Τάσος Παππάς
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / EUROKINISSI
Λήξη συναγερμού; Επιστροφή στην κανονικότητα; Ο ιός συνετρίβη και αποσύρθηκε; Ανοίξαμε ασφαλώς και σας περιμένουμε με χορούς και πανηγύρια; Τι ισχύει; Εξαρτάται ποιος μιλάει και πότε μιλάει. Αν είσαι πρωθυπουργός μπορείς να λες ό,τι γουστάρεις κι ας αυτοδιαψεύδεσαι κι ας συγκρούονται οι δηλώσεις σου, οι προβλέψεις σου, οι επιθυμίες σου με την πραγματικότητα. Δεν έχει καμιά σημασία αφού έχεις στη διάθεσή σου έναν θηριώδη προπαγανδιστικό μηχανισμό που αναλαμβάνει με το αζημίωτο να σε ξεπλένει, να κάνει την τριχιά τρίχα, να πνίγει την αλήθεια και να μεταθέτει τις ευθύνες για τα δικά σου λάθη, τις δικές σου αστοχίες, τους δικούς σου ερασιτεχνισμούς σε άλλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Oπως είναι γνωστό, το παράδειγμα στην κοινωνία το δίνουν οι κορυφές.
Ας αφήσουμε κατά μέρος τις παραβιάσεις των κανονισμών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις περιπτώσεις της Πάρνηθας και της Ικαρίας, οι οποίες έμειναν ατιμώρητες, ας ξεχάσουμε επίσης τις παράτες και τα ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη το περσινό καλοκαίρι που πληρώσαμε πανάκριβα κι ας δούμε τη δαιδαλώδη διαδρομή που έκανε η σκέψη του πρωθιερέα της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας τις τελευταίες μέρες:
● Προχτές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ» (Μητσοτάκης 1).
● Προ ημερών (13/5/2021) κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ήταν σε άλλο μήκος κύματος: «Eχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε για τη Θεσσαλονίκη, καθώς με το καλό η πανδημία τελειώνει πια και θα πρέπει με ταχύτητα να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα» (Μητσοτάκης 2).
● Στην ομιλία του στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Ν.Δ. (20/4/2021) φορώντας τον μανδύα του ειδικού δήλωσε ότι «η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της», έκανε λόγο για έναρξη επιστροφής «σε ρυθμούς κανονικότητας» και έθεσε ως «ημερομηνία-ορόσημο» τα μέσα Μαΐου και το άνοιγμα του τουρισμού (Μητσοτάκης 3).
Πώς να εισπράξει ένας πολίτης, που παραμένει φοβισμένος βλέποντας την εξέλιξη της πανδημίας, που είναι μπαϊλντισμένος λόγω της καραντίνας και των περιορισμών και πολύ ανήσυχος για το οικονομικό μέλλον του, αυτά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός; Τι να κάνει; Πώς να αντιδράσει; Να χαλαρώσει ή να σφίξει τα λουριά; Να ταξιδέψει ελεύθερα ή να το αφήσει για αργότερα; Να πιστέψει τον πρωθυπουργό; Ποιον πρωθυπουργό όμως; Εκείνον που προειδοποιεί ή εκείνον που καθησυχάζει. Εκείνον που δεν κρύβει την αισιοδοξία του ή εκείνον που τον προσγειώνει; Εκείνον που επικαλείται την ατομική ευθύνη ή εκείνον που σαλπίζει την έφοδο στην ομαλότητα; Θα πάθει σχιζοφρένεια.
Μήπως να δώσει βάση στις ανησυχίες των ειδικών που επιμένουν ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αύξηση του ιικού φορτίου σε πολλές πόλεις και στην Κρήτη (η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, για να μην ξεχνιόμαστε) και για τα φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, στις πλατείες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (τελικώς κολλάει, δεν κολλάει ο ιός εκεί, δεν μάθαμε); Να πάρει στα σοβαρά τη βιτριολική κριτική του Aκη Σκέρτσου, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος τα έβαλε με τους ειδικούς που κάνουν πρόβλεψη για τέταρτο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι; Ο υφυπουργός μιλώντας στον «RealFm» μάλωσε τους επιδημιολόγους, τους οποίους η κυβέρνηση υποτίθεται πως εμπιστεύεται τυφλά και ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τις προτάσεις τους: «Προβλέψεις γίνονταν και το προηγούμενο διάστημα και μιλούσαν για εκθετική αύξηση και των νοσηλειών και των ΜΕΘ και των κρουσμάτων και διαψεύστηκαν... Ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις και ας κοιτάνε τις τάσεις». Μάλιστα. Διάλεξη από καθέδρας. Τρεις επιστήμες (ιατρική, στατιστική, πολιτική) σε μία συσκευασία.
● Να πάρει στα σοβαρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι το σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και θα ανταποκριθεί με επιτυχία σε όποια πρόκληση παρουσιαστεί; Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησε για 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, οι συμβασιούχοι νοσηλευτές στο ΕΣΥ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 είναι 16.000. Ασήμαντη λεπτομέρεια.
● Να μη θυμώνει όταν βλέπει κυβερνητικούς αξιωματούχους να υπόσχονται τα ίδια και τα ίδια και να μη δίνουν εξηγήσεις (για συγγνώμη ούτε λόγος) που οι δεσμεύσεις τους έχουν μείνει στα χαρτιά; Τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον που έχουν αργήσει καθώς αφορούν τους ευπαθείς άνω των 60, που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικό κέντρο είτε λόγω ηλικίας ή μεγάλης απόστασης, υποσχέθηκε εκ νέου ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από το βήμα της Βουλής.
Αντε να βγάλεις άκρη.
Ανάγωγα
Κάθε διαφορετική άποψη είναι σεβαστή λένε στο μέγαρο Μαξίμου για να δικαιολογήσουν την αφωνία τους στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια από τις Μ. Γιαννάκου και Ολ. Κεφαλογιάννη. Αρα; Η αρνητική ψήφος στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη θα μείνει ατιμώρητη. Η καταψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα που φέρει το όνομα Βόρεια Μακεδονία ή η εσκεμμένη απουσία από την ψηφοφορία δεν θα έχει συνέπειες. Μεγάλη φάμπρικα άνοιξαν στην κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου