Εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν παίρνουν άδεια ανάρρωσης τέκνου, δεν μπαίνουν σε καραντίνα, δεν ελέγχονται με τεστ
«Δεν δικαιούστε άδεια ασθενείας τέκνου επειδή είστε εμβολιασμένη»: Αυτή είναι η απίθανη απάντηση που δίνουν πλέον οι διοικήσεις των νοσοκομείων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε υγειονομικούς που αιτούνται άδεια επειδή τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό. Μία ακόμα προσαρμογή δηλαδή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχει ως αφετηρία τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, και μάλιστα αφορά εργαζόμενη, μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, με δύο ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα νοσεί με COVID-19 και ζήτησε άδεια ασθενείας, εισπράττοντας την παραπάνω απάντηση.
Προφανώς αποτελεί εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ (23/3/2021), σύμφωνα με τις οποίες δεν προβλέπεται πλέον καθόλου καραντίνα για ασυμπτωματικούς υγειονομικούς, που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, ακόμα και μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εχει πάψει επίσης η υποχρέωση για εβδομαδιαία τεστ σε εμβολιασμένους, παρότι είναι πιθανό να νοσήσουν ελαφρά και να διασπείρουν τον ιό σε ογκολογικούς ασθενείς, αφού δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό. Ετσι, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται πλέον ούτε άδεια καραντίνας, ούτε πρόσθετες μέρες άδειας ασθενείας τέκνου, πέρα από τις μόλις 4 εργάσιμες μέρες άδειας μετ' αποδοχών που δικαιούνται συνολικά ανά έτος, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα προφανώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Σε παρέμβασή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σημειώνει ότι «παρ' όλη τη σημαντική χρησιμότητα των εμβολίων στην προστασία από συμπτωματική, ασυμπτωματική και (κυρίως) από σοβαρή νόσο COVID-19, αλλά και στη μείωση της μετάδοσης, τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην προφύλαξη από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2, ούτε εξαλείφουν τελείως τον κίνδυνο διασποράς. Αλλωστε, έχουν ανιχνευθεί κρούσματα καθώς και φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς ακόμα και μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων. Eπίσης, παρόλο που υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, δεν είναι ακόμα γνωστό με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό τα εμβόλια προστατεύουν από τις νεοεμφανιζόμενες μεταλλάξεις (π.χ. τη "Δέλτα"), που έχουν κυριαρχήσει στην περιοχή μας».
«Επομένως, η κατάργηση της καραντίνας και των τεστ για εμβολιασμένους υγειονομικούς που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων είναι πιθανό να εγκυμονεί (έστω μικρό) κίνδυνο διασποράς του ιού σε ασθενείς ευπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους, καρκινοπαθείς, σε έγκυες κ.ο.κ.», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο διεκδικεί να τίθενται σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι - εμβολιασμένοι και μη - που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων, να γίνονται τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε η καραντίνα να μην προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, και να υπάρξει μέριμνα για πρόσθετες μέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν προσβληθεί από COVID, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους, καθώς και περισσότερες ετήσιες μέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε εργαζόμενους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.
Πηγή:rizospastis
Η Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου