Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Ελπίδες από προκαταρκτικά ευρήματα για θεραπεία όλων των καρκίνων


Ενδεχομένως πολύ σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Βρετανίας, που αν επιβεβαιωθεί και διαπιστωθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «όλες τις μορφές καρκίνου». Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Immunology», ανακάλυψαν ένα Τ-λεμφοκύτταρο στο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού το οποίο φέρεται να έχει την ικανότητα να επιτίθεται σε όλους τους καρκινικούς όγκους.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, που ερευνούσαν «μη συμβατικούς» τρόπους με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον καρκίνο, πιστεύουν ότι η αξιοποίηση αυτού του νέου Τ-λεμφοκυττάρου θα μπορούσε να συνιστά στο μέλλον μέθοδο θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και κάθε άλλης μορφής της νόσου. Η έρευνά τους είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους.

Με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, τα Τ-λεμφοκύτταρα ενός ασθενούς εξάγονται, τροποποιούνται γενετικά ώστε να επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, που εκφράζουν έναν συγκεκριμένο υποδοχέα (μόριο στην επιφάνειά τους), το αντιγόνο των ανθρώπινων λευκοκυττάρων (HLA) και στη συνέχεια επανεισάγονται στον οργανισμό του ασθενούς. Αυτά τα τροποποιημένα Τ-λευκοκύτταρα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και ειδικά καρκίνων του αίματος, αλλά όχι καρκίνων που εκδηλώνονται με συμπαγείς όγκους. Οι σχετικές θεραπείες είναι προσωποποιημένες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλον ασθενή πέρα από εκείνον για τον οποίο προετοιμάστηκαν.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Αντριου Σιούελ, «υπάρχει μια πιθανότητα (σ.σ. με τη νέα ανακάλυψη) να μπορεί να θεραπευτεί ο κάθε ασθενής. Προηγουμένως κανείς δεν πίστευε πως κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό (...) Εγείρεται η προοπτική μιας κοινής θεραπείας για όλους τους καρκίνους, όπου ένας μόνος τύπος Τ-λεμφοκυττάρου θα μπορούσε να είναι ικανός να καταστρέφει πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου».

Με βάση τη δημοσίευση των ερευνητών, Τ-λεμφοκύτταρα με το νεοανακαλυφθέντα υποδοχέα συνδέονται με το μόριο MR1 που εμφανίζεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, καταστρέφοντας τα και αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα. Το μόριο MR1 είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους και δεν παρουσιάζει τις ατομικές διαφοροποιήσεις του αντιγόνου των ανθρώπινων λευκοκυττάρων. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο γίνεται αυτή η διαδικασία απαιτεί ακόμα περαιτέρω μελέτη. Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές του Κάρντιφ δηλώνουν ότι επιβεβαίωσαν σε πειράματα με ποντίκια στο εργαστήριο πως το συγκεκριμένο Τ-λεμφοκύτταρο καταπολεμά αποτελεσματικά όλα τα είδη καρκίνου που δοκίμασαν. 

 Πηγή:www.902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου