Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ειρήνη είναι για τους γενναίους με ορθή σκέψη!

Του Κωστή Μουδάτσου


Οι λογικοί άνθρωποι οργίζονται με την αδικία και τη βία. Η αδικία καταπατεί κάθε έννοια ισότητας και αμαυρώνει τη ζωή. Η βία επιβάλλεται δια πυρός και σιδήρου με καταναγκασμό και αναίσχυντους τρόπους από κάποιον που αισθάνεται δυνατός και αλαζόνας.

Εμείς μιλάμε για τη φιλία, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό των λαών. Δεν ανεχόμαστε απειλές, βία, επιβουλές της εθνικής κυριαρχίας και εκφοβισμούς. Είμαστε της αρχής ότι με διπλωματικές κινήσεις και ενέργειες, διάλογο και συμφωνίες επιλύονται τα προβλήματα, στηρίζοντας την εθνική μας κυριαρχία και με αλληλοσεβασμό.

Με εκβιαστικές απειλές και επικίνδυνες παράνομες ενέργειες του εξ ανατολών γειτόνου οδηγούμαστε σε δυσεπίλυτα προβλήματα, όξυνση και δύσκολες καταστάσεις. Κι έτσι απού κάθεται καλά και πιο πολλά γυρεύει, ο διάολος του κώλου του, κουκιά του μαγειρεύει! λέει ο θυμόσοφος λαός μας.

Από τους αρχαίους χρόνους υπάρχει η αρχή ότι εάν θέλεις ειρήνη, προετοιμάζεσαι για πόλεμο με γνώση, σωστούς σχεδιασμούς, προβλέψεις και στρατηγικές συμμαχιών παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις. Η λογική αρμηνεύει από τους αρχαίους χρόνους ότι πριν εμπλακούμε σε πολεμικές περιπέτειες έχομε χρέος να σταθμίσομε πόσο απρόβλεπτος και καταστροφικός είναι ο πόλεμος σε ότι αφορά την εξέλιξη του. Κι όσο τραβάει σε μάκρος χρόνου τόσο περισσότερο θα είναι επιζήμιος και καταστροφικός για όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Βέβαια τα μοντέρνα οπλικά συστήματα, οι στρατηγικές, οι συμμαχίες και τα συμφέροντα των ισχυρών της γης δημιουργούν καταστάσεις που ο φανατισμένος εθνικιστής δεν μπορεί να αντιληφτεί έγκαιρα και σωστά. Οι εμπόροι των εθνών ξέρουν να στήνουν μαεστρικά τα παιγνίδια τους. Γι αυτό θέλει τέχνη και πολιτικές, με στρατηγικούς στόχους και έξυπνες, μα και απρόβλεπτες κινήσεις, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Εάν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση και η ηγεσία της Τουρκίας συνεχίζει τις ακραίες κι εκβιαστικές προκλήσεις της χρειάζονται απαντήσεις που θα την αναγκάσουν να στριμωχτεί. Η χοντροκοπιά στις κινήσεις της, την καθιστά να λειτουργεί σαν καουμπόης! Ο εθνικιστικός ισλαμικός λαϊκισμός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με επιδείξεις ισχύος, με απειλές κι εκβιασμούς. Με πολιτικές συνωμοσιολογίας, δαιμονοποιήσεων και απαξίωσης για όσους δεν συμφωνούν με τις δικές της θέσεις δεν υπάρχει φως!

Με θράσος περίσσιο, νεποτισμό, ανατολίτικα παζάρια και τυραννικό τρόπο επιβολής της πολιτικής, δεν τρομάζουν οι λαοί και οι κυβερνήσεις. Χρειάζεται να μπει φρένο στις τυραννικές κι εθνικιστικές πολιτικές, να μπει φρένο στο θρησκευτικό φανατισμό και στις τιμωριτικές λογικές του κάθε τυράννου, που θεωρεί λάφυρο του την εξουσία στη χώρα του!



Κωστής Μουδάτσος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου