Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ο Δεκέμβρης

Κώστας Γκιώνης


Κάτι τέτοιες μέρες το ερώτημα πού πλανάται είναι, αν ο Δεκέμβρης εννοώντας του 2008, ήταν ερώτηση η απάντηση. Ο Δεκέμβρης, δεν έγινε για να θέσει ούτε ερωτήματα, ούτε απαντήσεις. Εξέγερση ήταν.

Το αυθόρμητο δεν έχει ταμπέλες, δεν ζητά τίποτα, αμφισβητεί τα πάντα, είναι σαν να τρυπάς το υπέδαφος και πετυχαίνεις συμπιεσμένη μάζα αερίου, η έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη και βίαιη.

Είναι σπόρος πού φυτρώνει στο τσιμέντο, είναι το αδιανόητο πού αποκτά σάρκα και οστά, είναι μιά μικρή σπίθα πού μπορεί να κάψει τα πάντα αλλά πρωτίστως την ίδια της την ύπαρξη, είναι αυτό πού θα μείνει ανεκπλήρωτο, άπιαστο, ένα άγριο πουλί πού πετάει ψηλά με τα τεράστια φτερά του να λαμπυρίζουν σαν ασημένια βέλη πάνω από τις ψηλές βουνοκορφές στην άκρη του ορίζοντα.

Δεν θα φέρει αποτέλεσμα, αυτό πού λέμε άμεσο, μπορεί να πετύχει και χειρότερο αποτέλεσμα από το ήδη υπάρχον, έχει συμβεί και θα συμβεί ξανά, δεν έχει σημασία αυτό, αυτό πού θα πετύχει είναι ότι θα γεμίσει με χρώματα τα όνειρα, θα μπολιάσει ολόκληρες γενιές αμφισβήτησης, θα σπείρει ελπίδες πού τους καρπούς του μπορεί να γευτούν επόμενες γενιές, θα είναι κακό σπυρί στα πισινά τους, θα γίνει το λίπασμα στα χωράφια του αύριο.


«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», ο Αλέξης δεν ήταν ήρωας, πολύ βαρύ φορτίο για ένα τόσο μικρό παιδί, ήταν ο άτυχος στο λάθος σημείο, την λάθος στιγμή, αν δεν ήταν αυτός θα ήταν κάποιος άλλος στη θέση του, να επιβεβαιώσει τη βαρβατίλα του καουμπόυ-μπάτσου, του μπάτσου πού θεωρεί ότι η στολή τον κάνει κάτι το εξαιρετικό και πού όλος ο κόσμος πρέπει να σκύβει το κεφάλι με βαθύ σεβασμό, μπροστά στην ανωτερότητα της εξουσίας του, το οποιοδήποτε «λάθος» βλέμμα είναι ικανό να σου φορτώσει το μισό ποινικό κώδικα, να σου τσακίσει τα πλευρά η να σε στείλει στον άλλο κόσμο.

Αυτά πού συμβαίνουν το τελευταίο καιρό, με την άκρατη αστυνομική βία υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, δεν θα βγει σε καλό, δεν θα λύσει κανένα θέμα, το αντίθετο αποτέλεσμα θα φέρει, ελπίζω να μην κλάψουμε νέους Αλέξηδες, δυστυχώς όμως βαδίζουμε ολοταχώς σε επικίνδυνα μονοπάτια, δεν ξέρω κιόλας αν αυτό είναι μεθοδευμένο από κάποια κέντρα, για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, μένει να αποδειχθεί!



Κώστας Γκιώνης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου