Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ο «τουρίστας» Θεοχάρης και τα ελληνοτουρκικά

Δημήτρης Μηλάκας


Δεν γνωρίζουμε αν ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ενήργησε κατ εντολή του πρωθυπουργού, το έκανε μόνος του ή είναι θύμα τουρκικής προβοκάτσιας. Γνωρίζουμε, ωστόσο, τα εξής:

Η τουρκική Hurriyet με πρωτοσέλιδο τίτλο «το αστέρι του καλοκαιριού είναι το Αιγαίο» αναφέρει πως ο Χάρης Θεοχάρης και ο Τούρκος ομόλογος του Μεχμέτ Έρσοϊ συνομίλησαν τηλεφωνικά και τονίζει πως «συμφώνησαν να κάνουν μια κοινή εκστρατεία προβολής για το Αιγαίο που θεωρείται ασφαλής περιοχή στην περίοδο της πανδημίας».

Γνωρίζουμε επίσης ότι καμία διάψευση του εν λόγω τουρκικού δημοσιεύματος υπήρξε, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα ο φέρελπις Έλληνας υπουργός θεώρησε καλή ιδέα μια που κυνηγάει τουρίστες με το ντουφέκι αυτήν την περίοδο να αναζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση από Τούρκο ομόλογό του. Προφανώς ο κύριος Θεοχάρης συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του ή στους τουρίστες του και σίγουρα είναι της αντίληψης ότι η προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας θα απαλείψει όλα αυτά τα ντεμοντέ, όπως οι συνοριακές διαφορές, που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Για καλή ή κακή τύχη του κύριου Θεοχάρη, χτες που η Χουριέτ μετέδωσε την πληροφορία (ή έπραξε την προβοκάτσια σε βάρος του) στο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε μια πραγματική ελληνοτουρκική σύρραξη από την οποία το μόνο που έλλειπε ήταν τα πυρά.

Από νωρίς χτες το πρωί είχαμε:

  • Επί τέσσερις ώρες δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έκαναν ακραίους ελιγμούς, «στοχεύοντας» σκάφος των Ελλήνων ψαράδων, σκάφος του λιμεναρχείου Χίου, καθώς και σκάφος της Frontex. Ύστερα από αρκετή ώρα προκλήσεων, έφυγαν από τα ελληνικά νερά προς το λιμάνι του Τσεσμέ.
  • Επτά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 οπλισμένα προχώρησαν σε 75 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πετώντας πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Πάτμο, Αγαθονήσι, Λήμνο, Χίο, Παναγιά , Λέσβο.
  • Πέντε σκληρές εμπλοκές μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών μαχητικών που όπως λένε οι «ειδικοί» μόνο από τύχη και χάρη των ικανοτήτων των Ελλήνων ιπταμένων δεν κατέληξαν σε «ατύχημα».

Καλό θα είναι λοιπόν, όποιοι «αρμόδιοι» κατά τομέα- όπως ο κύριος Θεοχάρης στην προκειμένη περίπτωση, σηκώνουν το τηλέφωνο για αν επικοινωνήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους να έχουν κατά νου:

Η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει σαφή προσανατολισμό και στόχο στο Αιγαίο, ο οποίος δεν είναι να γεμίσει τουρίστες. Τον σαφή στόχο της πατρίδας τους τον υπηρετούν απόλυτα και συντεταγμένα όλα τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης (και της αντιπολίτευσης)

Αν ο κύριος Θεοχάρης δεν γνωρίζει τους τουρκικούς στόχους στην περιοχή, είχε χτες την ευκαιρία να τους αντιληφθεί από πρώτο χέρι διαβάζοντας απλώς το ενημερωτικό δελτίο από το υπουργείο άμυνας. Αν δυσκολεύεται να κατανοήσει τους όρους όπως παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου ή υπερπτήσεις μπορεί, έχουμε την εντύπωση, να ζητήσει από τον συνάδελφό του υπουργό άμυνας να του τους εξηγήσει.

Τέλος, είναι απλή ίσως δουλειά, κάποια στιγμή να κάνεις τη (βρωμο)δουλειά του ΔΝΤ ως «ανεξάρτητος» άρχοντας σε χώρα- αποικία χρέους. Οι «δουλειές» με την Τουρκία ωστόσο, αυτήν ειδικά την περίοδο είναι σίγουρα περισσότερο πολύπλοκες και επικίνδυνες απ ότι φαίνεται να πιστεύει ο φέρελπις υπουργός…

Πηγή: topontiki.gr



Δημήτρης Μηλάκας: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου