Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Κωδικός Sputnik-V στον «πλανήτη» πανδημία

Θέα Μανούρα


Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Κομισιόν και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι όλο και εντεινόμενες πιέσεις για χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις και αναλύσεις ειδικών επιστημόνων πρόκειται για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει την πορεία των εμβολιασμών στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., η οποία δυστυχώς δεν προχωράει με τους ρυθμούς που ευελπιστούσαν η Κομισιόν και η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, τοποθετούνται όλο και πιο θετικά για τη χρήση του – συμπεριλαμβανομένων Γερμανίας και Γαλλίας, έστω και με επιφυλάξεις – ενώ την ίδια στιγμή κυβερνήσεις πέφτουν (βλ. Σλοβακία). Η χρήση του ρωσικού εμβολίου αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης ακόμα και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε από πιέσεις έως και πυρά επειδή δεν έχει κάνει ακόμα έστω και μια προπαρασκευαστική κρούση.

Θέλουν ή όχι;

Η πορεία των εμβολιασμών φαίνεται να ταλαιπωρεί την Κομισιόν. Βλέποντας τα ποσοστά των εμβολιασμένων Ευρωπαίων να βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με το επικοινωνιακό «φιάσκο» του εμβολίου της Οξφόρδης της AstraZeneca προκύπτουν όλο και περισσότερες συζητήσεις για συμφωνία με τη Μόσχα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι μπορεί να εμβολιάστηκε με AstraZeneca, ωστόσο δεν δίστασε να δηλώσει πως είναι ανοικτός σε παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V σε ιταλικά εργοστάσια, ίσως και υπό την πίεση του ακροδεξιού κόμματος του Ματέο Σαλβίνι. Πάντως ο Ντράγκι φαίνεται διατεθειμένος να στραφεί προς τη Μόσχα, δεδομένου πως πρώτιστο μέλημά του από τη μέρα ανάληψης της πρωθυπουργίας του είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Ίσως όμως σαν κεραυνός εν αιθρία να έσκασε η ανακοίνωση του Ελιζέ πως Γαλλία και Γερμανία, από κοινού, σκέφτονται πολύ σοβαρά τη στροφή προς τη Μόσχα για χρήση του εμβολίου της. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν μια πιθανή συνεργασία στα εμβόλια με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κοινή βιντεοδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση συζητήθηκαν επίσης «οι προοπτικές πιστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, καθώς και η πιθανή εξαγωγή και κοινή παραγωγή του σκευάσματος αυτού στις χώρες της Ε.Ε.».

Ζήτηση πάνω από την προσφορά

Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που παρέλαβε το Sputnik-V κόντρα στις διατάξεις της Κομισιόν, η οποία μέχρι πρότινος αμφισβητούσε την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και προειδοποιούσε ότι η χρήση του θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη και στα άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται από εταιρείες και οργανισμούς της Δύσης.

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μπορεί να καυχιέται ότι στη χώρα του οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ πιο ικανοποιητικό ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF περισσότερες από 50 χώρες περιμένουν να παραλάβουν το πολυπόθητο ρωσικό εμβόλιο. Για τη Ρωσία πρόκειται για μεγάλη διεθνή επιτυχία.

Σε περίπτωση που το Sputnik-V πάρει πράσινο φως από τον ΕΜΑ, τότε θα προστεθούν ακόμα 450 εκατομμύρια άνθρωποι. Τη στιγμή μάλιστα που έχει δοθεί το «πράσινο φως» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η Κομισιόν επιθυμεί να μην συμπεριλάβει τους εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει ρωσικό ή κινεζικό εμβόλιο διαμηνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η προσοχή της είναι αποκλειστικά στραμμένη στα εμβόλια της Δύσης (Pfizer, Moderna, J&J).

O Ρώσος Πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά πως, σε περίπτωση που το Sputnik-V ζητηθεί για χρήση στην Ε.Ε., θα υπάρξει πρόβλημα ανταγωνισμού και ελλείψεις στην εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας. Γι’ αυτό και δεν βιάζεται. Η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς μονάδες παραγωγής για να παρασκευάσει τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων. Και δεν θα τις αποκτήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η λύση σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται, κατά την εκτίμηση του Κρεμλίνου, στη δημιουργία μονάδων παραγωγής του εμβολίου στο εξωτερικό. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μονάδες σε Καζακστάν, Λευκορωσία, Ινδία, Νότια Κορέα και Βραζιλία. Παράλληλα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων έχει υπογράψει συμφωνία με την ελβετική εταιρεία Adienne Pharma & Biotech.

Μέχρι τα τέλη της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν παρασκευαστεί 10 εκατομμύρια δόσεις. Μένει να φανεί αν η Ε.Ε. θα ζητήσει μερίδιο – με το αζημίωτο φυσικά – από αυτές τις δόσεις

Συμφωνίες της Ρωσίας με χώρες και εταιρείες

Οι περισσότερες ξένες φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνία η Ρωσία για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V θα αρχίσουν να παράγουν σε πλήρη ισχύ το εμβόλιο από τον Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κίριλ Ντμίτριεφ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ είπε επίσης ότι υπάρχουν συμφωνίες με 10 χώρες και 20 παραγωγούς εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων στον κόσμο, προσθέτοντας ότι ήδη η Ινδία και η Νότια Κορέα παράγουν το ρωσικό εμβόλιο και τον Απρίλιο πολλές από τις φαρμακευτικές αυτές εταιρείες θα το παράγουν σε πλήρη ισχύ.
Σε συζήτηση για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου βρίσκεται και η Τουρκία, η οποία έως τώρα χρησιμοποιεί και το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου