Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Διαφάνεια και διαβούλευση στο επόμενο νομοσχέδιό σας

Τάσος Σαραντής


Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, για τον διάλογο που προϋπήρξε της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το περιβάλλον, εφτά περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν οποιεσδήποτε απόψεις κατατέθηκαν από περιβαλλοντικές οργανώσεις ή κινήσεις, ειδικά κατά το μέρος που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την κοινωνική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Έπειτα από χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χατζηδάκη και ενώ οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις για την ακύρωση ή ριζική τροποποίηση του νόμου συνεχίζονται, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace και WWF Ελλάς καλούν το ΥΠΕΝ να λάβει σοβαρά υπόψη στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του το πλατύ κοινωνικό αίτημα για αποτελεσματική προστασία της φύσης και να δώσει χώρο για ουσιαστικό διάλογο και συμμετοχή.

Όπως σημειώνουν, κάθε ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση προϋποθέτει την εκ των προτέρων κοινοποίηση των σχεδίων νόμων ή πολιτικών που τίθενται σε συζήτηση, καθώς και την ουσιαστική συζήτηση επί των σημείων που τίθενται.

Παράλληλα οι οργανώσεις τονίζουν ότι προκύπτει μεγάλη ανησυχία από την πρόσφατη ψήφιση νέου τουριστικού νόμου, ο οποίος εισάγει μια σειρά από περιβαλλοντικά πτωχευτικές διατάξεις που επιδεινώνουν το ήδη προβληματικό καθεστώς προστασίας της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης, ενώ αποδυναμώνουν και το πλαίσιο επιβολής κυρώσεων σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες.

Μεγάλες μεταβολές


Εξάλλου, δεδομένων των μεγάλων μεταβολών και της επιδείνωσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και με δεδομένη την εκκρεμότητα ολοκλήρωσης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των προεδρικών διαταγμάτων προστασίας των περιοχών Natura, οι οργανώσεις κρίνουν αναγκαία την οριζόντια αναστολή των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων που κατατάσσονται σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς στην αδειοδοτική κατηγορία Α και χωροθετούνται σε περιοχές Natura 2000, μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα.

Πρόκειται για τα έργα και τις δραστηριότητες που λόγω της φύσης, του μεγέθους ή της έκτασής τους είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά το υπό διαμόρφωση χωροταξικό νομοσχέδιο, οι οργανώσεις καλούν το ΥΠΕΝ «να αποφύγει σημειακές ή φωτογραφικές διά νόμου τροποποιήσεις των ισχυόντων χωροταξικών πλαισίων (περιφερειακών και ειδικών), αλλά να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης της εφαρμογής τους και αναθεώρησης μέσα από ανοιχτές, διαφανείς και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.

Τέλος, εν όψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, οι οργανώσεις καλούν το ΥΠΕΝ να δώσει έμφαση στη διαμόρφωση πολιτικών προώθησης της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων. Και τονίζουν ότι η ανάκτηση ενέργειας μέσα από την καύση δεν έχει καμία σχέση με την κυκλική οικονομία.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου