Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Με λάθος... σύνθεση το «μείγμα» για σύγκλιση στα αιολικά πάρκα

Τάσος Σαραντής


Απ’ ό,τι φαίνεται, η ενδυνάμωση του κινήματος για την προστασία των Αγράφων από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών και οι διογκούμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην ανεξέλεγκτη επέλαση των αναρίθμητων αιολικών στα βουνά των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, ανέβασαν το θέμα ψηλά στην ατζέντα.

Κι εκεί που οι αδειοδοτήσεις παρέχονταν ασύστολα στις εταιρείες των αιολικών -σε πολλές περιπτώσεις εν αγνοία κατοίκων και φορέων-, πλέον, έστω και για τα προσχήματα, αναζητούνται… συγκλίσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε χθες στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο συζήτησης την αιολική ενέργεια από το Convergences Greece Forum - «Συγκλίσεις», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

«Ξεκινάμε με την κοινή παραδοχή ότι οι ΑΠΕ είναι σημαντικές για την Ελλάδα, θα πρέπει όμως να συζητηθεί το σωστό “μείγμα” ΑΠΕ, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Μία από τις ΑΠΕ είναι η αιολική και σε αυτήν θα εστιάσουμε στο συγκεκριμένο roundtable. Στόχος είναι να υπάρξει εκπροσώπηση όλων των απόψεων γύρω από το θέμα της αιολικής ενέργειας, αλλά και να συζητηθούν τα προβλήματα, ώστε να καταγραφούν τα σημαντικότερα σημεία που θα τεθούν υπόψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», αναφερόταν στην πρόσκληση προς τους συμμετέχοντες.

Εκπροσώπηση


Dreamstime

Οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι αυτό το στρογγυλό τραπέζι γι’ αυτό το καίριο ζήτημα δεν έπρεπε να είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά, πέραν του ότι ήταν κεκλεισμένων των θυρών, η επιλογή των συμμετεχόντων δεν διασφάλισε επ’ ουδενί την εκπροσώπηση όλων των απόψεων που, τελικά, θα τεθούν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους 22 συμμετέχοντες που είχαν προσκληθεί στο στρογγυλό τραπέζι υπήρχαν εκπρόσωποι από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λόμπι των αιολικών.

Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι 3 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών στη χώρα μας (μεταξύ των οποίων η ENEL Green Power), ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, που έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει τον λιγνίτη και όλα θα παράγονται με ΑΠΕ, εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που παρέχει αφειδώς τις άδειες για τα αιολικά πάρκα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ, 4 πανεπιστημιακοί καθηγητές, μεταξύ των οποίων ο Αρθούρος Ζερβός, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ και πρόεδρος του RΕΝ 21 (Διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21ο αιώνα), ενός μη κυβερνητικού οργανισμού με αντικείμενο την ταχεία προώθηση και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον οποίο συμμετέχουν και ενώσεις ενεργειακών βιομηχανιών. Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν και πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, η πλειονότητα των οποίων υποστηρίζει την εξάπλωση των αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Όπως γίνεται φανερό, η μονομέρεια της άκρατης στήριξης των αιολικών κυριάρχησε σε αυτό το πάνελ και οι ποθούμενες από τους διοργανωτές… συγκλίσεις για ένα ζήτημα που αποτελεί άμεση απειλή για το ορεινό περιβάλλον της χώρας θα παραμείνουν στα χαρτιά. Ενδεικτικό της ανισομέρειας στη σύνθεση του πάνελ είναι ότι ζητήθηκε η συμμετοχή εκπροσώπου μόνο του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα, παρ’ όλο που κινήματα ενάντια στα αιολικά δραστηριοποιούνται και εξακολουθούν να γεννιούνται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα.

Αντίλογος


Τελικά, τα μέλη του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο στρογγυλό τραπέζι και εκπρόσωποί του παρευρέθησαν έξω από τον χώρο, σηκώνοντας πανό με το σύνθημα «Δεν συγκλίνουμε, δεν συναινούμε! Τ’ Άγραφα, η Ευρυτανία και η Καρδίτσα δεν παραδίνονται». Και κατήγγειλαν την εκδήλωση «ως μέρος της επικοινωνιακής καταιγίδας του αιολικού λόμπι από την οποία έχουν αποκλειστεί επιστήμονες, θεσμικοί φορείς, συλλογικότητες και κινήματα σχεδόν από όλη την Ελλάδα, επειδή έχουν την άποψη ότι η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών είναι καταστροφική και ταυτόχρονα προτείνουν την αειφόρο - βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο τους».

Η εμπλοκή της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη



Αυτό που προκαλεί επιπλέον εντύπωση είναι ότι πίσω από τη διοργάνωση αυτής της κλειστής συζήτησης βρισκόταν η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που δεν έχει εμπλακεί στην πολιτική, αλλά συμμετέχει στον δημόσιο βίο με ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες. Το 1998 ίδρυσε την ActionAid Hellas, στην οποία διατέλεσε πρόεδρος και αποχώρησε από το διοικητικό της συμβούλιο το 2017. Από το 2009, διατελεί πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Παρισιού. Διατέλεσε πρόεδρος της AFI/Action Finance Initiative, που ιδρύθηκε την Ελλάδα το 2014 ως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μικροπιστώσεων από την Action Aid και τη γαλλική ADIE. Είναι συνιδρύτρια του World Human Forum.

Πέρυσι, ίδρυσε στη χώρα μας το Convergences Greece Forum - «Συγκλίσεις» το ελληνικό τμήμα μιας γαλλικής πρωτοβουλίας, του Convergences Forum. Όπως αυτοσυστήνεται, πρόκειται για ένα «πρωτότυπο φόρουμ» που έχει στόχο «να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές της χώρας μας, αλλά και να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για “Συγκλίσεις”, ώστε να κατακτήσουμε τον απόλυτο στόχο: μία Ελλάδα με Μηδέν Αποκλεισμό, Μηδέν Αποτύπωμα Άνθρακα, Μηδέν Φτώχεια».

Το ενδιαφέρον της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη για την αιολική ενέργεια στη χώρα μας δεν εκδηλώθηκε μόνο με το κλειστό για το κοινό στρογγυλό τραπέζι. Μία μέρα πριν, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη συμμετείχε ως συνδιοργανωτής με τις «Συγκλίσεις» σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Απαιτούνται συγκλίσεις για να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο κόσμο. Ένα καινούργιο πολιτισμικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό μοντέλο. Απαιτούνται συγκλίσεις μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των επιστημόνων, των ΜΜΕ», ανέφερε κατά την ομιλία της στην ημερίδα. Αλλά και την περασμένη Κυριακή, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη δεν παρέλειψε να βρεθεί σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας. Ωστόσο, για το ζήτημα των βιομηχανικών αιολικών στη χώρα μας οι επιθυμητές για εκείνη συγκλίσεις παραμένουν… αγεφύρωτες.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου