Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟΕΟ) – μήλο της έριδας ανάμεσα στους χριστιανούς

Του Ντμίτρι Κερασίδη


Μια ματιά από τη Ρωσία


Η Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση (ΠΟΕ) απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης.

Πριν από μερικές ημέρες η Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση – ΠΟΕ (στγ: σημαντική κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα) κατέθεσε αγωγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕτΕ) με αίτημα την αμφισβήτηση της νομιμότητας της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ) από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι λυπηρό, όμως τώρα μπορεί κανείς να μιλήσει όχι μόνο για μια αναδυόμενη διάσπαση στην παγκόσμια, αλλά και (ειδικότερα) στην ελληνική Ορθοδοξία.

Όλα άρχισαν από το ότι κατά το τέλος του 2019 ο Αρχιεπίσκοπος της ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ιερώνυμος) αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της αμφιλεγόμενης ΟΕΟ (πλήρως εξαρτημένης από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο). Αυτό συνέβη κατά την Ιερά Σύνοδο της ΕτΕ στις 12 Οκτωβρίου 2019.

Ήδη από τότε τις ενέργειές του καταδίκασαν πολλοί Έλληνες μητροπολίτες και ιερωμένοι με κύρος. Η απόφαση (της Ιεράς Συνόδου) προκάλεσε δυσαρέσκεια σε σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Φυσικά, η δημοκρατική ελληνική κοινωνία δεν είναι μονοσήμαντη, ωστόσο είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι ένα διόλου ασήμαντο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού (στμ: υπονοείται ο Ελληνισμός του Πόντου και της Αζοφικής) έχει οργανική συγγένεια με τους Έλληνες της Ουκρανίας, εκ των οποίων πάνω από το 50% κατοικεί στο έδαφος του Ντονμπάς. Και αυτό σημαίνει ότι η αληθινή κατάσταση των πραγμάτων μεταδίδεται από στόμα σε στόμα ανάμεσα σε σημαντικά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού. Λόγος γίνεται κυρίως για τις βαρύτατες παραβιάσεις των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πιστών από την πλευρά των νεόκοπων «ενοριών» της  ΟΕΟ.

Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια της λήψης της απόφασης για αναγνώριση της ΟΕΟ δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία – η απόφαση δεν υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των ιεραρχών. Πέραν τούτου, γραπτή απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι και σήμερα, παρόλο που το Πρωτόκολλο της συνεδρίασης εγκρίθηκε από το σώμα της Συνόδου. Γι’ αυτό και πολλές κοινωνικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η ΠΟΕ δεν αποδέχθηκαν την απόφαση της ΕτΕ. Τώρα πλέον, εάν το ΣτΕ κρίνει την απόφαση του Αρχιεπισκόπου παράνομη, η απόφαση για αναγνώριση της ΟΕΟ θα κριθεί εκ νέου. Ήδη έχει ανακοινωθεί ως ημερομηνία συνεδρίασης του ΣτΕ η 6η Μαρτίου 2020.

Είναι προφανές, ότι τα πολιτικά παιχνίδια στις εκκλησιαστικές υποθέσεις δεν οδηγούν σε τίποτε καλό. Εάν το ΣτΕ δεν κάνει δεκτά τα αιτήματα της ΠΟΕ και δεν διαλευκάνει τον προφανή παραλογισμό κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ΟΕΟ, τότε η δημιουργηθείσα κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει την περαιτέρω αλληλεπίδραση των ορθόδοξων εκκλησιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης



Ντμίτρι Κερασίδης : Σχετικά με τον Συντάκτη