Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Θέλουν να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία στο όνομα του …«κοινωνικού συνόλου»!

Ελλάδα


Να βγάλει στην «παρανομία» το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Φανερώνοντας τους σκοπούς και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοτών ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 περιέγραψε πως θα επιδιωχθεί να μπει «ταφόπλακα» στο απεργιακό δικαίωμα.

Ο Χατζηδάκης εξήγγειλε ότι το ισχύον καθεστώς για τις απεργίες που κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια και έως σήμερα μπορούσαν να επαναπροκηρυχθούν από άλλο σωματείο, δευτεροβάθμιο θα αλλάξει μέσω του νομοσχεδίου.

Με αφορμή την πρόσφατη απεργία στο μετρό και σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα για τις απεργίες που τα αστικά δικαστήρια κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές απάντησε: «Θα φέρουμε ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα μπορεί να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο Χατζηδάκης, εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο – μια συνήθης έως σήμερα διαδικασία.

Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι τρελά τα δικαστήρια όταν κηρύσσουν μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Δεν είναι τόσο στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων».

Η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά με το νομοσχέδιο μια σαρωτική επίθεση σε κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες, παρουσιάζοντας τη δράση των συνδικάτων περίπου ως …εγκληματική ενέργεια που δεν …σέβεται «το κοινωνικό σύνολο». Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ο υπουργός ότι «είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ευρωπαϊκοί, διαφανείς και να γνωρίζουμε όλοι ότι με μια απεργία πρέπει να πιέζεται η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όχι όμως το κοινωνικό σύνολο». Έτσι σύμφωνα με τον υπουργό οι απεργίες που θα γίνονται σε τομείς κοινής ωφέλειας (ΜΜΜ, απορρίμματα, ΔΕΗ) δεν θα πρέπει να δημιουργούν …προβλήματα στους πολίτες.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο. Ενδιαφέρεται να μην …ταλαιπωρούνται οι πολίτες από τις απεργίες. Ποιος ο υπουργός μιας κυβέρνησης που:

— Για πάνω ένα χρόνο εν μέσω πανδημίας δεν ενισχύει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν πυκνώνει τα δρομολόγια στα οποία στοιβάζονται και ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση χιλιάδες άνθρωποι και έχουν μετατραπεί σε βασικές εστίες διάδοσης του κορωνοϊού.
— Άφησε χιλιάδες σπίτια στην Αττική χωρίς ρεύμα (στην κακοκαιρία του Φεβρουαρίου) για μέρες με τους κατοίκους της Αττικής να μην έχουν ούτε νερό.
— Άφησε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και ΜΕΘ την ώρα που η πανδημία «σάρωνε» η χώρα θρηνούσε χιλιάδες νεκρούς.


Τα περί …«προστασίας» του κοινωνικού συνόλου γίνεται αντιληπτό ότι αποτελούν τα απαραίτητο προπέτασμα καπνού για να περάσει το τερατούργημα.

Πώς σχεδιάσει η κυβέρνηση να …εξαφανίσει την ταλαιπωρία των πολιτών.«Θα πρέπει, όπως γίνεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, όταν γίνεται μια απεργία στην κοινή ωφέλεια, δηλ. στο μετρό, στην ακτοπλοΐα, στα απορρίμματα, να υπάρχει το 33% των δραστηριοτήτων έτσι ώστε και η απεργία να γίνεται και να μην στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες»…

Οι «κανόνες» της κυβέρνησης θα αποτελέσουν ένα καίριο πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα, εισάγοντας την έννοια της «Ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας». Με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται ότι η απεργία μετατρέπεται σε «συμβολική πράξη».

Επιδίωξη κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι η καθολική εφαρμογή αυτού του αντιδραστικού μέτρου, ώστε να ξεμπερδέψουν με τον βραχνά της απεργίας. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα πρέπει σε μέρα απεργίας να διασφαλίζεται «τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας». Ετσι, το απεργιακό δικαίωμα καταντά «αδειανό πουκάμισο» αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγάλει στην «παρανομία» το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία… Με άλλα λόγια να τελειώσει με το μοναδικό όπλο που έχει η εργατική τάξη στα χέρια της απέναντι στα αφεντικά.

 


Πηγή:imerodromos



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου