Καμιά χώρα, καμιά οικονομία στον κόσμο δεν έχει πληρώσει τόσο ακριβά την ολέθρια σχέση της με το τραπεζικό σύστημα, όσο η ελληνική την τελευταία δεκαετία.
Καμιά κοινωνία δεν έχει δώσει τόσα πολλά για τη διάσωση των τραπεζών. Οχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών. Ιδιαίτερα των γαλλικών και των γερμανικών, η απαλλαγή των οποίων από το προβληματικό ελληνικό χρέος που επί δεκαετίες συσσώρευαν, οδήγησε στην επιβολή του περίφημου PSI, του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, που το πλήρωσαν οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο, τελικά οι Ελληνες φορολογούμενοι.
Αν η μια όψη του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας είναι η μαζική φτωχοποίηση μέσω των τριών μνημονίων, η άλλη όψη του είναι οι αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Σχεδόν 60 δισ. έχουν κοστίσει αυτές οι ανακεφαλαιοποιήσεις στους πολίτες και στις γενιές που μέχρι το 2058 θα εξοφλούν το νέο χρέος που φορτώθηκε η χώρα από τους εταίρους δανειστές.
Παρά την εξαναγκαστική «χορηγία» της κοινωνίας στις τράπεζες, οι τράπεζες απέτυχαν να εξυγιανθούν, ώστε να παίξουν τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας και των νοικοκυριών. Μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους, παρακολουθούμε την πολυδιαφημισμένη διαδικασία απαλλαγής τους από τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς ανάλογη ανακούφιση για πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αληθινή αδυναμία να τα εξοφλήσουν.
Επιπλέον, η κυβέρνηση «προίκισε» τις τράπεζες με εξουσίες (οικονομικής) ζωής και θανάτου πάνω στους υπερχρεωμένους φορολογούμενους και μικροεπιχειρηματίες, μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου.
Με τόση γενναιόδωρη στήριξη οι περισσότερες τράπεζες θα έπρεπε να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Και μετοχικά αυτό συμβαίνει σήμερα για δύο από αυτές, την Εθνική και κυρίως την Πειραιώς στην οποία το ΤΧΣ κατέχει το 61% των μετοχών της.
Αυτό καθιστά διπλά σκανδαλώδη τη μεθόδευση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας με τρόπο που όχι μόνο θα μειώνει τη συμμετοχή του Δημοσίου για να διευκολυνθεί μια χειραγωγημένη νέα ιδιωτικοποίησή της, αλλά θα βαρύνει το κράτος και τελικά τους φορολογούμενους πολίτες με ζημιά 3 δισ. ευρώ. Ή 3,5 δισ. αν αθροίσουμε και την πώληση -κοψοχρονιά- της αρχαιότερης ασφαλιστικής της χώρας από την Εθνική.
Ορθά η αντιπολίτευση προσπαθεί να υψώσει εμπόδια στο εκκολαπτόμενο σκάνδαλο. Εχουμε πληρώσει πολλά για τις τράπεζες. Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε.
https://www.youtube.com/watch?v=StVg1RMdnHQ Bυας ο Πριηνευς aka Λειαντυνεις nd.gr
ΑπάντησηΔιαγραφή