Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Άλλο Εθελοντής & Άλλο «Ηλίθιο-Κρετίνος» που Σφετερίζεται τις Προσλήψεις στην Δημόσια Υγεία

Γιάννης Περάκης


Έχουν επιστρατευθεί τα παπαγαλίζοντα κυβερνητικά sites και κάνουν εκκλήσεις για εθελοντές, φοιτητές ιατρικής και συνταξιούχους ιατρούς.

Το δούλεμα: Το υπουργείο Υγείας λόγω της υγειονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα από την πανδημία λόγω της νόσου COVID-19, ζητά όποιος επιθυμεί να «συμβάλει». «Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί». Η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας». Μάλιστα σημειώνεται ότι παρά την ενίσχυση του ΕΣΥ, κρίνεται αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας και από εθελοντές. «Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Μία αναγκαία ιστορική αναδρομή: Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Μ. Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να εντείνουν τις ιδιωτικοποιήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη το πρώτο αίτημα της Ε.Ε. ήταν η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με 105 αιτήματα, 50 αιτήματα για περικοπές μισθών και 45 για μείωση επιδομάτων σε ανέργους και άτομα με αναπηρία. «Ζήτω η Ευρώπη των λαών»

Στην Ελλάδα: Τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα υγείας, έχουν προκαλέσει δραματική μείωση της δαπάνης για την δημόσια υγεία, που αποτελεί πλέον το 5% του ΑΕΠ από περίπου 7% που ήταν προ δεκαετίας, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 7,5% (Eurostat, 2018). Η μείωση αυτή σε απόλυτα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 47,5 % από το 2008 έως το 2013. Λόγω αυτής της μείωσης, η υγεία απορροφά μόλις το 8,9% του συνόλου των κρατικών δαπανών, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 15,3% από το 2015 και μετά. Το 2017 η Ελλάδα δαπάνησε 1.623 ευρώ κατ’ άτομο για υγειονομική περίθαλψη, ποσό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (2.884 ευρώ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ:
  1. 150 από τις 420 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αντί για 75 υπάρχουν μόλις 28 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, γραμμικοί επιταχυντές, σχεδόν όλα από δωρεές,
  2. 50 Νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο (άσκοπες και επικίνδυνες διακομιδές έκτακτων περιστατικών, διαφυγή πόρων στον ιδιωτικό τομέα),
  3. διαλυμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (το 60% έχει ξεπεράσει το όριο ζωής),
  4. κτιριακές υποδομές απαράδεκτες (πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού, μπάζουν νερά από παντού, δεν αντικαθίστανται καρκινογόνα πλακάκια αμίαντου κ.α.),
  5. Από 1.000 χειρουργικά τραπέζια το 40% δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ υπάρχει αύξηση παιδικής θνησιμότητας, περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, μείωση του προσδόκιμου ζωής, υψηλό ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων κλπ.
Η εικόνα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων: Η δραστική μείωση της χρηματοδότησης έφερε την δραματική μείωση του προσωπικού στον χώρο της υγείας. Το μόνιμο προσωπικό στα χρόνια των μνημονίων 2010-2019, μειώθηκε κατά 25.000 στα Νοσοκομεία (στοιχεία ΠΟΕΔΗΝ). Συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας το 2010 υπηρετούσαν 105.000 μόνιμοι υπάλληλοι, το 2014 υπηρετούσαν 79.533 και το 2019 79.375 (στοιχεία Υπουργείου Εσωτερικών). Εξ αυτών, το 2010 στα Νοσοκομεία υπηρετούσαν 86.750 εκ των οποίων 16.000 γιατροί και 70.750 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Στα Νοσοκομεία υπηρετούν σήμερα 60.660, εκ των οποίων 12.160 ειδικευμένοι ιατροί και 48.500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τώρα εάν εκτός από την έλλειψη προσωπικού εξετάσουμε τη μισθοδοσία των εργαζόμενων στην δημόσια υγεία τότε θα διαπιστώσουμε ότι είχαμε και δραματική μείωση των μισθών κατά 40% στα νοσοκομεία στην περίοδο των μνημονίων σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας: «Κρατάνε όρθιο το σύστημα με 800 ευρώ τον μήνα και άμεσο κίνδυνο περικοπής του Ανθυγιεινού Επιδόματος», επισημαίνει. Οι Υγειονομικοί κατά μέσο όρο αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα. Νεοδιόριστοι νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν 640€ το μήνα.

Για να εξηγούμαστε: Δεν είμαστε κατά του εθελοντισμού αυτές τις ώρες που οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται. Όμως θα πάμε εθελοντές με τους δικούς μας όρους. Η παγίδα άλλωστε φάνηκε από το ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστήμιου Πάτρας), καταψήφισε την πρόταση για συμμετοχή του Συλλόγου στην προσπάθεια έμπρακτης στήριξης των υγειονομικών, όπως έχουν ήδη αποφασίσει άλλοι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικών Σχολών. Όπως επίσης για την διεκδίκηση κάλυψης όλων των ελλείψεων στο σύστημα Υγείας. Το ΔΣ του Συλλόγου συνεδρίασε σήμερα Κυριακή 22 Μάρτη, μετά από 20 ημέρες αναστολής λειτουργίας του Τμήματος και παρά τα εμπόδια που έβαζε τόσες μέρες η ΔΑΠ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ. Ο λόγος οι εθελοντές σφήνα στις προσλήψεις για να μην πραγματοποιηθούν.

Ο Εθελοντισμός μας ή κάντο όπως η Κούβα


Ο εθελοντισμός θα πρέπει να βασίζεται:
  1. Στις προτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας για κορονοϊό: Δεν αρκεί η καραντίνα. Πρέπει να εντοπιστούν όσοι νοσούν. Οι χώρες δεν μπορούν απλά να απομονώσουν τις κοινωνίες τους για να νικήσουν τον κορονοϊό. «Σε αυτό που πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναι να εντοπίσουμε αυτούς που νοσούν, αυτούς που έχουν τον κορονοϊό και να τους απομονώσουμε, να βρούμε τις επαφές τους και να τις απομονώσουμε» δήλωσε ο Ράιαν (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
  2. Φοιτητές Ιατρικής εξετάζουν τους κατοίκους της Κούβας πόρτα-πόρτα. Περισσότεροι από 28.000 φοιτητές Ιατρικής συμμετέχουν σε μια «ενεργή αναζήτηση» πιθανών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, από γειτονιά σε γειτονιά, ανακοίνωσε σήμερα ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας. Ο στόχος είναι να εντοπιστούν εγκαίρως όλα τα κρούσματα και οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί να μην προλάβουν να μεταδώσουν την ασθένεια Covid-19 σε άλλους, εξήγησε ο Χόρχε Γκονσάλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο πρύτανης διαβεβαίωσε ότι οι φοιτητές είναι εξοπλισμένοι με προστατευτικές μάσκες, ένα είδος που δύσκολα βρίσκει κανείς στην Κούβα. Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε την Τρίτη και ήδη οι φοιτητές έχουν επισκεφθεί περισσότερους από ένα εκατ. ανθρώπους, εντοπίζοντας «σημαντικό αριθμό» ασθενών με οξεία αναπνευστικά προβλήματα.

Οι δικοί μας εθελοντές:

Πίνακας-1. Οι Εισακτέοι των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Σχολών στην Ελλάδα, το 2019
ΙΔΡΥΜΑ / ΤΜΗΜΑ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΚΤΗΝΙΑ-ΤΡΙΚΗΣ
ΟΔΟΝΤΙ-ΑΤΡΙΚΗΣ
ΝΟΣΗ-ΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΦΑΡΜΑ-ΚΕΥΤΙΚΗΣ
ΜΑΙΕΥ-ΤΙΚΗΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
155
90
83



ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (1)
135


370


ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
165

93
126
114

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ



155

118
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



184


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
90
90

160


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
130


220


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
110





ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
160


200


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ



163


ΣΥΝΟΛΟ
945
180
176
1578
114
118
(1) Συμπεριλαμβάνονται οι νοσηλευτικές σχολές Θεσ/νίκης και Διδυμότυχου

Εάν αθροίσουμε τα σύνολα κάθε σχολής το αποτέλεσμα είναι 3.111 άτομα. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν μας ότι η φοίτηση είναι τεταρτοετής τουλάχιστον τότε το άθροισμα τους μπορεί να φθάσει στα 3.111 επί 5=15.555 νέα παιδιά, που μπορούν να βοηθήσουν. Εάν βοηθήσουν και συνταξιούχοι υγειονομικοί τότε μπορούμε να φθάσουμε τους διπλάσιους. Συνεργεία 2 ατόμων (ένας έμπειρος και ένας νέος), μπορούν να καλύψουν ταχύτατα μεγάλες περιοχές.

Ο στόχος: Πόρτα πόρτα (με προτεραιότητα στις υποβαθμισμένες συνοικίες). Να διερευνήσουν ποιοι συμπολίτες μας χρήζουν βοήθειας λαμβάνοντας δείγματα για τον ΕΟΔΥ. Να τους πήξουμε στα δείγματα και να επιτάξουν τώρα τους αντιδραστήρες των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων και κλινικών. Να τσακιστούν να παραγγείλουν και να παραλάβουν άμεσα άλλους.

Επίσης να επιτάξουν (χθες) τις μονάδες ΜΕΘ και όχι να αποζημιώνει (με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) διπλάσια αποζημίωση στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ (δηλαδή από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ ημερησίως!!!).

Αυτός ο εθελοντισμός είναι που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την δημόσια υγεία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Επενδύουμε» στην επόμενη ημέρα, με την σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το λαό μας στην πράξη.



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη