Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Ευρωπαίοι επιστήμονες, πολιτικοί και κοινωνικοί ακτιβιστές για τις σύγχρονες μορφές φασισμού και ναζισμού

Του Ντμίτρι Κερασίδη


Στις παραμονές της 9ης Μαΐου επιστήμονες, πολιτικοί και κοινωνικοί ακτιβιστές έλαβαν μέρος στη διεθνή on line συνδιάσκεψη «Μέρα Νίκης. Γεγονότα. Ιδέες», που διοργανώθηκε από το βελγικό γεωπολιτικό κίνημα Euro-Rus.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μια σειρά από ομιλίες αφιερωμένες στην πολιτική, ιδεολογική και ψυχολογική βάση του ναζισμού, ερευνώντας τα αίτια και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Δίκης της Νυρεμβέργης. Συζήτησαν επίσης για τη σύγχρονη παγκοσμιοποίηση, την ψηφιοποίηση, τις ιδέες του αντικομμουνισμού και του φασισμού, έθιξαν τις περιπτώσεις κατεδάφισης μνημείων αφιερωμένων στους Σοβιετικούς στρατιώτες και το μποϊκοτάζ του εορτασμού της Νίκης στις 9 Μαΐου από μια σειρά ηγετών ευρωπαϊκών κρατών. Ξεχωριστό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η διερεύνηση των αιτίων της εμφάνισης των σύγχρονων περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι σε συνθήκες πανδημίας παίζονται τα πλέον απάνθρωπα σενάρια, που θυμίζουν ενίοτε μια εναλλακτική λύση προς τον πυρηνικό πόλεμο.

Κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης ο Κρις Ρομάν, Πρόεδρος του βελγικού γεωπολιτικού κινήματος Euro-Rus, ιδέα του οποίου αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου από το Δουβλίνο έως το Βλαδιβοστόκ, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μην ξεχνούν τις αποτρόπαιες πράξεις των ιμπεριαλιστικών καθεστώτων του παρελθόντος. Πρώτα απ’ όλα επειδή η σύγχρονη «κορωνοκρίση» προκαλεί πείνα, εξαθλίωση και ηθική σκλήρυνση, αποτέλεσμα των οποίων, όπως δείχνει η Ιστορία, γίνεται ο ερχομός στην εξουσία ακραίων στοιχείων. Κατά την άποψή του, η σύγχρονη «εξημέρωση μέσω του κορωνοϊού», όταν παντού περιορίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαθαίνει τους ανθρώπους να γίνονται υπάκουοι υπηρέτες οποιουδήποτε καθεστώτος. «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στη φυλακή με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι και την υποχρεωτική απομόνωση με μάσκα», σημείωσε. Και υπογράμμισε, ότι εάν παλιότερα σκότωναν τους ανθρώπους λόγω της εθνικότητας ή του κοινωνικού τους στάτους, σήμερα στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι φτωχοί, δεδομένου ότι η «διαλογή» των ανθρώπων θα γίνεται πλέον με βάση την οικονομική τους κατάσταση.

Ο Κρις Ρομάν καλεί να θυμηθούμε τις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων όταν στον άνθρωπο εξετάζεται πρώτα απ’ όλα η καρδιά και η ανθρωπιά του. Τον Βέλγο ακτιβιστή υποστήριξε η Νατάλια Βιτρένκο, Πρόεδρος του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, της οποίας η ομιλία είχε θέμα «Ναζισμός και πόλεμος – επικίνδυνοι παραλληλισμοί της Ιστορίας». Η Ουκρανή πολιτικός συμφώνησε ότι την τρέχουσα «κορωνοκρίση» μπορούν να εκμεταλλευτούν ακραία (δεξιά) κινήματα στην πολιτική και να εγκαθιδρύσουν τη δική τους δικτατορία.

Στην on line συνδιάσκεψη έλαβε μέρος ο Ιταλός ηθοποιός και κοινωνικός ακτιβιστής Φάμπιο Φράτι. Αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην πλέον παθούσα από τον κορωνοϊό χώρα της Ευρώπης – την Ιταλία. Κατά την άποψή του, σήμερα στην Ιταλία η φασιστική ιδεολογία κρύβεται πίσω από την «ελευθερία του ανθρώπου» και τις ιδέες του παγκόσμιου κεφαλαίου, ενώ «φασίστες» συνηθίζουν να αποκαλούν παραπλανητικά όσους εκφράζονται κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ ενός (πολιτικού) συντηρητισμού. Υπογράμμισε επίσης, ότι χωρίς τις μεγάλες θυσίες της ΕΣΣΔ και του σοβιετικού λαού πριν από 75 χρόνια, ο σημερινός κόσμος της Ευρώπης δεν θα ήταν ο ίδιος, όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Οι συμμετέχοντες στην συνδιάσκεψη συνέταξαν τα παρακάτω ντοκουμέντα:

  • Διακήρυξη «Μέρα Νίκης – Παγκόσμια Μέρα»,
  • Δήλωση προς τον ΟΑΣΕ (Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) για την αποτροπή των βανδαλισμών σε μνημεία των πολεμιστών του Σοβιετικού Στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε χώρες της Ευρώπης,
  • Δήλωση προς το Ευρωκοινοβούλιο για το ανεπίτρεπτο της «επανασυγγραφής» της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεδομένου ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας.

Στον κατάλογο των ομιλητών της συνδιάσκεψης συμπεριλήφθηκαν εκπρόσωποι χωρών όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Μολδαβία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Τσεχία κ.ά. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων ήταν ακόμη πιο ευρύς, αφού συμπεριλήφθηκαν εκπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Δείτε το βίντεο από τη συνδιάσκεψη εδώ:


Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης



Ντμίτρι Κερασίδης : Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου