό ολίσθημα της λαιφ στάιλ φωτογράφισης στο Paris Match, οι δύο περιορίζονται σε κοινές συνεντεύξεις.
Για την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, ο Βαρουφάκης απολάμβανε την στήριξη και πολλών διεθνών προσωπικοτήτων, όπως της πρωθυπουργού της Ισλανδίας, του φημισμένου Μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν, του οποίου η ταινία Roma βραβεύτηκε με Όσκαρ, του μουσικού Brian Eno και φυσικά του γνωστού οικονομολόγου Τζέϊμς Γκαλμπρέιθ. Είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι παρά την ευρωπαϊκή του παρουσία, η κύρια μάχη του θα δοθεί στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας.
Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επικρατεί μεγάλη κινητικότητα και ιδιαίτερη αισιοδοξία στους κόλπους του ΜΕΡΑ25 για την επίδοση του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να ενταχτούν στα ψηφοδέλτια ή να αγκαλιάσουν την εγχώρια πλέον προσπάθεια. Όσο, όμως, εδραιώνεται το πολιτικό comeback του Βαρουφάκη, τόσο θα κλιμακωθούν και οι επιθέσεις προς το πρόσωπό του κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καυστικό διαδικτυακό σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ανάρτησή του: «Η μόνη χαμένη ψήφος, είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Γ. Βαρουφάκης. Δηλαδή, η ψήφος στη ΝΔ είναι ΟΚ! Το μίγμα ναρκισσισμού και αντιΣυριζα υστερίας, εκεί οδηγεί. Ο ίδιος προσπάθησε να εκλεγεί στη Γερμανία, που εκλέγει 96 Ευρωβουλευτές. Πήρε 0,3% και απέτυχε παταγωδώς. Δικαίως!»
Όπως φαίνεται, παρά την πληθωρικότητά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει σκοπό να κυλήσει στον βούρκο της πολιτικής αρένας. Δεν θα τσιγκουνευτεί τα πυρά του, όμως, εναντίον των δανειστών. Σ’ αυτό το γήπεδο θα παίξει πρωτίστως για να επιτύχει την επιστροφή του στα βουλευτικά έδρανα. Αυτή τη φορά αποτελώντας το «ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρώτου στην ιστορία διεθνικού πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και της κάθε χώρας μας ξεχωριστά!» Ο νοών νοείτω!
Πηγή: slpress.gr
Νεφέλη Λυγερού: Σχετικά με τον Συντάκτη
Σύντροφοι και εταίροι βρέθηκαν κατά καιρούς αντιμέτωποι με τη δαμόκλειο σπάθη του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, η ιστορία της πολιτικής του ανέλιξης και επιβίωσης είναι μία ιστορία μικρών ή μεγάλων πολιτικών εξοντώσεων. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν εκθρόνισε μονάχα –σαν άλλος Δίας– τον πολιτικό του πατέρα Αλέκο Αλαβάνο. Στην πορεία υπήρξε και Κρόνος, “τρώγοντας” τα “παιδιά” του και στέλνοντας στο πυρ το εξώτερο, φίλους και συνεργάτες με τους οποίους συμπορεύτηκε από την εποχή που ήταν ακόμα επικεφαλής της Νεολαίας του Συνασπισμού. Ο “Γιάνης με ένα ν” φαίνεται πως θα είναι εξαίρεση.
Μέχρι τώρα, πάντως, η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε πάντα την ίδια κατάληξη για όσους την επιχείρησαν: την πολιτική τους εξόντωση. Όσο σθεναρά και αν μάχονταν ή αντιστέκονταν, δεν απέφυγαν την μοίρα που εκείνος τους επιφύλασσε. Η λίστα είναι ενδεικτική: Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Σακελλαρίδης, Κορωνάκης και δεκάδες άλλα ακόμα αθέατα θύματα που “έπεσαν” στο διάβα του πρωθυπουργού.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί εξαίρεση, επειδή μετά τον εξοστρακισμό του επιστρέφει με αξιώσεις. Αν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήρθε σε ρήξη με τον αλλοτινό πολιτικό του προϊστάμενο, αν το Μέγαρο Μαξίμου είχε προεξοφλήσει την αποπομπή του από τον πολιτικό στίβο, ο “Γιάνης με ένα ν” αποδείχθηκε ανθεκτικός. Κάτι σαν πολιτικός survivor. Η επιμονή του να παραμείνει στην πολιτική σκηνή για λίγες ψήφους δεν του απέδωσε μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Απέδειξε, όμως, ότι στέκει όρθιος, διαψεύδοντας εκείνους που έκαναν λόγο για διάττοντα αστέρα.
Ίσως η κατάληξη στις ευρωεκλογές να ήταν καλύτερη εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εξαρχής εστιάσει τις προσπάθειές του στην εγχώρια πολιτική αρένα, αντί να κάνει πολιτικούς περιπάτους στην Ευρώπη και να προσπαθεί να εκλεγεί ευρωβουλευτής στη Γερμανία! Τώρα πλέον που η ζωή τον προσγείωσε στην ημεδαπή, στρέφει τις προσπάθειές του το κόμμα του να υπερβεί το “μαγικό” 3% και εξασφαλίσει την είσοδό του στην ελληνική Βουλή.
“Ψαρεύουν” στην ίδια δεξαμενή
Αυτή είναι η Ιθάκη, για την οποία καλείται να αντιμετωπίσει Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες. Όλα αυτά προς μεγάλη έκπληξη του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε σταματήσει να κατατάσσει τον άλλοτε στενό συνεργάτη του στις ασύμμετρες απειλές. Το ποσοστό που εξασφάλισε, όμως, στις ευρωεκλογές είναι μία καλή αφετηρία. Ειδικά αν συνδυαστεί με τη δημοσιότητα που πήρε το θρίλερ της εκλογής ή όχι ευρωβουλευτή. Η δημοσιότητα αυτή επανέφερε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο προσκήνιο και δημιούργησε ένα ευνοϊκό κλίμα, το οποίο προκαλεί έναν ακόμα πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το ΜΕΡΑ25 “ψαρεύει” ψηφοφόρους από την ίδια πολιτική δεξαμενή που “ψαρεύει” και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα μάλιστα με τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls το 5% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μετακινήθηκε στις ευρωεκλογές προς το ΜΕΡΑ25. Μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα και από όσους μετακινήθηκαν προς το ΚΙΝΑΛ (γύρω στο 4%).
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποδεικνύεται ότι διαθέτει μεγαλύτερα ερείσματα στους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους από ό,τι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έχασε μόνο για 400 ψήφους το στοίχημα των ευρωεκλογών. Πιο συγκεκριμένα, πέρασε στην ιστορία ως το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό από την επιβολή του ορίου 3%, που δεν εκλέγει βουλευτή.
Η ηχηρή επάνοδος του Γιάνη Βαρουφάκη υποχρεώνει το Μέγαρο Μαξίμου να τον αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί πλέον να τον αγνοεί. Ο πρώην υπουργός, πάντως, προχωράει. Ανακοίνωσε τα σχέδια του από την ΕΣΗΕΑ. Από την εκδήλωση δεν έλειπαν βέβαια οι φανατικοί οπαδοί του, γνωστοί στην πολιτική πιάτσα και σαν “βαρουφάκια”.
«Η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ»
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μίλησε σαν να κάλεσε σε μονομαχία τον Αλέξη Τσίπρα. «Η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε, δίνοντας έτσι το στίγμα της προεκλογικής εκστρατείας του. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία τον Ιανουάριο του 2015, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην τότε γιγαντιαία Β’ Αθηνών και ως εκ τούτου πρώτος σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι φιλοδοξίες του Γιάνη Βαρουφάκη –ανεδαφικές ή όχι, ο χρόνος μόνο θα δείξει– δεν περιορίζονται στο να μπει στη Βουλή. Δεν περιορίστηκε, άλλωστε, στην κατά μέτωπο επίθεση προς τον πρώην συνοδοιπόρο του σημερινό πρωθυπουργό. Ενδεικτικό είναι περιέγραψε την προγραμματική του ατζέντα με αέρα υποψήφιου πρωθυπουργού!
Μπορεί ίσως να κατηγορηθεί ότι δεν τα πάει καλά με τον πολιτικό ορθολογισμό, αλλά είναι σαφές ότι ορθώνει ανάστημα, ελπίζοντας να αποτελέσει τον γνήσιο εκπρόσωπο του “Όχι” στο δημοψήφισμα του 2015. Το 62% του δημοψηφίσματος, άλλωστε, αποτελεί το μήλο της έριδος πολλών. Το ίδιο και οι ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και στις 26 Μαΐου τον εγκατέλειψαν. Και αυτοί δεν είναι λίγοι, περίπου ένας στους 10 από όσους ψήφισαν.
Ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνεται σταδιακά αλλά σταθερά από την αριστερή αφετηρία του, προσδοκώντας να κερδίσει έδαφος στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το γεγονός, όμως, ότι εφάρμοσε το 3ο μνημόνιο αφήνει χώρο στον Γιάνη Βαρουφάκη να διεκδικήσει ψήφους στην αντιμνημονιακή Αριστερά, αλλά και Κεντροαριστερά. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερηφανεύεται ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, αλλά η σαρωτική ήττα του επιβεβαιώνει πως δεν κατάφερε να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα ότι το μνημόνιο “τρώει” τους υπηρέτες του.
«Θέλει να πουλήσει βιβλία»!
Όταν τον Αύγουστο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε τη διαδικασία αποδόμησής του με μία σχετική ελαφρότητα. Για την ακρίβεια, το πρωθυπουργικό επιτελείο, αν όχι και φειδωλό στις βιτριολικές δηλώσεις, περίμενε καρτερικά να ολοκληρώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του. «Πού θα πάει, θα ξεφτίσει και αυτός», έλεγαν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε δηλώσει καυστικά ότι «ο Βαρουφάκης απλά θέλει να πουλήσει βιβλία». Για να κλείσει μάλιστα μία για πάντα το ζήτημα αυτό, τον είχε χαρακτηρίσει «λάθος επιλογή».
Η θεαματική επανεμφάνισή του, όμως, δεν έγινε μόνον για να διαφημίσει το βιβλίο του. Η ελληνική αγορά, άλλωστε, είναι μικρή και ο ίδιος είχε ήδη εξασφαλίσει τη δημοσιότητα που εκτόξευσε το βιβλίο του στα διεθνή μπέστ σελερ. Ο βασικός στόχος του ήταν εξαρχής πολιτικός. Αργά, αλλά σταθερά, επιχείρησε να δώσει το πολιτικό στίγμα του κόμματος του, να αποκοπεί στη συνείδηση του κόσμου από το περιβάλλον Τσίπρα και να αποκτήσει την δική του αυτόνομη πολιτική οντότητα. Επιπλέον, προσπάθησε να υποστηρίξει το πέρασμά του από το υπουργείο Οικονομικών και να πείσει τους πολίτες ότι θα είχαν ξημερώσει καλύτερες μέρες αν δεν τον είχαν υπονομεύσει εκ των έσω…
Εξάλλου, ο καθηγητής Οικονομικών γνώριζε ότι υπάρχει ένα εκλογικό κοινό που είχε απομείνει ορφανό: όχι μόνο οι επιμένονες αντιμνημονιακά, αλλά και νέοι κυρίως ψηφοφόροι που γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενοι για τη μετάλλαξή του σε κόμμα εξουσίας, όπως και για τις παλαιοκομματικές πολιτικές του. Ως τέτοιους αντιμετώπισαν και πρώην συντρόφους του Αλέξη, όταν εκείνοι επιχείρησαν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο.
Αντιθέτως, ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω νέων τεχνολογιών και μίας κάποιας αντισυμβατικότητας εμφανίστηκε πιο θελκτικός στις νέες ηλικίες. «Όταν ανακοινώσαμε σε φίλους και αντιπάλους ότι σκοπεύαμε να δημιουργήσουμε ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο κίνημα, που θα κατέβει σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, “φίλοι” φοβήθηκαν ότι δεν έχουμε τους πόρους για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι κυνικοί είπαν ότι κατεβαίνω στη Γερμανία, γιατί δεν θέλω να εκτεθώ στον ελληνικό λαό στις εκλογές. Αυτό που αποδείξαμε, σήμερα, πανευρωπαϊκά είναι ότι αυτή η Ευρώπη έχει ανάγκη ένα πανευρωπαϊκό κίνημα».
Η αποδόμηση του Αλέξη
Επικοινωνιακά, επιχείρησε να μετατρέψει το πολιτικό ακροατήριο του και τους δυνάμει ψηφοφόρους του σε πολιτικούς του φίλους. Αυτοί, σύμφωνα με τον ίδιον, αποτελούν τον πυρήνα του κόμματός του, ή αλλιώς του πολιτικού του φορέα. Παράλληλα, ενορχήστρωσε την αντεπίθεσή του από θέση ισχύος. Έπληξε το προφίλ του αντιπάλου του πλέον Αλέξη Τσίπρα με διαδοχικές αποκαλύψεις που έριξαν φως στον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού, δημιουργώντας την αίσθηση μίας επιπολαιότητας και ενός καιροσκοπισμού από μεριάς του πρωθυπουργού.
Συνειδητοποίησε, όμως, ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του να μετατραπεί σε επαγγελματία πολέμιο του Αλέξη Τσίπρα. Για ένα διάστημα, εξάλλου, έδωσε τέτοιου χαρακτήρα συνεντεύξεις, οι οποίες, μάλιστα, είχαν απήχηση. Άφησε την πολιτική φθορά να κάνει τη δουλειά της όσον αφορά την πολιτική-εκλογική αποδόμηση του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος προτίμησε να αποδομήσει δεξιοτεχνικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, το “ατού” της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποδόμηση των κυβερνητικών παροχών, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός επαναφέρει το φοροεισπρακτικό καθεστώς του 2ου Μνημονίου και μονιμοποιεί το καταστροφικό “4ο Μνημόνιο”. «Το μεταμνημόνιο είναι το πιο σκληρό, το πιο μακρύ σε διάρκεια και το πιο επαχθές».
Ο “Γιάνης με ένα ν” στοχεύει ψηλά
Αν και αρχικά είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για πιθανή σύμπλευσή του με μικρά αντιμνημονιακά κόμματα, όπως η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο ίδιος το διέψευσε. Πάρα ταύτα, έχει φροντίσει να παραμείνει ιδιαίτερα προσεχτικός στην διαχείριση πρώην συντρόφων που έμειναν πιστοί στις αντιμνημονιακές τους θέσεις. Εξάλλου, παρά την τάση του να τοποθετεί τον εαυτό του σε υψηλότερο βάθρο, άφησε ανοικτό ένα παράθυρο. Η κάθε ψήφος μετράει! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι βλέψεις του είναι υψηλότερες και δεν το κρύβει. Επιθυμεί να χτίσει κάτι πολύ μεγαλύτερο. «Μια μικρή πολιτική επανάσταση», όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει.
Όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην πάρει μέρος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Αντίθετα, ίδρυσε το πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 στο Βερολίνο. Αργότερα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει αυτό που ονομάζει βαθύ κατεστημένο. Στην προσπάθειά του αυτή, ο Γιάνης Βαρουφάκης συστράτευσε και την σύζυγό του. Ανέκαθεν η Δανάη Στράτου ήταν διαρκώς δίπλα του, αλλά αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε σε αυτό τον ρόλο. Αποτέλεσε ενεργό μέλος του ΜΕΡΑ25 και κατέβηκε ως υποψήφια ευρωβουλευτής.
Η γνωστή εικαστικός εξέπληξε πολλούς με τις συνεντεύξεις της, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, ο ελληνικός λαός είχε εξοικειωθεί με την παρουσία της, αλλά όχι τη φωνή της. Πλέον, εκφέρει πολιτικό λόγο, ο οποίος καλείται να κριθεί από τους ψηφοφόρους. Σε απόλυτη φυσικά σύμπνοια και ταύτιση με αυτόν του συζύγου της. Έχοντας ρίξει αισθητά τους τόνους μετά το επικοινωνιακό ολίσθημα της λαιφ στάιλ φωτογράφισης στο Paris Match, οι δύο περιορίζονται σε κοινές συνεντεύξεις.
Οι ανυπάκουοι ευρωπαϊστές
Για την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, ο Βαρουφάκης απολάμβανε την στήριξη και πολλών διεθνών προσωπικοτήτων, όπως της πρωθυπουργού της Ισλανδίας, του φημισμένου Μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν, του οποίου η ταινία Roma βραβεύτηκε με Όσκαρ, του μουσικού Brian Eno και φυσικά του γνωστού οικονομολόγου Τζέϊμς Γκαλμπρέιθ. Είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι παρά την ευρωπαϊκή του παρουσία, η κύρια μάχη του θα δοθεί στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας.
Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επικρατεί μεγάλη κινητικότητα και ιδιαίτερη αισιοδοξία στους κόλπους του ΜΕΡΑ25 για την επίδοση του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να ενταχτούν στα ψηφοδέλτια ή να αγκαλιάσουν την εγχώρια πλέον προσπάθεια. Όσο, όμως, εδραιώνεται το πολιτικό comeback του Βαρουφάκη, τόσο θα κλιμακωθούν και οι επιθέσεις προς το πρόσωπό του κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καυστικό διαδικτυακό σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ανάρτησή του: «Η μόνη χαμένη ψήφος, είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Γ. Βαρουφάκης. Δηλαδή, η ψήφος στη ΝΔ είναι ΟΚ! Το μίγμα ναρκισσισμού και αντιΣυριζα υστερίας, εκεί οδηγεί. Ο ίδιος προσπάθησε να εκλεγεί στη Γερμανία, που εκλέγει 96 Ευρωβουλευτές. Πήρε 0,3% και απέτυχε παταγωδώς. Δικαίως!»
Όπως φαίνεται, παρά την πληθωρικότητά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει σκοπό να κυλήσει στον βούρκο της πολιτικής αρένας. Δεν θα τσιγκουνευτεί τα πυρά του, όμως, εναντίον των δανειστών. Σ’ αυτό το γήπεδο θα παίξει πρωτίστως για να επιτύχει την επιστροφή του στα βουλευτικά έδρανα. Αυτή τη φορά αποτελώντας το «ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρώτου στην ιστορία διεθνικού πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και της κάθε χώρας μας ξεχωριστά!» Ο νοών νοείτω!
Πηγή: slpress.gr
Νεφέλη Λυγερού: Σχετικά με τον Συντάκτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου