Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ (Βιρμανία)

*Χρήστος Χαλκιαδάκης


Η Μιανμάρ βρίσκεται στον κόλπο την Βεγγάλης, έχει 55 εκ. πληθυσμό, πολλές εθνοτικές ομάδες, μεταξύ άλλων και Μουσουλμάνους Ροχίγκια1. Ανεξαρτητοποιήθηκε από την Αγγλία το 1948 και από το 1962 έως το 2011 διοικούνταν από τον στρατό. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μιανμάρ είναι η Κίνα – με την οποία συνορεύει στα ανατολικά – αλλά έχει συναλλαγές και με Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021 εκδηλώθηκε πραξικόπημα, συνελήφθη η πρόεδρος της κυβέρνησης και πολλά ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος NLD. Αφορμή αποτέλεσε το συντριπτικό προβάδισμα του κόμματος NLD με 83% εις βάρος του Κόμματος Ενότητας, Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (που με βάση ΜΜΕ της Αμερικής, είναι ένα κόμμα – βιτρίνα του στρατού). Η ηγεσία του NLD κατηγορήθηκε για απάτη και διαφθορά, ωστόσο η Επιτροπή που ελέγχει την εγκυρότητα των εκλογών, διαβεβαίωσε ότι οι όποιες παρατυπίες δεν μπορούσαν να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα. Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη με ετήσιο ορίζοντα, στον οποίο θα εξασφαλιστούν και οι εκλογές, που σύμφωνα με τον στρατό, θα είναι νόμιμες και καθαρές.

Η αντίδραση των ΗΠΑ δείχνει ότι η πορεία των πραγμάτων θίγει τον σχεδιασμό της στην περιοχή. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους εταίρους τους στην χώρα για να αποκατασταθεί η έννομη τάξη και το κράτος δικαίου και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος.

Η Κίνα από την άλλη μεριά, χωρίς να καταδικάσει το πραξικόπημα, κρύφτηκε πίσω από δηλώσεις περί «παρακολούθησης της κατάστασης και ελπίδας να λυθούν οι αντίπαλες πλευρές της Μιανμάρ, να λύσουν τις διαφορές τους βάζοντας τα συμφέροντα του λαού μπροστά». Η Ρωσία και η Κίνα ωστόσο, καθυστερούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το να λάβει πιο σκληρές αποφάσεις ζητώντας περισσότερο χρόνο για να διαλευκανθεί, το ποιος είναι ο υπαίτιος για το πραξικόπημα. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 12/01/2021, ο ΥΠΕΞ της Κίνας είχε συνάντηση στην Πρωτεύουσα της Μιανμάρ με τον πραξικοπηματία ηγέτη, Στρατηγό Χλιάνγκ.

Η Κίνα, παρουσιάζεται από πολλά ΜΜΕ της ΕΕ και της Αμερικής, ως υποκινητής του πραξικοπήματος, αλλά τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και αντιφατικά. Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα New York Times, η Κίνα είχε αναπτύξει πιο στενές σχέσεις με το κυβερνόν κόμμα, στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου σχεδίου της “Μία Ζώνη Ένας Δρόμος”. Υπήρξαν και υπογραφές για κατασκευή σιδηροδρόμων και λιμανιών που θα ενταχθούν στον εν λόγω σχεδιασμό, ο οποίος αποσταθεροποιείται λόγω του πραξικοπήματος2.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, η συλληφθείσα πρόεδρος της χώρας και το κόμμα της καλούν τους υποστηρικτές τους σε διαδηλώσεις, που για να μην έχουν μαζικότητα και απήχηση, η πραξικοπηματική κυβέρνηση μετά τον έλεγχο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των εφημερίδων, έκλεισε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπλόκαρε ακόμα και εφαρμογές τύπου Viber, Whatsapp κλπ.


*Χρήστος ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Μεταπτυχιακός φοιτητής Γεωπολιτικής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

1 Οι Ροχίγκια δεν αναγνωρίζονται από την Μιανμάρ ως πολίτες της χώρας, αλλά ως λαθρομετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου