Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Απλές και κατανοητές συνωμοσιολογικές σκέψεις!

Στέφανος Πρίντσιος


Ο κορονοϊός είναι μια απλή γρίπη με τα ίδια συμπτώματα και τα ίδια αποτελέσματα. Ας τον λέμε λοιπόν (αφού κάποιοι έτσι το θέλουν) γρίπη. Ή γρίπη ως γνωστό εμφανίζεται από τα τέλη Φθινοπώρου και εξασθενεί στα τέλη της Άνοιξης. Σε αυτό το διάστημα πεθαίνουν από τις επιπλοκές που προκαλεί αρκετοί άνθρωποι, όλοι τους νοσηλευόμενοι στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων. Κατά πάσα πιθανότητα την ίδια πορεία θα έχουμε και φέτος και σε δυο περίπου μήνες θα εξασθενήσει η πανδημία.

Τι έγινε όμως φέτος και μας έπιασε όλους υστερία; Γίνανε δυο τρία πραγματάκια βούτυρο στο ψωμί των συνωμοσιολόγων! Η καινούργια αυτή γρίπη μεταδίδεται πάρα πολύ γρηγορότερα από την παλιά, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί εμβόλιο περιορισμού της.

Αποτέλεσμα; Τα συστήματα υγείας των πληττόμενων χωρών δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μαζική νοσηλεία αφήνοντας τους ασθενείς εκτός Μ.Ε.Θ. με τραγικά αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια γρίπη και κορονοϊός βασικά είναι το ίδιο πράγμα. Πέρυσι τα θύματα της γρίπης περιορίστηκαν επειδή τα βαριά κρούσματα έτυχαν νοσηλείας στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων, επειδή εμφανίστηκαν σε λογικά χρονικά διαστήματα. Φέτος πεθαίνουν εκατοντάδες την ημέρα επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα βαριά κρούσματα στις Μ.Ε.Θ. λόγω πληρότητάς των, αφού η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε τους θανάτους από την γρίπη είναι να έχουν τη δυνατότητα οι Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων να περιθάλψουν όσους νοσούν βαριά. Η δυνατότητα όμως αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό των νοσούντων.

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία διαφορά από ότι πέρυσι με την εποχιακή γρίπη. Όσοι νοσούν βαριά νοσηλεύονται στις Μ.Ε.Θ. και η πορεία τους είναι ίδια με τα περυσινά περιστατικά.

Εδώ υπάρχει βέβαια μία ουσιαστική επισήμανση που ανατρέπει τα πάντα. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Όπως δηλαδή πέρυσι με την εποχιακή γρίπη έτσι και φέτος δεν έχουμε διαφορά στα κρούσματα, με αποτέλεσμα η είσοδος στις Μ.Ε.Θ. να είναι φυσιολογική. Αυτό όμως δεν έγινε από μόνο του! Προηγήθηκαν οι πρωτόγνωροι περιορισμοί και τα δρακόντεια μέτρα της πολιτείας!

Φανταστείτε δηλαδή τι θα συνέβαινε αν δεν παίρνονταν τα περιοριστικά μέτρα, με την διαπιστωμένη από όλους μεταδοτικότητα του κορονοϊού, πολύ μεγαλύτερη της γρίπης! Χωρίς όλα αυτά θα είχαν γεμίσει ήδη οι Μ.Ε.Θ. μετρώντας εκατοντάδες θύματα.

Συμπέρασμα. Αν καταφέρουμε και μολυνθούμε από την γριπούλα σταδιακά, λίγοι – λίγοι, έτσι ώστε να χωράμε στις Μ.Ε.Θ. τότε μέσα σε δυο μήνες ο κορονοϊός θα είναι παρελθόν σαν απλή εποχιακή γρίπη. Αν όμως αμελήσουμε και αγνοήσουμε τα περιοριστικά μέτρα και μολυνθούμε μαζικά, τότε μαζικοί θα είναι και οι καθημερινοί θάνατοι.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.



Στέφανος Πρίντσιος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου