Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση

ΕΦ.ΣΥΝ.


Τελικά ο πρωθυπουργός προσχώρησε στη λογική; Κάπως έτσι παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή, ως οπαδός της λογικής, επιχειρηματολογώντας υπέρ της μεθόδου της πειθούς για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως αν και απασχόλησε την κυβέρνησή του, εκείνος δεν προκρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Δεν μας είπε ακριβώς τον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, αλλά από τα συμφραζόμενα της ομιλίας του ο λόγος προκύπτει απερίφραστα.

Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: «Η αναπλήρωση ενός εκπαιδευτικού ο οποίος αρρωσταίνει δεν είναι μια απλή υπόθεση... θα καταστεί δύσκολο να μπορέσουμε να προχωράμε σε αναπληρώσεις εκπαιδευτικών εάν αρρωστήσει μαζικά ένας μεγάλος αριθμός».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι είναι, τουλάχιστον, το ίδιο δύσκολο να αναπληρωθούν οι εκπαιδευτικοί που δεν θα δέχονταν να εμβολιαστούν και θα έμπαιναν σε καθεστώς αδείας άνευ αποδοχών, αν ο εμβολιασμός τους γινόταν υποχρεωτικός.

«Ανάγκα και οι θεοί πείθονται». Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στη λογική της πειθούς για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Αντίθετα, στην περίπτωση των υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ούτε καν προβληματίστηκαν αν η μέθοδος της πειθούς θα απέδιδε περισσότερο από την επιλογή του εμβολιαστικού καταναγκασμού.

Το γεγονός αυτό φανερώνει μια εντελώς προβληματική αντίληψη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και ειδικότερα όσων προκύπτουν από την πανδημία. Εφαρμόζεται η λογική του τσαμπουκά «όπου μας παίρνει» και η επιλογή του διαλόγου και της πειθούς «όπου δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Αυτό φανερώνει μια κακή νοοτροπία που μόνο κοινωνικά προβλήματα δημιουργεί.

Φανερώνει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Ετσι συνέβαινε από την αρχή της εμφάνισης του νέου ιού, αλλά θα περίμενε κανείς ότι στο Μαξίμου κάτι θα είχαν μάθει τους τελευταίους είκοσι μήνες.

Δυστυχώς δεν έμαθαν τίποτε. Με αποτέλεσμα να μην έχουν κανένα σχέδιο, να μην είναι σε θέση να προβλέψουν το παραμικρό, να αδυνατούν να αντιληφθούν τις συνέπειες όσων κάθε φορά αποφασίζουν. Κατά συνέπεια μια τέτοια κυβέρνηση κοστίζει ακριβά στη χώρα. Και όσο περισσότερο μένει στη θέση της τόσο περισσότερο θα κοστίζει.


Πηγή:efsyn



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου