Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Περιπλανώμενοι Σαββατιανοί: Χαμογελάνε οι Τζοκόντες;

Κρυσταλία Πατούλη


Οι Περιπλανώμενοι Σαββατιανοί αφηγούνται στην Κρυσταλία Πατούλη και το Tvxs.gr τη δημιουργική εμπειρία της συγγραφής -από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο- του πρώτου βιβλίου τους «Χαμογελάνε οι Τζοκόντες;» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός:

«Τα διηγήματα της συλλογής γράφτηκαν σε διάστημα δυο ετών. Κάποια πρώιμα εγχειρήματα γραφής, άλλα πιο ώριμα, άλλα πιο κατασταλαγμένα, ουδέποτε τετελεσμένα, διότι η γραφή είναι μια διαρκής διαδικασία και οι λέξεις μια αφορμή για συνάντηση με τον εαυτό και τον άλλο.

Η λογοτεχνική ομάδα των "Περιπλανώμενων Σαββατιανών" ξεπήδησε από το πρώτο λογοτεχνικό εργαστήρι του Γιάννη Μακριδάκη στη Θεσσαλονίκη, τα "8 Σάββατα", στο βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες. Από μια πολυπληθή ομάδα σαράντα περίπου ατόμων, είκοσι άτομα, μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, σύστησαν τους "Περιπλανώμενους Σαββατιανούς".

Οι συναντήσεις συνέχισαν μεν να γίνονται Σάββατα, όμως σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά. Φιλοξενήθηκαν σε σπίτια, καφέ, βουνά, ακρογιαλιές και δάση. Αφορμή ήταν πάντα η Γραφή, μα η αιτία ήταν πάντα η Συνάντηση.

Είκοσι άτομα, ολότελα διαφορετικά μεταξύ τους, με διαφορετικές καταβολές και διαφορετικά βιώματα, με ιδεολογίες και ηλικίες αποκλίνουσες, δημιούργησαν, με σύμπνοια κι αλληλοσεβασμό, μια νέα ομάδα με δική της υπόσταση και προσωπικότητα.

Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας αναπτύχτηκαν δεσμοί φιλίας, οικογένειας, ανθρώπινες σχέσεις. Η ομάδα, εκτός από την αγάπη για τη λογοτεχνία και τη δημιουργία, απολαμβάνει και ό,τι η ζωή μπορεί να φέρει: Χαρές, Λύπες, Απώλειες και Νίκες.

58 διηγήματα σε 11 ενότητες, γραμμένα από 18 ανθρώπους σε διάστημα δύο ετών. Η θεματολογία, η γραφή, το ύφος, η ένταση και η έκταση ξεχωριστή σε κάθε διήγημα. Στο κέντρο όλων ο άνθρωπος. Ιστορίες με χιούμορ ή όχι, πικρές, γλυκές, περίπλοκες ή απλές, όπως και η ζωή.

Η αγάπη για τη συνάντηση και η διάθεση για συνεργασία οδήγησαν δεκαοχτώ ανθρώπους σε αυτό το λογοτεχνικό πείραμα. Πολλές προτάσεις, διαφορετικές αισθητικές. Ναι και όχι, θέλω και δεν θέλω, μπορώ και δεν μπορώ, κατέληξαν μετά από καταιγισμό ιδεών, συγκλίσεων και αποκλίσεων στη συλλογή «Χαμογελάνε οι Τζοκόντες;», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 από τις Εκδόσεις Οδός Πανός.

Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε η εικαστικός και μέλος της ομάδας Κατερίνα Μελισσανίδου. Το κορίτσι χωρίς ηλικία, που γελά ή και όχι, είναι ό,τι ακριβώς και η συλλογή: διαφορετικές αναγνώσεις κάθε θεματικής από την οπτική κάθε συγγραφέα και από τη διαδρομή που ακολουθούν οι λέξεις στην ψυχή και το νου κάθε αναγνώστη».

Οι Περιπλανώμενοι Σαββατιανοί γιορτάζουν και σας προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής τους με τίτλο «Χαμογελάνε οι Τζοκόντες» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οδός Πανός,  την Παρασκευή  25 Οκτωβρίου,  στις 8 το βράδυ, στη γκαλερί Ρω (Ρωμανού 5).


Θα μιλήσουν ο εκδότης και συγγραφέας Γιώργος Χρονάς, ο συγγραφέας και φυσικός καλλιεργητής  Γιάννης Μακριδάκης και η Καίτη Στεφανάκη εκ μέρους των Περιπλανώμενων Σαββατιανών. Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν μουσικά οι Divarco.

Για τους Περιπλανώμενους Σαββατιανούς Σοφία Χατζηπασχάλη, Καίτη Στεφανάκη

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου