Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Μια τοποθέτηση – αμφίσημο μήνυμα


Του Γιώργου Ροΐδη, Αντιναύαρχου Π.Ν ε.α


Όλοι μας αλλά ιδιαίτερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο ενεργείας μας ή όταν εκφέρουμε δημόσιο λόγο για τα Εθνικά θέματα ή θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Δυστυχώς φαίνεται ότι αυτό δεν το έχουν αντιληφθεί αυτοί που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Δείγμα η δημοσιοποίηση, αυτή τη χρονική στιγμή, της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει στην θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας τον Αθ. Ντόκο μέχρι προχθές αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ντόκου σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά έχουν προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις.

Η συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2019 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου Κυπριακή τον Φεβρουάριο όπου μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: «…είναι καιρός να στραφούν οι δύο χώρες από τις διμερείς διαφορές στα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και να υιοθετήσουν μια θετική ατζέντα…», «Ακόμα και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan – kazan) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγουμένης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο…», για να εμπλέξει και το ΝΑΤΟ λέγοντας «… Καλό θα ήταν οι δύο χώρες να δουν πιο ζεστά το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ενδεχομένως επανεξετάζοντας την παλαιότερη πρόταση του ναυάρχου Έρκαγια (μια συμβολική πτήση το χρόνο), ή ζητώντας από το ΝΑΤΟ να διευκολύνει μια τεχνικής φύσεως λύση στο ζήτημα του εναερίου χώρου.» είναι ένα μικρό δείγμα των θέσεων απόψεών του για τα Ελληνοτουρκικά.

Βεβαίως και δημιουργείτε το εύλογο ερώτημα εάν η δήλωση αυτή αποτέλεσε και τον οδηγό για την επίτευξη στο ΝΑΤΟ της συμφωνίας ίδρυσης «Μηχανισμού Αποσυμπίεσης – Deconfliction Mechanism».

Παρά τις κυβερνητικές διαρροές περί δυσαρέσκειας της κυβέρνησης για τις συχνές δημοσιοποιήσεις των απόψεων του κ. Ντόκου και όχι γι αυτές καθ’ αυτές τις απόψεις του και την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί προσωπικών απόψεων ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του τότε με αποτέλεσμα αυτή να φαίνεται σαν προσχηματικός ελιγμός αλλά τώρα τον αναβάθμισε.

Με την τοποθέτηση του κ. Ντόκου στην θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και αφού δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης σαφής διαφωνία, απόρριψη και αποκήρυξη αυτών των θέσεων αφήνεται το περιθώριο διαφόρων ερμηνειών και προκαλεί ένα ευχάριστο μειδίαμα όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση όπως το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, τα κράτη της Ε.Ε που έχουν τεράστιες συναλλαγές και οικονομικά ανοίγματα με την Τουρκία και βέβαια στην Τουρκία.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω αυτή η τοποθέτηση πιθανόν να εκληφθεί ή σαν ένδειξη σηματοδότησης αποδοχής κάποιας μορφής συνδιαχείρισης – συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο στα πλαίσια της κατά καιρούς διατυπωμένης Τουρκικής άποψης περί kazan – kazan ή του παράθυρου ευκαιρίας για την Τουρκία να το πετύχει αυξάνοντας τα επίπεδα της πίεσης και τις απαιτήσεις – διεκδικήσεις της.

Βεβαίως πέρα από την οποιαδήποτε ερμηνεία του μηνύματος αυτής της τοποθέτησης το σίγουρο είναι ότι αυτή διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

Γιώργος Ροΐδης
Αντιναύαρχος Π.Ν ε.α

Πηγή:www.alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου