Χριστίνα Μιχαηλίδου
Τι είναι το παγκάκι της φιλίας;
Το παγκάκι της φιλίας αποτελεί ένα πρωτοποριακό, ανέξοδο πρόγραμμα ψυχικής υγείας. Μία υποανάπτυκτη αφρικανική χώρα το έκανε πράξη με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Η Ζιμπάμπουε, με πληθυσμό 14.000.000 μαστίζεται από ανεργία της τάξεως του 80%. Οι αλλεπάλληλες σφαγές και πόλεμοι έχουν οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό. Αυτή η ζοφερή κατάσταση έχει πολλαπλασιάσει τα κοινωνικά και ψυχολογικά αδιέξοδα και η αυτοκτονία φαντάζει για πολλούς η μόνη λύση. Η κατάθλιψη ή kunfugisia στην τοπική διάλεκτο που σημαίνει “όταν σκέφτεσαι υπερβολικά πολύ”, μαστίζει χιλιάδες ενήλικες και παιδιά.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι πάσχοντες δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικούς ψυχικής υγείας, αφού η χώρα διαθέτει μόνο 12 ψυχιάτρους. Ένας από αυτούς, ο δόκτωρ Ντίξον Τσιμπάντα αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Με αφορμή την αυτοκτονία της 26χρονης Έρρικας, η οποία ήταν ασθενής του αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν είχε τη δυνατότητα να τον επισκέπτεται συχνά, σκέφτηκε τη λύση των γιαγιάδων.
Από το 2006 έχει εκπαιδεύσει με την ομάδα του παραπάνω από 400 ηλικιωμένες γυναίκες που δίνουν εθελοντικά τις συμβουλές τους, δηλαδή παραδίδουν δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε ανθρώπους με κατάθλιψη, καθισμένες σε παγκάκια. Το παγκάκι της φιλίας έχει γίνει πλέον γνωστό για τις υπηρεσίες του σε πάνω από 70 κοινότητες της χώρας. Οι γιαγιάδες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα δεν είχαν σπουδές, ούτε εμπειρία στην ψυχολογική υποστήριξη. Το γεγονός αυτό έκανε τον Τσιμπάντα να αμφιβάλλει για την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά ήταν η μόνη του επιλογή.
Η εκπαίδευση αποδείχθηκε αμφίδρομη. Οι γιαγιάδες τον συμβούλευσαν να αποφεύγονται ακαδημαϊκές λέξεις όπως κατάθλιψη ή αυτοκτονικός ιδεασμός και να χρησιμοποιούν πιο απλές, καθημερινές έννοιες που παρακινούν τους θεραπευόμενους να σκεφθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η θεραπεία βασίζεται στην απλότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας. Οι γιαγιάδες κάθονται στα παγκάκια και ακούν τον συνομιλητή τους. Στη συνέχεια προσπαθούν να βρουν τη λύση του προβλήματος χωρίς όμως να κάνουν υποδείξεις και χωρίς να κρίνουν
Η 72χρονη Τσινόγι, είναι μία από τις εθελόντριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συμβουλεύει τοξικομανείς, μοναχικούς ηλικιωμένους, ανύπανδρες μητέρες, ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης από φτώχεια και πείνα. Η ίδια εκτιμά ιδιαίτερα το ρόλο της: “Πάντα έτσι ήμουν, ήθελα να βοηθάω τους άλλους. Εκτιμώ πάρα πολύ τους ανθρώπους” . Οι φράσεις με τις οποίες αρχίζει όλες τις συνεδρίες, ανεξάρτητα με την κατάσταση του καθενός είναι: ” Τι πρόβλημα έχεις; Μίλησέ μου και άφησε με να σε βοηθήσω με αυτά που θα σου πω”.
Εκπληκτικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία
Οι ειδικοί επιθυμούσαν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αποτελέσματα του προγράμματος “το παγκάκι της φιλίας”. Για το λόγο αυτό, παρακολούθησαν 600 ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης. Έξι μήνες αργότερα παρατήρησαν ότι όσοι είχαν μοιραστεί με τις γιαγιάδες τα προβλήματά τους στο παγκάκι της φιλίας παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα από εκείνους που είχαν κάποια συμβατική θεραπεία.
Μετά την έρευνα κατέγραψαν τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα του προγράμματος. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρησή Journal of the American Medical Association το 2016 σε άρθρο με την υπογραφή του Τσιαμπάντα και άλλων ερευνητών από τη Ζιμπάμπουε και τη Βρετανία.
Η μέθοδος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο Μαλάουι, στη Ζανζιβάρη αλλά και στην πόλη της Νέας Υόρκης, όχι μόνο με ηλικιωμένες γυναίκες αλλά με άτομα κάθε φύλου και ηλικίας.
Τελικά μία μορφή θεραπείας για ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη φαίνεται να είναι οι διαχρονικές αξίες όπως η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση, ο απλός λόγος. Μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα προβλήματά μας με αγαπημένους φίλους ή ανθρώπους που μας νοιάζονται και να νιώσουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της ανθρώπινης επικοινωνίας.
Πηγές από που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Το παγκάκι της φιλίας: Γιαγιάδες στη Ζιμπάμπουε βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/kosmos/pagkaki-tis-filias-giagiades-zimpampoye-katathlipsi (τελευταία πρόσβαση 16/07/2021)
Στη Ζιμπάμπουε θεραπεύουν την κατάθλιψη με μία παρέα από γιαγιάδες σε ένα παγκάκι. Ανακτήθηκε από https://sputniknews.gr/20200606/sti-zimpampoue-therapeuoun-tin-katathlipsi-me-mia-parea-apo-giagiades-se-ena-pagkaki (τελευταία πρόσβαση 16/07/2021)
Πηγή:maxmag.gr
Η Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου