Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Τώρα που (δεν) υπάρχουν διόδια

ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ


Επί ποδός στις εθνικές οδούς βρίσκονται τα τηλεοπτικά συνεργεία από το Σάββατο του Λαζάρου, λίγο μετά την απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα, με αποστολή να μας αποδείξουν ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι και κανένας δε θα πάει φέτος στο χωριό. Εν τέλει, οι ορθώς προετοιμασμένοι, παραδοσιακοί Έλληνες πέρασαν μετά βαΐων και κλάδων τα διόδια και όσοι απέτυχαν στην πρώτη απόπειρα θα το πετύχουν στη δεύτερη, γιατί οι απαγορεύσεις μετά εξαιρέσεων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα από την πρώτη μέρα του "σκληρού" λοκντάουν.

Ανέχτηκαν πολλά αναποτελεσματικά μέτρα οι Έλληνες από το Νοέμβριο μέχρι και σήμερα. Χόρεψαν στο ρυθμού του "ακορντέον" και έκαναν Ιώβεια υπομονή. Αλλά από τον Έλληνα δε θα στερήσεις για δεύτερη χρονιά το παραδοσιακό ελληνικό του Πάσχα. Αυτό δε θα το δεχθεί.

Γιατί να το δεχθεί στο κάτω-κάτω; Όταν ανοίγεις τα σύνορα για τον τουρίστα, με αρνητικά τεστ και χωρίς καραντίνα, γιατί ο ντόπιος να μην πάει στο χωριό του με τα ίδια κριτήρια; Ταυτόχρονα η Σοφία Βούλτεψη σου ανακοινώνει ότι οφείλεις κάνεις μια θυσία για τον τουρίστα που φέρνει λεφτά στη χώρα, κάνοντας την αγανάκτηση ακόμα μεγαλύτερη.

Έτσι, όποιος θέλει να περάσει τα διόδια, θα τα περάσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, σύμφωνα με ρεπορτάζ μετέδωσε το μεσημβρινό δελτίο του mega, από την έξοδο της Αθηνών-Λαμίας και την έξοδο της Αθηνών-Κορίνθου πέρασαν 57.143 οχήματα και από αυτά επέστρεψαν τα 375 μόλις. Τα κανάλια, σαφώς, έδιναν έμφαση στις 375 επιστροφές, αλλά κανένας δε σημείωσε ότι πέρασαν τα διόδια πάνω από 55.000 οχήματα και αυτό μόνο μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Δεν το λες και μεγάλη επιτυχία.

Κάνοντας μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, περίπου 300 Αθηναίοι θα παραμείνουν φέτος στην πρωτεύουσα το Πάσχα, να τρομοκρατούνται με τους γιγαντιαίους λαγούς Πατουλιαίας αισθητικής στις κεντρικές λεωφόρους. Οι υπόλοιποι θα κάνουν Πάσχα στο χωριό και τσουγγρίζοντας τα ποτήρια τους θα καμαρώνουν "δε θα ερχόμουν εγώ στο χωριό; αφού κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας!".

Θα απορήσεις τώρα και με το δίκιο σου, "καλά, οι ακαταδίωκτοι όλα αυτά δεν τα γνωρίζουν; Δεν σκέφτονται ότι με όλες αυτές τις εξαιρέσεις όλοι θα πάνε στα χωριά τους;". Η απάντηση είναι απλή. Τα γνωρίζουν όλα πολύ καλά, αλλά στόχος τους είναι, στήνοντας όλο το μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι των διοδίων, να θωρακίσουν μια "κυβερνητική αθωότητα".

Όταν τα κανάλια ολημερίς προβάλλουν -πολλές φορές προσβλητικές για τη νοημοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια- εικόνες με "αυστηρούς" ελέγχους στα διόδια, με βαρύγδουπες δηλώσεις περί "απροσπέλαστων εξόδων", με ιστορίες αναστροφών και επιστροφών παραβατών, με ρεπορτάζ για (κατά τη γνώμη μου καθόλου) αστείες δικαιολογίες εκδρομέων οι οποίες δεν έπιασαν τόπο, η κυβέρνηση χτίζει ένα αφήγημα ώστε να μας κουνήσει το δάχτυλο σε ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, να μας πει ότι έκανε το ανθρωπίνως δυνατό να μας προστατέψει, αλλά φταίμε εμείς γιατί παρακούσαμε τις εντολές. Όπως ακριβώς κάνουν εδώ και ένα χρόνο με τους ανεύθυνους νέους.

Κάπως έτσι, όσο οι τουρίστες θα περιδιαβαίνουν ανέμελοι τα στενά των Κυκλάδων, εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για τη διασπορά του ιού στη χώρα, για τις ελλείψεις στις ΜΕΘ, γιατί δεν εμβολιαζόμαστε, γιατί βγήκαμε από το σπίτι μετά τις 10 τη νύχτα, γιατί καθίσαμε στην ταβέρνα (που ανοίγει σύντομα) σε τραπέζι άνω των 6 ατόμων, γιατί δεν αντέχουμε να μας δουλεύουν.

Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να δώσουν την αίσθηση υποκίνησης προς έξοδο, να τονιστεί κλείνοντας ότι απλά αποτελούν μια περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και, σε καμία περίπτωση, προτροπή για εκδρομές.
Επίσης, είτε κάνουμε Πάσχα στο χωριό είτε στην πόλη, καλό θα ήταν να κάνουμε πρώτα τα rapid tests μας ή αυτά τα περιβόητα (και διαβόητα) self test, γιατί πέρα από κάθε παιχνίδι εξουσίας, οφείλουμε να προσέξουμε εμάς και τους γύρω μας.

Υ.Γ. Η Ντόρα θα κάνει Πάσχα στα Χανιά εν τέλει ή ήταν μία από αυτούς τους 150 που την Κυριακή έμειναν με τη βαλίτσα στον Πειραιά;

Πηγή:2020mag.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου