Τάσος Σαραντής
Βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2020, η διεθνής ευαισθητοποίηση ενάντια στο γουνεμπόριο είναι πιο αναπτυγμένη από ποτέ, οι αποκαλύψεις για τις καταστροφικές συνέπειες της γούνας στο περιβάλλον είναι αμείλικτες, κι όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της παρακμάζουσας βιομηχανίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα... παραδοσιακή
Η περασμένη Παρασκευή, η -γνωστή πια- Black Friday που αποθεώθηκε ως μέρα του άκρατου καταναλωτισμού, ήταν αρκετή για να επισκιάσει τη «Διεθνή Παρασκευή Χωρίς Γούνα», που καθιερώθηκε ως παγκόσμια μέρα για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους διεθνώς για τα μαρτύρια των ζώων τα οποία χρησιμοποιούνται για να παραχθεί η γούνα και για την αποτροπή των καταναλωτών από την αγορά της.
Ωστόσο, ανεπηρέαστος από την παγκόσμια ευαισθητοποίηση κατά της αιματοβαμμένης βιομηχανίας της γούνας, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, εξακολουθεί να δηλώνει την υποστήριξή του στον ελληνικό κλάδο της γουνοποιίας που, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, δεν συμβάλλει διόλου στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, έχει επικίνδυνες και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον και βέβαια ως προϊόν δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα –ας πούμε κάτι σαν την… ελληνική φέτα.
Η άκρατη στήριξη του κ. Γεωργιάδη σε ένα προϊόν που εγκαταλείπουν ακόμη και οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας εκδηλώθηκε πριν από λίγο καιρό σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με κλιμάκιο των φορέων της ελληνικής γουνοποιίας στις 23/9.
«Η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια το κράτος οφείλει να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Σημειώνω ότι σε μια εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής. Γι’ αυτό και ιδιαιτέρως την υποστηρίζω» ανέφερε ο υπουργός.
Ομως σε αυτή του τη δήλωση ο κ. Γεωργιάδης κατάφερε να χωρέσει πολλές αναλήθειες και ανακρίβειες, οι οποίες διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα που ακολούθησαν αυτή τη συνάντηση.
Μόλις τρεις εβδομάδες μετά, στις 15/10/2019, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς αποφάσισε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης-εργοστάσιο μετεπεξεργασίας γουνοφόρων δερμάτων «ΑΦΟΙ ΤΣΟΥΚΑ & ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ» στην περιοχή Μεσοποταμία του Δήμου Καστοριάς, καθώς διαπίστωσε ότι «προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση του χημικού στοιχείου χρωμίου σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση 1.545 μg/l σε υπεδάφιο αγωγό ομβρίων ο οποίος καταλήγει επιφανειακά στο περιβάλλον έξω από τα όρια της επιχείρησης, σχηματίζοντας μια λίμνη στο έδαφος με συγκέντρωση σε χρώμιο 1.203 μg/l».
Η ίδια υπηρεσία επισήμανε ότι «ανιχνεύτηκαν πολύ μεγάλες επίσης συγκεντρώσεις σε φρεάτια του δικτύου ομβρίων υδάτων στον αύλειο χώρο της επιχείρησης, στο χημικό στοιχείο χρώμιο καθώς και στη χημική ουσία τετραχλωροαιθυλένιο και τριχλωροαιθυλένιο. Αναφέρονται οι μέγιστες τιμές χρωμίου 212.965 μg/l και τετραχλωροαιθυλενίου 281 μg/l που ανιχνεύτηκαν σε φρεάτιο ομβρίων πλησίον της μεταλλικής δεξαμενής».
Του προσωρινού λουκέτου στην επιχείρηση είχε προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος που διενεργήθηκε στις 27/11/2018 και η γνωστοποίηση και η πρόθεση επιβολής προστίμου στις 11/1/2019, αφού η επιχείρηση δεν είχε προσκομίσει στην εν λόγω υπηρεσία παραστατικά διάθεσης των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων σε αρμόδια αδειοδοτημένη εταιρεία όπως ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο. Και ενώ ο καιρός περνούσε, η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί, μέχρι που 9 μήνες μετά της επιβλήθηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας στις 15/10.
Λίγες μέρες αργότερα, μόλις στις 24/10, εκδόθηκε απόφαση ανάκλησης του προσωρινού λουκέτου και πάλι από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Καστοριάς, καθώς η επιχείρηση μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται να τήρησε ξαφνικά κάποιους όρους λαμβάνοντας κάποια μέτρα κι έγινε πάλι νόμιμη, δίχως το περιβάλλον να κινδυνεύει πλέον από τη δραστηριότητά της.
Πέρα από τα όποια ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την ορθή αποκατάσταση των προβλημάτων λειτουργίας της επιχείρησης που παρήγαγε τοξικά απόβλητα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αξιοσημείωτες οι δηλώσεις του ενός εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης μετά τον αρχικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε αυτήν.
Πρόκειται για τον Αποστόλη Τσούκα, που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας». «Ο κλάδος της γουνοποιίας, η βιομηχανία της γουνοποιίας, είναι ίσως η μοναδική βιομηχανία στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γενικότερα η οποία δεν προσφέρει κάτι άσχημο στο περιβάλλον, δεν κάνουμε κακό σε κανέναν» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Καστοριάς ALPHA 94,7 στις 9/7/2019.
Εξάλλου, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση πώλησης γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας με ισχύ από το 2023, ο κ. Τσούκας σε νέες δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοσταθμό και ανήμερα της απόφασης για το προσωρινό λουκέτο στην επιχείρησή του υποστήριξε ότι «οικολογική γούνα είναι μόνο η φυσική γούνα, είναι μόνο η δικιά μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσούκας ήταν ανάμεσα στο ολιγομελές κλιμάκιο των φορέων της ελληνικής γουνοποιίας που συναντήθηκε με τον κ. Γεωργιάδη και απέσπασε την ολόθερμη στήριξη του υπουργού. Κι ότι από πέρσι έχουν υπάρξει 3 σημαντικά περιστατικά μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην Καστοριά και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καστοριάς λόγω αποκλίσεων από τις φυσιολογικές τιμές στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και γενικότερα λόγω πρόκλησης μόλυνσης του υπεδάφους και του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών από τους γουνοποιούς και την καίρια συμβολή τους σε αυτήν που αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης, οι αριθμοί τον διαψεύδουν οικτρά. Οπως επισημαίνει η ΜΚΟ VeGaia, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της γούνας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο με τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού ή να βάζουν λουκέτο, ενώ οι τιμές πώλησης των γουνοδερμάτων κυμαίνονται κάτω από το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με τη VeGaia, που επικαλείται επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, «οι εξαγωγές των ελληνικών γουναρικών έχουν πέσει σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από 234 εκατ. ευρώ το 2012 στα 123 εκατ. το 2018. Μάλιστα, αν και ο μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών γουναρικών παραμένει η Ρωσία (39%), οι εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά φθίνουν συνεχώς και, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν προβλέπεται ανάκαμψη. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τις υπόλοιπες άλλοτε μεγάλες αγορές για τον κλάδο της γούνας. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές της Δανίας και της Φινλανδίας παρουσιάζουν πτώση κατά 54% και 61% αντίστοιχα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφεται και στις ΗΠΑ. Οι δε εξαγωγές γουνοδερμάτων της Δανίας αναμένεται να πέσουν φέτος στα 5 δισ. κορόνες από τα περίπου 13 δισ. το 2013. Και δεν είναι τυχαίο, κύριε Γεωργιάδη, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει αποκλείσει τη γούνα από μελλοντική χρηματοδότηση, αφού ο κλάδος έχει καταστεί πλέον μη κερδοφόρος και οι προοπτικές του είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και η μεγάλη πτώση των τιμών των γουνοδερμάτων οδηγούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο σε μεγάλες μειώσεις προσωπικού ή σε χρεοκοπία, αφού οι εκτροφείς αναγκάζονται να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους».
Φυσικά αυτή η κάθετη πτώση του κλάδου της γούνας οφείλεται στις ενημερωτικές εκστρατείες οργανώσεων που αντιδρούν στην άδικη σφαγή ζώων για την παραγωγή ακριβών ενδυμάτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ανά τον κόσμο για το θέμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μία χώρα μετά την άλλη καταργούν την παραγωγή γούνας (μεταξύ των οποίων 15 ευρωπαϊκές που έχουν ήδη περάσει στην απαγόρευση ή τη σταδιακή κατάργηση) και ότι η αληθινή γούνα τείνει να εκλείψει από τη μόδα, αφού συνεχώς μεγάλοι σχεδιαστές την αφαιρούν από τις συλλογές τους.
Ως… όψιμος οικολόγος ο Αδωνις Γεωργιάδης, που συζητά μαζί με όλους για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος και θεωρεί ότι «είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική», δεν θα έχει ακούσει ποτέ ότι τη θέση της αληθινής γούνας καταλαμβάνουν σταδιακά νέα υλικά βιοτεχνολογίας τα οποία είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον.
Κι όταν ισχυρίζεται ότι «η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής», δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι ο φυσικός κύκλος ζωής της γούνας των ζώων δεν περιλαμβάνει το γδάρσιμο και την κατασκευή γιακάδων, αλλά μόνο τη φυσική αποσύνθεση.
«Αναφέρεστε με τη δήλωσή σας στη χρήση πλαστικής ή φυσικής γούνας σαν να μην υπάρχει ουδεμία άλλη εναλλακτική στον κόσμο. Ομως θα έπρεπε να γνωρίζετε πως το οικολογικό αποτύπωμα της γούνας σύμφωνα με τις μελέτες και αναλύσεις είναι μεγαλύτερο από άλλων εναλλακτικών υλικών. Συγκρινόμενη με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει υψηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση σε 17 από 18 περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού, των τοξικών εκπομπών» επισημαίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) σε επιστολή της προς τον Αδωνι Γεωργιάδη, που απέστειλε με αφορμή τις ανωτέρω δηλώσεις του για τη γούνα.
«Αντίθετα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τη μεγάλη πτώση του κλάδου, οι τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς καμία λογική, επένδυσαν στη γούνα εντάσσοντάς την σε χρηματοδοτικά προγράμματα χωρίς όμως, όπως είναι λογικό, τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ετσι, εκτός από την πτώση των εξαγωγών, εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο μειώνονται συνεχώς, παρά την αύξηση των εκτροφείων και τη χρηματοδότηση που έλαβαν, οδηγώντας μια ολόκληρη περιοχή σε μαρασμό και απόγνωση.
Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της κυβέρνησης, προφανώς θύματα παραπληροφόρησης, σαν να μην αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, προβαίνουν σε ανυπόστατες δηλώσεις και υπόσχονται περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, εκθέτοντας όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση» επισημαίνει η VeGaia αναφερόμενη στα λεγόμενα του υπουργού.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ρήση ότι «η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα» του κ. Γεωργιάδη, την απάντηση δίνει η ΠΦΠΟ στην επιστολή της:
«Αναφέρεστε σε ελληνικό “προϊόν” μιλώντας στην ουσία για έμβια όντα που θανατώνονται βάναυσα κατά εκατοντάδες χιλιάδες, προκειμένου να προσφέρουν είδη πολυτελείας και ικανοποίησης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Αναφέρεστε σε συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους, αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο. Πληροφοριακά σας καταγράφουμε τους τρόπους θανάτωσης: ασφυξία, δηλητηρίαση, ηλεκτροπληξία, χτυπήματα, σπάσιμο λαιμού κατ’ ελάχιστον…».
Πηγή: efsyn.gr
Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη
Βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2020, η διεθνής ευαισθητοποίηση ενάντια στο γουνεμπόριο είναι πιο αναπτυγμένη από ποτέ, οι αποκαλύψεις για τις καταστροφικές συνέπειες της γούνας στο περιβάλλον είναι αμείλικτες, κι όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της παρακμάζουσας βιομηχανίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα... παραδοσιακή
Η περασμένη Παρασκευή, η -γνωστή πια- Black Friday που αποθεώθηκε ως μέρα του άκρατου καταναλωτισμού, ήταν αρκετή για να επισκιάσει τη «Διεθνή Παρασκευή Χωρίς Γούνα», που καθιερώθηκε ως παγκόσμια μέρα για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους διεθνώς για τα μαρτύρια των ζώων τα οποία χρησιμοποιούνται για να παραχθεί η γούνα και για την αποτροπή των καταναλωτών από την αγορά της.
Ωστόσο, ανεπηρέαστος από την παγκόσμια ευαισθητοποίηση κατά της αιματοβαμμένης βιομηχανίας της γούνας, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, εξακολουθεί να δηλώνει την υποστήριξή του στον ελληνικό κλάδο της γουνοποιίας που, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, δεν συμβάλλει διόλου στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, έχει επικίνδυνες και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον και βέβαια ως προϊόν δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα –ας πούμε κάτι σαν την… ελληνική φέτα.
Η άκρατη στήριξη του κ. Γεωργιάδη σε ένα προϊόν που εγκαταλείπουν ακόμη και οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας εκδηλώθηκε πριν από λίγο καιρό σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με κλιμάκιο των φορέων της ελληνικής γουνοποιίας στις 23/9.
«Η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια το κράτος οφείλει να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Σημειώνω ότι σε μια εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής. Γι’ αυτό και ιδιαιτέρως την υποστηρίζω» ανέφερε ο υπουργός.
Ομως σε αυτή του τη δήλωση ο κ. Γεωργιάδης κατάφερε να χωρέσει πολλές αναλήθειες και ανακρίβειες, οι οποίες διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα που ακολούθησαν αυτή τη συνάντηση.
Κίνδυνος-θάνατος
Μόλις τρεις εβδομάδες μετά, στις 15/10/2019, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς αποφάσισε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης-εργοστάσιο μετεπεξεργασίας γουνοφόρων δερμάτων «ΑΦΟΙ ΤΣΟΥΚΑ & ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ» στην περιοχή Μεσοποταμία του Δήμου Καστοριάς, καθώς διαπίστωσε ότι «προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση του χημικού στοιχείου χρωμίου σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση 1.545 μg/l σε υπεδάφιο αγωγό ομβρίων ο οποίος καταλήγει επιφανειακά στο περιβάλλον έξω από τα όρια της επιχείρησης, σχηματίζοντας μια λίμνη στο έδαφος με συγκέντρωση σε χρώμιο 1.203 μg/l».
Η ίδια υπηρεσία επισήμανε ότι «ανιχνεύτηκαν πολύ μεγάλες επίσης συγκεντρώσεις σε φρεάτια του δικτύου ομβρίων υδάτων στον αύλειο χώρο της επιχείρησης, στο χημικό στοιχείο χρώμιο καθώς και στη χημική ουσία τετραχλωροαιθυλένιο και τριχλωροαιθυλένιο. Αναφέρονται οι μέγιστες τιμές χρωμίου 212.965 μg/l και τετραχλωροαιθυλενίου 281 μg/l που ανιχνεύτηκαν σε φρεάτιο ομβρίων πλησίον της μεταλλικής δεξαμενής».
Του προσωρινού λουκέτου στην επιχείρηση είχε προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος που διενεργήθηκε στις 27/11/2018 και η γνωστοποίηση και η πρόθεση επιβολής προστίμου στις 11/1/2019, αφού η επιχείρηση δεν είχε προσκομίσει στην εν λόγω υπηρεσία παραστατικά διάθεσης των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων σε αρμόδια αδειοδοτημένη εταιρεία όπως ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο. Και ενώ ο καιρός περνούσε, η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί, μέχρι που 9 μήνες μετά της επιβλήθηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας στις 15/10.
Λίγες μέρες αργότερα, μόλις στις 24/10, εκδόθηκε απόφαση ανάκλησης του προσωρινού λουκέτου και πάλι από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Καστοριάς, καθώς η επιχείρηση μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται να τήρησε ξαφνικά κάποιους όρους λαμβάνοντας κάποια μέτρα κι έγινε πάλι νόμιμη, δίχως το περιβάλλον να κινδυνεύει πλέον από τη δραστηριότητά της.
Πέρα από τα όποια ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την ορθή αποκατάσταση των προβλημάτων λειτουργίας της επιχείρησης που παρήγαγε τοξικά απόβλητα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αξιοσημείωτες οι δηλώσεις του ενός εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης μετά τον αρχικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε αυτήν.
Πρόκειται για τον Αποστόλη Τσούκα, που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας». «Ο κλάδος της γουνοποιίας, η βιομηχανία της γουνοποιίας, είναι ίσως η μοναδική βιομηχανία στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γενικότερα η οποία δεν προσφέρει κάτι άσχημο στο περιβάλλον, δεν κάνουμε κακό σε κανέναν» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Καστοριάς ALPHA 94,7 στις 9/7/2019.
Εξάλλου, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση πώλησης γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας με ισχύ από το 2023, ο κ. Τσούκας σε νέες δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοσταθμό και ανήμερα της απόφασης για το προσωρινό λουκέτο στην επιχείρησή του υποστήριξε ότι «οικολογική γούνα είναι μόνο η φυσική γούνα, είναι μόνο η δικιά μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσούκας ήταν ανάμεσα στο ολιγομελές κλιμάκιο των φορέων της ελληνικής γουνοποιίας που συναντήθηκε με τον κ. Γεωργιάδη και απέσπασε την ολόθερμη στήριξη του υπουργού. Κι ότι από πέρσι έχουν υπάρξει 3 σημαντικά περιστατικά μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην Καστοριά και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καστοριάς λόγω αποκλίσεων από τις φυσιολογικές τιμές στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και γενικότερα λόγω πρόκλησης μόλυνσης του υπεδάφους και του περιβάλλοντος.
Πλήρης κατάρρευση
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών από τους γουνοποιούς και την καίρια συμβολή τους σε αυτήν που αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης, οι αριθμοί τον διαψεύδουν οικτρά. Οπως επισημαίνει η ΜΚΟ VeGaia, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της γούνας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο με τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού ή να βάζουν λουκέτο, ενώ οι τιμές πώλησης των γουνοδερμάτων κυμαίνονται κάτω από το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με τη VeGaia, που επικαλείται επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, «οι εξαγωγές των ελληνικών γουναρικών έχουν πέσει σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από 234 εκατ. ευρώ το 2012 στα 123 εκατ. το 2018. Μάλιστα, αν και ο μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών γουναρικών παραμένει η Ρωσία (39%), οι εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά φθίνουν συνεχώς και, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν προβλέπεται ανάκαμψη. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τις υπόλοιπες άλλοτε μεγάλες αγορές για τον κλάδο της γούνας. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές της Δανίας και της Φινλανδίας παρουσιάζουν πτώση κατά 54% και 61% αντίστοιχα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφεται και στις ΗΠΑ. Οι δε εξαγωγές γουνοδερμάτων της Δανίας αναμένεται να πέσουν φέτος στα 5 δισ. κορόνες από τα περίπου 13 δισ. το 2013. Και δεν είναι τυχαίο, κύριε Γεωργιάδη, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει αποκλείσει τη γούνα από μελλοντική χρηματοδότηση, αφού ο κλάδος έχει καταστεί πλέον μη κερδοφόρος και οι προοπτικές του είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και η μεγάλη πτώση των τιμών των γουνοδερμάτων οδηγούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο σε μεγάλες μειώσεις προσωπικού ή σε χρεοκοπία, αφού οι εκτροφείς αναγκάζονται να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους».
Εκτός πραγματικότητας
Φυσικά αυτή η κάθετη πτώση του κλάδου της γούνας οφείλεται στις ενημερωτικές εκστρατείες οργανώσεων που αντιδρούν στην άδικη σφαγή ζώων για την παραγωγή ακριβών ενδυμάτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ανά τον κόσμο για το θέμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μία χώρα μετά την άλλη καταργούν την παραγωγή γούνας (μεταξύ των οποίων 15 ευρωπαϊκές που έχουν ήδη περάσει στην απαγόρευση ή τη σταδιακή κατάργηση) και ότι η αληθινή γούνα τείνει να εκλείψει από τη μόδα, αφού συνεχώς μεγάλοι σχεδιαστές την αφαιρούν από τις συλλογές τους.
Ως… όψιμος οικολόγος ο Αδωνις Γεωργιάδης, που συζητά μαζί με όλους για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος και θεωρεί ότι «είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική», δεν θα έχει ακούσει ποτέ ότι τη θέση της αληθινής γούνας καταλαμβάνουν σταδιακά νέα υλικά βιοτεχνολογίας τα οποία είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον.
Κι όταν ισχυρίζεται ότι «η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής», δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι ο φυσικός κύκλος ζωής της γούνας των ζώων δεν περιλαμβάνει το γδάρσιμο και την κατασκευή γιακάδων, αλλά μόνο τη φυσική αποσύνθεση.
«Αναφέρεστε με τη δήλωσή σας στη χρήση πλαστικής ή φυσικής γούνας σαν να μην υπάρχει ουδεμία άλλη εναλλακτική στον κόσμο. Ομως θα έπρεπε να γνωρίζετε πως το οικολογικό αποτύπωμα της γούνας σύμφωνα με τις μελέτες και αναλύσεις είναι μεγαλύτερο από άλλων εναλλακτικών υλικών. Συγκρινόμενη με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει υψηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση σε 17 από 18 περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού, των τοξικών εκπομπών» επισημαίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) σε επιστολή της προς τον Αδωνι Γεωργιάδη, που απέστειλε με αφορμή τις ανωτέρω δηλώσεις του για τη γούνα.
«Αντίθετα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τη μεγάλη πτώση του κλάδου, οι τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς καμία λογική, επένδυσαν στη γούνα εντάσσοντάς την σε χρηματοδοτικά προγράμματα χωρίς όμως, όπως είναι λογικό, τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ετσι, εκτός από την πτώση των εξαγωγών, εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο μειώνονται συνεχώς, παρά την αύξηση των εκτροφείων και τη χρηματοδότηση που έλαβαν, οδηγώντας μια ολόκληρη περιοχή σε μαρασμό και απόγνωση.
Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της κυβέρνησης, προφανώς θύματα παραπληροφόρησης, σαν να μην αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, προβαίνουν σε ανυπόστατες δηλώσεις και υπόσχονται περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, εκθέτοντας όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση» επισημαίνει η VeGaia αναφερόμενη στα λεγόμενα του υπουργού.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ρήση ότι «η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα» του κ. Γεωργιάδη, την απάντηση δίνει η ΠΦΠΟ στην επιστολή της:
«Αναφέρεστε σε ελληνικό “προϊόν” μιλώντας στην ουσία για έμβια όντα που θανατώνονται βάναυσα κατά εκατοντάδες χιλιάδες, προκειμένου να προσφέρουν είδη πολυτελείας και ικανοποίησης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Αναφέρεστε σε συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους, αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο. Πληροφοριακά σας καταγράφουμε τους τρόπους θανάτωσης: ασφυξία, δηλητηρίαση, ηλεκτροπληξία, χτυπήματα, σπάσιμο λαιμού κατ’ ελάχιστον…».
Πηγή: efsyn.gr
Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου