Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μάρθα Κίσκιλα


Ο αριθμός των ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια παγκοσμίως πέρυσι και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων 70 χρόνων λειτουργίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μάλιστα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Global Trends, τα σχεδόν 70,8 εκατομμύρια άτομα που έχουν εκτοπιστεί βίαια είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια περισσότερα από ό, τι το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός είναι επίσης διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που καταγράφηκε πριν από 20 χρόνια. Ειδικότερα, τα νούμερα δείχνουν ότι υπήρχαν 37.000 νέες μετακινήσεις κάθε μέρα, όπως σημειώνει το BBC σε δημοσίευμά του.

«Αυτό που βλέπουμε σε αυτά τα στοιχεία είναι μια ακόμα επιβεβαίωση μιας πιο μακροπρόθεσμης τάσης αύξησης του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ασφάλεια από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.

«Παρόλο που το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα έχει διχάσει πολλούς, γινόμαστε μάρτυρες μιας έκρηξης γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα από τις κοινότητες που φιλοξενούν τους ίδιους τους πρόσφυγες», πρόσθεσε.


Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει επίσης μια απότομη αύξηση του αριθμού των εκτοπισθέντων ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που διατηρούνται από τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες, η προηγούμενη αιχμή της ήταν το 1992, με 3,7 άτομα ανά 1.000 του πληθυσμού. Μέχρι το 2018, ο αριθμός είχε υπερδιπλασιαστεί σε 9,3. Ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τους εκτοπισμένους από την κρίση στη Βενεζουέλα.

Η έκθεση προσδιορίζει τρεις κύριες ομάδες. Πρώτη ομάδα είναι οι πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας συγκρούσεων, πολέμου ή διώξεων. Το 2018, ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τα 25,9 εκατομμύρια παγκοσμίως, δηλαδή 500 χιλιάδες περισσότεροι από ό, τι το 2017. Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και οι συνολικά 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες της Παλαιστίνης. Η δεύτερη ομάδα αναφέρεται στα 3,5 εκατομμύρια άτομα που ζητούν άσυλο. Αυτοί είναι άνθρωποι εκτός της χώρας καταγωγής τους, οι οποίοι υπόκεινται σε διεθνή προστασία, αλλά δεν θεωρούνται επίσημα ως πρόσφυγες. Τρίτον, υπάρχουν εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Αυτοί οι άνθρωποι εκτοπίζονται στη χώρα τους και ανέρχονται σε 41,3 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τα δύο τρίτα όλων των προσφύγων παγκοσμίως προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία. Η Συρία είχε ένα σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα με 6,7 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από το Αφγανιστάν με 2,7 εκατομμύρια.

Μόνο 92.400 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν το 2018, λιγότεροι από το 7% αυτών που περιμένουν την επανεγκατάσταση. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των καταναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά από 43,3 εκατομμύρια το 2009. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης συνέβη μεταξύ του 2012 και του 2015 ως αποτέλεσμα του πολέμου της Συρίας.


Ωστόσο, άλλες συγκρούσεις έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα, στο Ιράκ και την Υεμένη, στη Μέση Ανατολή, καθώς και σε μέρη της Αφρικής, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν. Μάλιστα, υπήρξε μια τεράστια εκτόπιση των προσφύγων Rohingya στο Μπαγκλαντές στα τέλη του 2017, μετά την έξοδο τους από το κράτος Rakhine της Μιανμάρ κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής καταστολής. Παράλληλα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αιθίοπες εκτοπίστηκαν το 2018, το 98% από αυτούς εσωτερικά, υπερδιπλασιάζοντας τον προηγούμενο αριθμό. Αυτό οφειλόταν κυρίως στη διακοινοτική βία εκείνης της χρονιάς, με τις κοινότητες που ζουν κατά μήκος των αμφιλεγόμενων συνόρων που πλήττονται περισσότερο.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου