Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναστασία Βούλγαρη


Προς εσάς που ουρλιάζετε καθημερινά επί 5 μήνες εναντίον των ξένων που έρχονται εδώ –πρόσφυγες ή μετανάστες– και τους αποκαλείτε «λαθροεισβολείς».

Κατ' αρχάς να πω ότι για μένα πρόσφυγας και μετανάστης είναι το ίδιο γιατί το ίδιο κυνηγημένοι είναι όλοι όσοι μπαίνουν σε βάρκες για να έρθουν στην Ευρώπη.

1ον: Αν θέλετε να σταματήσουν να έρχονται απαιτείστε να σταματήσουν οι στρατοκράτες να βομβαρδίζουν τις χώρες τους.

2ον: Απαιτείστε να σταματήσουν οι εμφύλιοι στην Αφρική, που τους στήνει η Δύση για να κλέβει τον εθνικό πλούτο των αφρικανικών χωρών.

3ον: Απαιτείστε να σταματήσει το βρόμικο χρηματιστηριακό παιχνίδι με τους σπόρους. Αρπάζουν τους σπόρους και οι χωρικοί στην Αφρική δεν έχουν να σπείρουν και πεινάνε.

4ον: Απαιτείστε να μην διώχνουν οι δυτικές εταιρείες τους χωρικούς από τη γη τους. Οι πρώην αποικιοκράτες κρατάνε τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Αφρική.

5ον: Απαιτείστε να μην συναλλάσσονται οι χώρες της ΕΕ με τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης. Οι δουλέμποροι αρπάζουν κόσμο από τα χωριά της Αφρικής. Πουλάνε άντρες, γυναίκες και παιδιά για σκλάβους κάθε είδους.

6ον: Απαιτείστε να τους φροντίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ που δημιουργούν το πρόβλημα.

7ον: Βεβαίως και γίνεται εποικισμός. Όχι όμως επειδή οι άνθρωποι αυτοί το θέλουν. Τους εξαναγκάζουν. Κανένας δεν φεύγει από το χωριό του για να πάει σε ξένη χώρα, όταν περνάει καλά. Εδώ εμείς δεν αλλάζουμε συνοικία, αυτοί οι άνθρωποι γιατί να αλλάξουν χώρα αν περνάνε καλά; Βεβαίως έχουμε πρόβλημα. Και εκείνοι επίσης.

8ον: Επιτίθεστε στο σύμπτωμα και όχι σε αυτό που γεννά το σύμπτωμα. Δηλαδή οι εύπορες χώρες.

9ον: Τα κράτη της Ευρώπης και το κράτος της Αμερικής ευημερούν από τις πωλήσεις όπλων, δλδ από τις βιομηχανίες θανάτου που διαλύουν τις χώρες των ξένων. Λαοί ολόκληροι έχουν κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη από τις βιομηχανίες όπλων. Και οι εργάτες που εργάζονται σ' αυτές τις βιομηχανίες. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τα μαρτύρια των προσφύγων και των μεταναστών. Από την Κρήτη απογειώνονται τα αεροπλάνα με τις βόμβες.

10ον: Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικότητας είναι η συμπόνοια (για τους μοντέρνους ενσυναίσθηση). Ποτέ οι Έλληνες δεν ήμασταν ρατσιστές. Το να βρίζεις και να βασανίζεις τον αδύναμο δεν είναι ηθικό πράμα. Ντρέπομαι για όσους συμπατριώτες μου αντιμετωπίζουν τους κατατρεγμένους ανθρώπους σαν να μην είναι άνθρωποι.

11ον: Βεβαίως και οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι γίνονται επιθετικοί και παραβατικοί. Εσάς αν σας έκλειναν σε ένα στρατόπεδο να κρυώνετε, να τρώτε ληγμένα φαγητά που βρωμάνε και να ζείτε μέσα στις λάσπες, τι θα κάνατε; Θα φιλολογούσατε; Όχι, θα αγριεύατε.

12ον: Φοβάστε για τον πολιτισμό μας; Σας καταλαβαίνω. Δεν τον διδάξατε στα παιδιά σας ούτε τον υπηρετείτε και τώρα νιώθετε ότι κινδυνεύει. Μα αν γνωρίζατε τον ελληνικό πολιτισμό θα γνωρίζατε και τη δύναμή του. Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο ελληνικό πολιτισμό δεν έχουν; Έχουν. Γιατί; Διότι τον διδάχτηκαν.

13ον: Η λύση στο προσφυγικό είναι πολιτική. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Ούτε φυλετικό, ούτε θρησκευτικό.

Γεννήθηκα στα προσφυγικά στο Αιγάλεω. Όπως και η μάνα μου. Νύφη έφυγε από τα προσφυγικά. Ο πατέρας της, η γιαγιά της, η θεία της, πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Έζησαν και πέθαναν με τη νοσταλγία της χαμένης πατρίδας τους.

Η μάνα μου νοσταλγεί μια πατρίδα που ποτέ δεν γνώρισε. Όταν ήμουν μικρή και τη ρωτούσα «από πού είμαστε εμείς;» εκείνη μου απαντούσε: «Εμείς είμαστε πρόσφυγες από τη Σμύρνη».

Νοσταλγώ μια πατρίδα που ποτέ δεν γνώρισα. Είμαι τρίτης γενιάς πρόσφυγας. Οι πρόσφυγες όλης της Γης είναι αδέρφια μου.



Αναστασία Βούλγαρη: Σχετικά με τον συντάκτη




1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ... ΔΙΟΤΙ ΘΊΓΕΤΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή