Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Θα τα Ξαναφτιάξουμε… μα την Πίστη μου



Ο απολογισμός της καταστροφής είναι για να σε πιάνουν τα κλάματα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία ανεβάζουν τις καμένες εκτάσεις σε τρομακτικούς αριθμούς. Οι φωτιές έκαψαν σε Λακωνία και Μεσσηνία 230.000 στρέμ. δασικών κι αγροτικών εκτάσεων και στην Ηλεία (μέχρι το Σάββατο) 74.350 στρέμματα. Στη Φωκίδα οι αποτεφρωμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε 16.720 στρέμ. Έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, (Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμ.)

Η καμένη έκταση στην Ελλάδα φέτος ξεπερνά τα 950.000 στρέμματα, αυξημένη κατά 336% έναντι του μέσου όρου 2002-2020, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.


Δεν υπάρχει μέχρι τώρα ο ακριβής αριθμός καμένων οικιών, των αγροτικών οικημάτων, βιομηχανοστασίων, κλπ. Η καταστροφή που έχει συντελεστεί είναι ανυπολόγιστης αξίας. Αλλά δεν είναι η υλική πλευρά που μετριέται εις χρήμα. Είναι η συναισθηματική, που έχει άμεση σχέση με τον τόπο σου, την δουλειά σου, τις καθημερινές συνήθειες σου, που ένα σημαντικότατο στοιχείο και αποτελεί το φυσικό σου περιβάλλον.

Τα Μέτρα της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ήδη εξήγγειλε τα πρώτα μέτρα. Τα μέτρα αυτά με την πρώτη ανάγνωση είναι ύβρις και βλασφημία στους πυρόπληκτους. Ποια είναι:

1)
Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ.

2) Θα ανασταλούν για ένα εξάμηνο πλειστηριασμοί και κατασχέσεις τις πυρόπληκτες περιοχές,

3) Οι ασφαλιστικές εισφορές των πυρόπληκτων θα ανασταλούν, ενώ στη συνέχεια θα τις δοθεί δυνατότητα εξόφλησης των οφειλόμενων σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

4) Ιδίως στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, έχουν πληγεί βαρύτατα η γεωργία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ θα προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις στήριξης.

5) Προβλέπεται τις ενίσχυση έως 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

6) Αποζημίωση για πλήρως κατεστραμμένο σπίτι και πλήρως κατεστραμμένη επιχείρηση 20.000 ευρώ (άμα θες εσύ μεγάλε πούλησε το ένα από τα 36 σπίτια σου σε αυτή τη τιμή), για μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις (που μπορούν να επισκευαστούν) 8.000 ευρώ, για μικρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις 6.000 ευρώ.

Οι Άμεσες Προτεραιότητες και τα Πρώτα Οικονομικά Μέτρα στους Πληγέντες

1) Πλήρης διαγραφή και πλήρης απαλλαγή από φορολογικές & ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

2) Διαγραφή των δόσεων των δανείων και διακοπή δια παντός των διαδικασιών των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

3) Επαναπατρισμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

4) Φορολογικά κίνητρα για τους επαναπατρισθέντες, π.χ. αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, 18.000 οικογενειακό χωρίς τέκνα και 25.000 με ένα τέκνο. Επίσης απαλλαγή του ΦΠΑ, τα πρώτα τουλάχιστον πέντε χρόνια του επαναπατρισμού, στις καμένες περιοχές.

5) Να αναλάβει το κράτος την επισκευή και ανοικοδόμηση των οικιών και των οικημάτων που καταστράφηκαν. Να δημιουργηθεί μόνιμη και άμισθη επιτροπή στη βουλή, απ’ όλα τα κόμματα για τις κεντρικές συμφωνίες με ατομικές επιχειρήσεις και τεχνικές εταιρείες. Με πρόσβαση στους φακέλους κοστολόγησης των επισκευών και της τιμολόγησης. Στους ανωτέρω διαγωνισμούς με τις προσφορές θα συμμετέχουν ατομικές επιχειρήσεις και τεχνικές εταιρείες, με κλειστές προσφορές.

Οι Αναδασώσεις

Ο «πρωθυπουργός» προανήγγειλε αλλαγή στον τρόπο αναδασώσεων. Δυστυχώς, «ο πρότερος πολιτικός του βίος» σε σχέση με τις ασαφείς δηλώσεις του, αποδεικνύει ότι δεν εννοεί κάτι θετικό. Αλλά ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή:

1) Βασική προϋπόθεση και αρχή: Ψήφιση Νόμου για την Αναδάσωση των Καμένων Εκτάσεων Χωρίς Όρους. Να πάψει η ισχύς της απόφασης «2499/2012 της ολομέλειας ΣΤΕ που αναφέρει ότι οι περιοχές κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες με εξαίρεση την εγκατάσταση αιολικών πάρκων που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη εθνική οικονομική ή κοινωνική σημασία».

2) Να ακυρωθούν όλες οι άδειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε πανελλαδικό επίπεδο με αναδρομική ισχύ.

3) Να Απαγορευτεί η αγοραπωλησία γης στα καμένα και η αλλαγή χρήσης με αναδρομική ισχύ.

Ιστορικά οι πυρκαγιές στην Ελλάδα κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα).
Η έλλειψη χρηματοδότησης της πρόληψης είναι αυταπόδεικτη (ως Πίνακας-1):


Από την άλλη πλευρά οι αναδασώσεις διαχρονικά στη χώρα μας, μειώνονται από την εποχή της χούντας και μεταγενέστερα, με εξαίρεση το 1982 (ως Πίνακας-2):


Γενικές Αρχές της Αποκατάστασης των Καμένων Εκτάσεων

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επόμενης ημέρας απαιτεί ένα κράτος και μια κυβέρνηση τελείως διαφορετικών από την χθεσινή, την σημερινή και έξω από τα όρια του δικομματισμού. Δυστυχώς κάθε φορά που μιλάμε για ένα πόλο εξουσίας αντίθετο των προηγούμενων κομμάτων εξουσίας, η κατάσταση των πολιτών και της χώρας βαίνει προς το χείρον. Είτε με τα μνημόνια, είτε με την πανδημία, είτε με τις φυσικές καταστροφές. Αυτό ας κάμψει τις αντιστάσεις (για διάφορους λόγους) για την δημιουργία αυτού του πόλου εξουσίας.

Τα πολιτικοοικονομικά μέτρα του νέου πόλου εξουσίας

Μιλάμε για μια κυβέρνηση και για ένα κράτος το οποίο θα φέρει σε πέρας τα εξής:

1ο) Την άμεση χαρτογράφηση καμένων περιοχών μέσω της δορυφορικής αποτύπωσης, κατεστραμμένων οικιών και οικημάτων και γενικότερα ότι έχει σχέση με την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

2ο) Τα άμεσα μέτρα για την αποφυγή πλημμυρών και άλλων καταστροφών λόγω των καμένων

3ο) Συντονισμός και συνεργασία υπουργείων (κύρια περιβάλλοντος και υποδομών), Δήμων, Περιφερειών και τα κατά τόπους δασαρχεία, με την δημιουργία μόνιμης επιτροπής από επιστήμονες των κλάδων:

3.1.) Μηχανικών του Πολυτεχνείου, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους

3.2.) Πανεπιστημίων όπως δασολογίας και γεωπονίας, για το τι και πως πρέπει να φυτευτεί

3.3.) Οικονομολόγων για τον έλεγχο των κονδυλίων.

3.4.) Στενή συνεργασία με τα κατά τόπους δασαρχεία.

Ήδη υπάρχει η μελέτη προσδιορισμού και χωροθέτησης των αναδασωτέων εκτάσεων του ΑΠΘ που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 2020. Από τις 167 περιοχές που χαρτογραφήθηκαν, προκρίθηκαν μέσω ανάλυσης 13 περιοχές, κατά προτεραιότητα, προς αναδάσωση.

Όλα τα παραπάνω γίνονται πράξη μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Ανακεφαλαιώνοντας, δεν πρέπει να περιμένουμε το οτιδήποτε με τον ήδη υπάρχοντα συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στα όρια του δικομματισμού, είτε με την διάλυση τους, είτε με την δημιουργία νέων κομμάτων που σκοπό έχουν την ενίσχυση του.

Η μοναδική ελπίδα μας είναι η δημιουργία ενός ελπιδοφόρου τρίτου πόλου



Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου