Κώστας Κάππας
Η κρίση, η οποιαδήποτε κρίση, αν την δούμε σαν ασθένεια, διαθέτει ορισμένα εγγενή χαρακτηριστικά, τα οποία εμφανίζονται ύπουλα, ήπια ή έντονα, πριν κ’ αν εκδηλωθεί αυτή σε μαζικό επίπεδο. Αυτά τα “διαβάζουμε” και τα αξιοποιούμε κατάλληλα, για να μπορούμε να κατασκευάζουμε το κατάλληλο σωματικό, ψυχολογικό και κοινωνικό εμβόλιο, το οποίο θα μας θωρακίσει.
Τι έδειξαν ή απέδειξαν, οι πρώτες ημέρες του κορωνοϊού στον Κόσμο, στην Ευρώπη και στην χώρα μας;
Ο ιός Covid-19
Σύμφωνα με το κινεζικό CCDC (Chinese Centre for Disease Control and Prevention), το 80% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, συνίσταται από ήπιες περιπτώσεις, το συνολικό ποσοστό θνητότητος είναι πολύ χαμηλό (2,3%) και αφορά κυρίως σε πολύ ηλικιωμένα άτομα, εξασθενημένα και από άλλα ιατρικά προβλήματα.
Η γρίπη Η1Ν1 είχε προκαλέσει τον θάνατο 18.156 ατόμων το 2009, σε ολόκληρο τον κόσμο, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός, σε σχέση με τους 250.000–500.000 ανθρώπους οι οποίοι χάνουν ετησίως την ζωή τους από τις διάφορες μορφές της κλασσικής εποχικής γρίπης (πηγή: Gregory Harti, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - WHO).
Θάνατοι στην Ιταλία
Γιατί τόσοι πολλοί; Γιατί τόσο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο θνητότητος για τον κορωνοϊό (1.266 θύματα σε 17.660 κρούσματα, ήτοι 7,2%); Είναι πολύ απλό. Σύμφωνα με την EUROSTAT, η Ιταλία έχει τον γηραιότερο (άρα και τον πλέον ευάλωτο) πληθυσμό της Ευρώπης. Στα ίδια ποσοστά και η Γερμανία. Η μέση ηλικία των Ιταλών είναι τα 46,3 έτη, όταν η μέση ηλικία στην ευρωζώνη είναι τα 42,1 έτη. Οι άνω των 65 ετών αποτελούν ήδη το 26% του πληθυσμού...
Μουσουλμανικές χώρες
Φαίνεται έως τώρα ότι, όλες οι ευημερούσες μουσουλμανικές χώρες (π.χ. Σαουδική Αραβία, Εμιράτα) ευρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από εμάς. Γιατί; Γιατί πλένονται. Το Ισλάμ επιβάλλει προσευχή πέντε φορές την ημέρα και αντίστοιχο πλύσιμο ποδιών και χεριών. Η μακραίωνα αυτή παράδοση καθώς και η επιπρόσθετη συνήθειά τους να πλένουν πάντα τα χέρια τους πριν γευματίσουν και να βγάζουν τα παπούτσια τους, πριν εισέλθουν σε τεμένη και σε σπίτια (αφήνοντας τα μικρόβια απ’ έξω), συνετέλεσε στην δημιουργία ενός σχετικού αντιμικροβιακού και αντιϊκού φράγματος.
Εξαίρεση αποτελούν όλες εκείνες οι μουσουλμανικές χώρες οι οποίες ευρίσκονται σε πόλεμο, αποκλεισμό ή οικονομική ανέχεια. Για παράδειγμα στο ταλαιπωρημένο από τον οικονομικό αποκλεισμό Ιράν η θνητότητα είναι 4,5%, χαμηλότερη όμως από την Ιταλία, λόγω της νεαρής ηλικίας του πληθυσμού της χώρας αυτής.
Ορθόδοξη Εκκλησία
Η Ελλαδική Εκκλησία καλεί επιτακτικά τους πιστούς να μπουν στους ναούς και να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Να πιούν κρασί από το ίδιο ποτήρι, με το ίδιο κουταλάκι και αμέτρητα στόματα να φιλήσουν τις εικόνες. Οι εκκλησιαζόμενοι και μεταλαμβάνοντες, αγνοούν τραγικά ότι θα μεταφέρουν μικρόβια και ιούς σε συντρόφους, παιδιά, εγγόνια και σε ολόκληρες πολυκατοικίες, αλλά πιστεύουν. Πιστεύουν γιατί τους το είπε η Εκκλησία.
Η Εκκλησία έκανε τα πάντα (με απειλές, αφορισμούς, ψευδείς πληροφορίες, κ.α.) για να προστατεύσει την κοσμοθεωρία της και κυρίως την μετάληψη. Δεν το έκανε από πείσμα. Εάν η Εκκλησία δεχθεί να διακόψει την μετάληψη για τον φόβο διασποράς του ιού, τότε αποδέχεται την επιβολή του λογικού έναντι του παράλογου, την ύπαρξη της φυσικής (κρασί) και την ανυπαρξία της μεταφυσικής (σώμα και αίμα). Μετά δεν θα έχει λόγο ύπαρξης η ίδια...
Δημόσια Νοσοκομεία
Ο ρόλος-κλειδί των δημόσιων νοσοκομείων στην σημερινή κρίση, αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη ότι, στο Παγκόσμιο Χωριό με τις εύθραυστες αλληλεξαρτώμενες γειτονιές, η κοινωνικοποιημένη ιατρική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί την μοναδική θωράκιση του πολίτη. Η κυβέρνηση, θιασώτης της ιδιωτικής Υγείας, στράφηκε έντρομη στο ΕΣΥ και στους ΕΣΥτες, θεσμούς τους οποίους πολλά στελέχη της λοιδορούσαν.
Η απόλυτη αναγκαιότητα χρήσης του ΕΣΥ ως αιχμή του δόρατος, απαιτεί ταυτόχρονα (μετά από το σημερινό οδυνηρό μάθημα) την άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσής του και την κάλυψη των ελλείψεών του: πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα κλειστών ΜΕΘ, 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, κ.α.).
Στον αντίποδα, φαντάζεστε, στο άμεσο μέλλον, μια πλήρως ιδιωτικοποιημένη Υγεία στην Ελλάδα ή έστω μία Υγεία όπου το Δημόσιο Νοσοκομείο θα παρείχε την ελάχιστη περίθαλψη; Το πιο πιθανόν θα ήταν, η μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών αυτού του σημειώματος να είχε εγκαταλείψει την χώρα ή τον μάταιο τούτο κόσμο...
Απόκληροι
Ηλικιωμένοι με πενιχρή σύνταξη, πρόσφυγες, μετακινούμενοι Ρομά, αναλφάβητοι και άνθρωποι με αδύναμη πρόσβαση στα ΜΜΕ, άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι, άποροι, φτωχοί, φυλακισμένοι, ουσιοεξαρτώμενοι, ψυχασθενείς χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, κ.α.
Όλοι αυτοί αδυνατούν να προστατεύσουν ικανοποιητικά τον εαυτό τους και τους άλλους. Έλλειψη βασικών αναγκών (ζεστό νερό, θέρμανση, αντισηπτικά, τροφή πλούσια σε θρεπτικά υλικά, πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, ευάλωτο φυσικό περιβάλλον), με άμεση επίπτωση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, εύκολη προσβολή τους από τον ιό και μετατροπή τους σε κινούμενο φορέα μετάδοσης.
Πώς να προστατευθούν οι κάτοικοι στις δεκάδες χιλιάδες παραγκουπόλεις της Υφηλίου, πλένοντας τα χέρια τους όταν δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό; Όταν στο Mexico City το 40% των 10.000.000 κατοίκων δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό; Πόσο θα αντέξει ο οργανισμός των απόρων στην Γερμανία όπου εχθές διακόπηκαν τα κοινωνικά συσσίτια λόγω φόβου;
Ρατσισμός και Προσφυγιά
O κυβερνητικός βουλευτής Χίου (και μέσω αυτού το Κράτος) τονίζει στους πολίτες του βορείου Αιγαίου πως “εάν θέλετε προστασία από τον κορωνοϊό δεχθείτε την κατασκευή κλειστών δομών”! Η Μόρια και τα υπόλοιπα κολαστήρια, με αφάνταστα ταλαιπωρημένους ανθρώπους, ο ένας πάνω στον άλλο, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα (ίσως με άλλο όνομα, ίσως σε άλλο μέρος), παράδεισο για την διασπορά του ιού. Το ότι σε αυτές τις συνθήκες οι ανθρώπινες απώλειες θα είναι τεράστιες, απλώς θα χαρακτηριστούν στα πιστοποιητικά θανάτου ως “παράπλευρες”.
Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιαστεί αυτός ο εξόφθαλμος ρατσισμός και η αδιαφορία στην ανθρώπινη ζωή. Μήπως όμως, μέσα στην κοντόφθαλμη λογική μας, πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια; Πιστεύετε ότι χιλιάδες άνθρωποι, βλέποντας μπροστά στα μάτια τους να πεθαίνει η οικογένειά τους, θα δειλιάσουν μπροστά σε ένα συρματόπλεγμα; Αυτοί που διέφυγαν από κλοιούς τζιχαντιστών, ναρκοπέδια, βόμβες από τουρκικά και νατοϊκά αεροπλάνα, εχθρικούς πληθυσμούς, φουρτουνιασμένο Αιγαίο, μαχαιροβγάλτες ναζί; Προφανώς θα ξεφύγουν και θα απλωθούν σε ολόκληρη την χώρα, μαζί με τον ιό που θα τους μπολιάσουμε...
Ένα 20χρονο παιδί, ο Dejan Kulusevski, αθλητής από την Σουηδία, με αφορμή την φυγή των Λομβαρδών (ευρύτερη περιοχή Μιλάνου) λόγω κορωνοϊού είπε τα πάντα με δύο λόγια:
“Σε εσάς που σχεδιάζετε να φύγετε με τα παιδιά σας προς περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό: Μην κοιτάξετε ποτέ ξανά με απαξίωση τους ανθρώπους που φεύγουν λόγω πολέμου και φτώχειας"...
Καπιταλισμός
Ο καπιταλιστής, εάν έρθει να του πάρει ο Χάρος την μάνα, θα βρει την χρυσή ευκαιρία να προτείνει μεταξύ αυτής και αυτού ‘φιλικό διακανονισμό’, με επιδιαιτητή τον ίδιο, για να βγάλει κάποιο κέρδος από την υπόθεση...
Η εργασία από το σπίτι “λόγω κορωνοϊού”, ήταν διακαής πόθος του Κεφαλαίου από ανέκαθεν. Πρόκειται για αποδιοργάνωση του ωραρίου, της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, για επιβολή εργασίας εξ αποστάσεως, μια πάγια επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων η οποία “σβήνει” τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Όπως ακριβώς τα περίφημα “zero contracts” στην Μεγάλη Βρετανία και στην Γερμανία. Περιμένεις υπομονετικά σπίτι (άμισθος) να σου στείλει SMS ο εργοδότης ότι τώρα σε χρειάζεται... και είναι αυτοκτονικό να μην ανταποκριθείς άμεσα.
Η τηλεργασία προωθείται με όλα τα μέσα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χαρακτηριστικό είναι ενημερωτικό σημείωμα τράπεζας προς το προσωπικό: “Στον τραπεζικό χώρο, έτσι κι αλλιώς, θα έπρεπε να προσαρμοστούμε σε αυτό το μοντέλο (σημ. της τηλεργασίας). Μπορεί να ήρθε εσπευσμένα, αλλά ας το υποδεχτούμε ως κάτι πρωτοπόρο”!
Το αστικό Κράτος φροντίζει να μετακυλήσει το κόστος της επιδημίας στους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις εάν κλείσουν με κυβερνητική εντολή, δεν υποχρεούνται στην καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο.
Η αισχροκέρδεια ανθεί, χωρίς να επεμβαίνει ο εισαγγελέας (θυμηθείτε την αισχρή διαφήμιση με τις 6 χάρτινες μάσκες και το μπουκαλάκι αντισηπτικού, “μόνο 14,6 ευρώ”). Ταυτόχρονα στέλεχος της κυβέρνησης δηλώνει ανερυθρίαστα ότι “έχουμε ελεύθερη οικονομία, οι τιμές είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης”.
Η ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια και η πτώση της τιμής του πετρελαίου μεταφράζεται με όρους πολιτικής οικονομίας απλά ως “μεταφορά τεράστιων ποσών χρημάτων από τις ρηχές τσέπες στις βαθιές τσέπες»”.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι, με το επιχείρημα της καραντίνας (παλιότερα, τώρα και στο μέλλον με το αντίστοιχο επιχείρημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας) η στρατιωτικοποίηση της καθημερινότητας, η μαζική υπακοή του πληθυσμού στα παραγγέλματα του Μεγάλου Αδελφού. Πάντα η εφιαλτική κατάληξη έχει έναν καλό αρχικό λόγο...
Κινεζική Οικονομία
Ευλογία για την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία. Διορθώθηκαν εμπορικά ισοζύγια, αντικαταστάθηκαν κινέζικα προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων με δυτικά, έκλεισαν χιλιάδες κινέζικες επιχειρήσεις. Πήρε γερή ανάσα ο καπιταλισμός της Δύσης.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να δώσω μία συμβουλή:
Ας κρατάμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής της ψυχής, του σώματος και της αξιοπρέπειάς μας, αντιμετωπίζοντας σθεναρά τον κορωνοϊό και ιδίως το άγριο, νοσογόνο κοινωνικό υπόστρωμα στο οποίο ευδοκιμεί.
Πηγή: artinews.gr
Κώστας Κάππας: Σχετικά με τον Συντάκτη
Η κρίση, η οποιαδήποτε κρίση, αν την δούμε σαν ασθένεια, διαθέτει ορισμένα εγγενή χαρακτηριστικά, τα οποία εμφανίζονται ύπουλα, ήπια ή έντονα, πριν κ’ αν εκδηλωθεί αυτή σε μαζικό επίπεδο. Αυτά τα “διαβάζουμε” και τα αξιοποιούμε κατάλληλα, για να μπορούμε να κατασκευάζουμε το κατάλληλο σωματικό, ψυχολογικό και κοινωνικό εμβόλιο, το οποίο θα μας θωρακίσει.
Τι έδειξαν ή απέδειξαν, οι πρώτες ημέρες του κορωνοϊού στον Κόσμο, στην Ευρώπη και στην χώρα μας;
Ο ιός Covid-19
Σύμφωνα με το κινεζικό CCDC (Chinese Centre for Disease Control and Prevention), το 80% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, συνίσταται από ήπιες περιπτώσεις, το συνολικό ποσοστό θνητότητος είναι πολύ χαμηλό (2,3%) και αφορά κυρίως σε πολύ ηλικιωμένα άτομα, εξασθενημένα και από άλλα ιατρικά προβλήματα.
Η γρίπη Η1Ν1 είχε προκαλέσει τον θάνατο 18.156 ατόμων το 2009, σε ολόκληρο τον κόσμο, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός, σε σχέση με τους 250.000–500.000 ανθρώπους οι οποίοι χάνουν ετησίως την ζωή τους από τις διάφορες μορφές της κλασσικής εποχικής γρίπης (πηγή: Gregory Harti, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - WHO).
Θάνατοι στην Ιταλία
Γιατί τόσοι πολλοί; Γιατί τόσο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο θνητότητος για τον κορωνοϊό (1.266 θύματα σε 17.660 κρούσματα, ήτοι 7,2%); Είναι πολύ απλό. Σύμφωνα με την EUROSTAT, η Ιταλία έχει τον γηραιότερο (άρα και τον πλέον ευάλωτο) πληθυσμό της Ευρώπης. Στα ίδια ποσοστά και η Γερμανία. Η μέση ηλικία των Ιταλών είναι τα 46,3 έτη, όταν η μέση ηλικία στην ευρωζώνη είναι τα 42,1 έτη. Οι άνω των 65 ετών αποτελούν ήδη το 26% του πληθυσμού...
Μουσουλμανικές χώρες
Φαίνεται έως τώρα ότι, όλες οι ευημερούσες μουσουλμανικές χώρες (π.χ. Σαουδική Αραβία, Εμιράτα) ευρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από εμάς. Γιατί; Γιατί πλένονται. Το Ισλάμ επιβάλλει προσευχή πέντε φορές την ημέρα και αντίστοιχο πλύσιμο ποδιών και χεριών. Η μακραίωνα αυτή παράδοση καθώς και η επιπρόσθετη συνήθειά τους να πλένουν πάντα τα χέρια τους πριν γευματίσουν και να βγάζουν τα παπούτσια τους, πριν εισέλθουν σε τεμένη και σε σπίτια (αφήνοντας τα μικρόβια απ’ έξω), συνετέλεσε στην δημιουργία ενός σχετικού αντιμικροβιακού και αντιϊκού φράγματος.
Εξαίρεση αποτελούν όλες εκείνες οι μουσουλμανικές χώρες οι οποίες ευρίσκονται σε πόλεμο, αποκλεισμό ή οικονομική ανέχεια. Για παράδειγμα στο ταλαιπωρημένο από τον οικονομικό αποκλεισμό Ιράν η θνητότητα είναι 4,5%, χαμηλότερη όμως από την Ιταλία, λόγω της νεαρής ηλικίας του πληθυσμού της χώρας αυτής.
Ορθόδοξη Εκκλησία
Η Ελλαδική Εκκλησία καλεί επιτακτικά τους πιστούς να μπουν στους ναούς και να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Να πιούν κρασί από το ίδιο ποτήρι, με το ίδιο κουταλάκι και αμέτρητα στόματα να φιλήσουν τις εικόνες. Οι εκκλησιαζόμενοι και μεταλαμβάνοντες, αγνοούν τραγικά ότι θα μεταφέρουν μικρόβια και ιούς σε συντρόφους, παιδιά, εγγόνια και σε ολόκληρες πολυκατοικίες, αλλά πιστεύουν. Πιστεύουν γιατί τους το είπε η Εκκλησία.
Η Εκκλησία έκανε τα πάντα (με απειλές, αφορισμούς, ψευδείς πληροφορίες, κ.α.) για να προστατεύσει την κοσμοθεωρία της και κυρίως την μετάληψη. Δεν το έκανε από πείσμα. Εάν η Εκκλησία δεχθεί να διακόψει την μετάληψη για τον φόβο διασποράς του ιού, τότε αποδέχεται την επιβολή του λογικού έναντι του παράλογου, την ύπαρξη της φυσικής (κρασί) και την ανυπαρξία της μεταφυσικής (σώμα και αίμα). Μετά δεν θα έχει λόγο ύπαρξης η ίδια...
Δημόσια Νοσοκομεία
Ο ρόλος-κλειδί των δημόσιων νοσοκομείων στην σημερινή κρίση, αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη ότι, στο Παγκόσμιο Χωριό με τις εύθραυστες αλληλεξαρτώμενες γειτονιές, η κοινωνικοποιημένη ιατρική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί την μοναδική θωράκιση του πολίτη. Η κυβέρνηση, θιασώτης της ιδιωτικής Υγείας, στράφηκε έντρομη στο ΕΣΥ και στους ΕΣΥτες, θεσμούς τους οποίους πολλά στελέχη της λοιδορούσαν.
Η απόλυτη αναγκαιότητα χρήσης του ΕΣΥ ως αιχμή του δόρατος, απαιτεί ταυτόχρονα (μετά από το σημερινό οδυνηρό μάθημα) την άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσής του και την κάλυψη των ελλείψεών του: πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα κλειστών ΜΕΘ, 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, κ.α.).
Στον αντίποδα, φαντάζεστε, στο άμεσο μέλλον, μια πλήρως ιδιωτικοποιημένη Υγεία στην Ελλάδα ή έστω μία Υγεία όπου το Δημόσιο Νοσοκομείο θα παρείχε την ελάχιστη περίθαλψη; Το πιο πιθανόν θα ήταν, η μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών αυτού του σημειώματος να είχε εγκαταλείψει την χώρα ή τον μάταιο τούτο κόσμο...
Απόκληροι
Ηλικιωμένοι με πενιχρή σύνταξη, πρόσφυγες, μετακινούμενοι Ρομά, αναλφάβητοι και άνθρωποι με αδύναμη πρόσβαση στα ΜΜΕ, άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι, άποροι, φτωχοί, φυλακισμένοι, ουσιοεξαρτώμενοι, ψυχασθενείς χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, κ.α.
Όλοι αυτοί αδυνατούν να προστατεύσουν ικανοποιητικά τον εαυτό τους και τους άλλους. Έλλειψη βασικών αναγκών (ζεστό νερό, θέρμανση, αντισηπτικά, τροφή πλούσια σε θρεπτικά υλικά, πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, ευάλωτο φυσικό περιβάλλον), με άμεση επίπτωση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, εύκολη προσβολή τους από τον ιό και μετατροπή τους σε κινούμενο φορέα μετάδοσης.
Πώς να προστατευθούν οι κάτοικοι στις δεκάδες χιλιάδες παραγκουπόλεις της Υφηλίου, πλένοντας τα χέρια τους όταν δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό; Όταν στο Mexico City το 40% των 10.000.000 κατοίκων δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό; Πόσο θα αντέξει ο οργανισμός των απόρων στην Γερμανία όπου εχθές διακόπηκαν τα κοινωνικά συσσίτια λόγω φόβου;
Ρατσισμός και Προσφυγιά
O κυβερνητικός βουλευτής Χίου (και μέσω αυτού το Κράτος) τονίζει στους πολίτες του βορείου Αιγαίου πως “εάν θέλετε προστασία από τον κορωνοϊό δεχθείτε την κατασκευή κλειστών δομών”! Η Μόρια και τα υπόλοιπα κολαστήρια, με αφάνταστα ταλαιπωρημένους ανθρώπους, ο ένας πάνω στον άλλο, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα (ίσως με άλλο όνομα, ίσως σε άλλο μέρος), παράδεισο για την διασπορά του ιού. Το ότι σε αυτές τις συνθήκες οι ανθρώπινες απώλειες θα είναι τεράστιες, απλώς θα χαρακτηριστούν στα πιστοποιητικά θανάτου ως “παράπλευρες”.
Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιαστεί αυτός ο εξόφθαλμος ρατσισμός και η αδιαφορία στην ανθρώπινη ζωή. Μήπως όμως, μέσα στην κοντόφθαλμη λογική μας, πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια; Πιστεύετε ότι χιλιάδες άνθρωποι, βλέποντας μπροστά στα μάτια τους να πεθαίνει η οικογένειά τους, θα δειλιάσουν μπροστά σε ένα συρματόπλεγμα; Αυτοί που διέφυγαν από κλοιούς τζιχαντιστών, ναρκοπέδια, βόμβες από τουρκικά και νατοϊκά αεροπλάνα, εχθρικούς πληθυσμούς, φουρτουνιασμένο Αιγαίο, μαχαιροβγάλτες ναζί; Προφανώς θα ξεφύγουν και θα απλωθούν σε ολόκληρη την χώρα, μαζί με τον ιό που θα τους μπολιάσουμε...
Ένα 20χρονο παιδί, ο Dejan Kulusevski, αθλητής από την Σουηδία, με αφορμή την φυγή των Λομβαρδών (ευρύτερη περιοχή Μιλάνου) λόγω κορωνοϊού είπε τα πάντα με δύο λόγια:
“Σε εσάς που σχεδιάζετε να φύγετε με τα παιδιά σας προς περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό: Μην κοιτάξετε ποτέ ξανά με απαξίωση τους ανθρώπους που φεύγουν λόγω πολέμου και φτώχειας"...
Καπιταλισμός
Ο καπιταλιστής, εάν έρθει να του πάρει ο Χάρος την μάνα, θα βρει την χρυσή ευκαιρία να προτείνει μεταξύ αυτής και αυτού ‘φιλικό διακανονισμό’, με επιδιαιτητή τον ίδιο, για να βγάλει κάποιο κέρδος από την υπόθεση...
Η εργασία από το σπίτι “λόγω κορωνοϊού”, ήταν διακαής πόθος του Κεφαλαίου από ανέκαθεν. Πρόκειται για αποδιοργάνωση του ωραρίου, της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, για επιβολή εργασίας εξ αποστάσεως, μια πάγια επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων η οποία “σβήνει” τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Όπως ακριβώς τα περίφημα “zero contracts” στην Μεγάλη Βρετανία και στην Γερμανία. Περιμένεις υπομονετικά σπίτι (άμισθος) να σου στείλει SMS ο εργοδότης ότι τώρα σε χρειάζεται... και είναι αυτοκτονικό να μην ανταποκριθείς άμεσα.
Η τηλεργασία προωθείται με όλα τα μέσα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χαρακτηριστικό είναι ενημερωτικό σημείωμα τράπεζας προς το προσωπικό: “Στον τραπεζικό χώρο, έτσι κι αλλιώς, θα έπρεπε να προσαρμοστούμε σε αυτό το μοντέλο (σημ. της τηλεργασίας). Μπορεί να ήρθε εσπευσμένα, αλλά ας το υποδεχτούμε ως κάτι πρωτοπόρο”!
Το αστικό Κράτος φροντίζει να μετακυλήσει το κόστος της επιδημίας στους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις εάν κλείσουν με κυβερνητική εντολή, δεν υποχρεούνται στην καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο.
Η αισχροκέρδεια ανθεί, χωρίς να επεμβαίνει ο εισαγγελέας (θυμηθείτε την αισχρή διαφήμιση με τις 6 χάρτινες μάσκες και το μπουκαλάκι αντισηπτικού, “μόνο 14,6 ευρώ”). Ταυτόχρονα στέλεχος της κυβέρνησης δηλώνει ανερυθρίαστα ότι “έχουμε ελεύθερη οικονομία, οι τιμές είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης”.
Η ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια και η πτώση της τιμής του πετρελαίου μεταφράζεται με όρους πολιτικής οικονομίας απλά ως “μεταφορά τεράστιων ποσών χρημάτων από τις ρηχές τσέπες στις βαθιές τσέπες»”.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι, με το επιχείρημα της καραντίνας (παλιότερα, τώρα και στο μέλλον με το αντίστοιχο επιχείρημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας) η στρατιωτικοποίηση της καθημερινότητας, η μαζική υπακοή του πληθυσμού στα παραγγέλματα του Μεγάλου Αδελφού. Πάντα η εφιαλτική κατάληξη έχει έναν καλό αρχικό λόγο...
Κινεζική Οικονομία
Ευλογία για την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία. Διορθώθηκαν εμπορικά ισοζύγια, αντικαταστάθηκαν κινέζικα προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων με δυτικά, έκλεισαν χιλιάδες κινέζικες επιχειρήσεις. Πήρε γερή ανάσα ο καπιταλισμός της Δύσης.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να δώσω μία συμβουλή:
Ας κρατάμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής της ψυχής, του σώματος και της αξιοπρέπειάς μας, αντιμετωπίζοντας σθεναρά τον κορωνοϊό και ιδίως το άγριο, νοσογόνο κοινωνικό υπόστρωμα στο οποίο ευδοκιμεί.
Πηγή: artinews.gr
Κώστας Κάππας: Σχετικά με τον Συντάκτη