Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Γάζα: Ήταν στραβό το Ισραήλ, ήρθε και το κλίμα

Κόσμος


Ο αποκλεισμός της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη κλιματική αλλαγή, δημιουργούν ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης στους Παλαιστίνιους που παραμένουν έγκλειστοι σε αυτήν την «υπαίθρια φυλακή».

Ο Abeer Butmeh έγραψε πρόσφατα στην αγγλική έκδοση του Al Jazeera πως λόγω του Ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, δεν εισάγεται εξοπλισμός για τον καθαρισμό των υδάτων, με αποτέλεσμα το 97% του νερού στη Λωρίδα της Γάζας να είναι μολυσμένο.

Σε έναν συνδυασμό χτυπημάτων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας της Μεσογείου προκαλεί το επιπλέον πρόβλημα της αλάτωσης του υδροφόρου ορίζοντα της Λωρίδας της Γάζας, που είναι η μόνη τοπική πηγή πόσιμου ύδατος. Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με βελτιώσεις υποδομών, αλλά ο Ισραηλινός αποκλεισμός σταματά την εισαγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το ένα τέταρτο των ασθενειών στη Γάζα προκαλούνται από την κακή ποιότητα του νερού και έως το 2014, το 12% των θανάτων παιδιών αποδίδονταν στο μη υγιές πόσιμο νερό. Πιθανότατα σήμερα το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο. Η Haaretz επισημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ξοδεύουν το 33% του πενιχρού εισοδήματός τους στο νερό, σε σύγκριση με το 0,7% που ξοδεύει ο υπόλοιπος πλανήτης. Περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστίνιους στη Γάζα είναι άνεργοι λόγω του Ισραηλινού αποκλεισμού.

Τα επίπεδα διάρροιας σε παιδιά έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια, και υπάρχει αύξηση γαστρεντερικών ασθενειών όπως επίσης και ασθενειών του ήπατος. Αύξηση υπάρχει και στις περιπτώσεις του συνδρόμου κυανωτικού βρέφους.

Μεταξύ του εξοπλισμού που το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει να εισαχθεί στη Γάζα είναι αντλίες νερού και εξαρτήματα για την άντληση και την εξυγίανση του ύδατος.

Σύμφωνα με τους Shira Efron, Jordan R. Fischbach, Ilana Blum, Rouslan I. Karimov, και Melinda Moore στην έκδοση Rand Quarterly της ιστοσελίδας του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, στη Γάζα:

«Η διπλή κρίση ύδατος συνδυάζει την έλλειψη πόσιμου νερού, νερού για μαγείρεμα και προσωπική υγιεινή, με την έλλειψη διαχείρισης αποβλήτων. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 108.000 κυβικά μέτρα ακατέργαστων λυμάτων χύνονται καθημερινά από τη γάζα στη Μεσόγειο θάλασσα, δημιουργώντας ακραίους κινδύνους δημόσιας υγείας στη Γάζα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αν και αυτά τα προβλήματα δεν είναι καινούρια, οι ραγδαία επιδεινούμενες υποδομές, τα αυστηρά όρια στις εισαγωγές υλικών κατασκευής και αντλιών νερού, και η μειούμενη και αναξιόπιστη παροχή ενέργειας έχουν επιταχύνει την κρίση ύδατος και έχουν επιδεινώσει τους σχετιζόμενους με το νερό κινδύνους για την υγεία».

Προσθέτουν ότι «η κύρια πηγή ύδατος –ο υδροφόρος ορίζοντας– εξαντλείται και η ποιότητά του εξασθενεί από την εισροή θαλασσινού νερού, τη διαρροή λυμάτων και τις γεωργικές απορροές».

Το κακής ποιότητας νερό ευθύνεται για έναν στους τέσσερις ανθρώπους που ασθενούν στη Λωρίδα της Γάζας, και δεδομένου ότι τα λύματα καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, την κύρια πηγή πόσιμου νερού, οι συγγραφείς προειδοποιούν πως επίκεινται μεγάλου μεγέθους εξάρσεις ασθενειών.

Πηγή: info-war.gr από Informed Comment



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου