Άρχισαν ήδη να φτάνουν στα σπίτια μας οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος με αυξήσεις που αγγίζουν μέχρι και το 50%. Αυτές οι αυξήσεις έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη δύσκολη κατάσταση.
Σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ, την περίοδο 2005-2016 οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 150%! Αυτό, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τη φοροληστία είχε σαν αποτέλεσμα το 2018 το 22,7% του πληθυσμού να αδυνατεί να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% να δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς Ενέργειας (Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας στην Ευρώπη).
Καταλαβαίνει κανείς ότι με τις νέες αυξήσεις, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο. Είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι έχει να προσφέρει το καπιταλιστικό σύστημα στον λαό και τη νεολαία σήμερα: ένα είδος πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, που αποτελεί επίτευγμα του… 19ου αιώνα και που μπορεί σήμερα να παραχθεί με πολλούς τρόπους και πολύ πιο φθηνά, να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας.
Πού οφείλεται η αύξηση στις τιμές;
Ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σχεδόν υπερτριπλασιαστεί, είναι πλέον σταθερά πάνω από τα 150 ευρώ/MWh, ενώ ξεπέρασαν ακόμα και τα 200 ευρώ/MWh τις μέρες του καύσωνα του Αυγούστου. Τότε που ήταν στην «ατομική μας ευθύνη» να μην ανάβουμε για πολλή ώρα το air condition και γίνει black out...
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας δημιουργήθηκε με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ένα ακόμα βήμα στην πορεία της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, την οποία έχουν ακολουθήσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία. Πλέον το ηλεκτρικό ρεύμα δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα-χρηματιστηριακό προϊόν. Φυσικά έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος τα ψέματα που όλες οι κυβερνήσεις έλεγαν, σχετικά με τον «ανταγωνισμό που θα ρίξει τις τιμές».
Το ίδιο έχουν καταρρεύσει και οι μύθοι όλων των αστικών κομμάτων, από τη ΝΔ μέχρι το ΜέΡΑ25, για τα καλά που θα φέρει στον λαό η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη». Η τωρινή έκρηξη στις τιμές του ρεύματος αποδίδεται στις διεθνείς αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου (που έχει επιλεγεί ως «μεταβατικό καύσιμο» στο πλαίσιο της σταδιακής εγκατάλειψης του λιγνίτη), αλλά και στην εκτόξευση των τιμών CO2 στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων.
Για όποιον αναρωτιέται «τι στο καλό είναι αυτό», να θυμίσουμε ότι η ΕΕ νοιάζεται τόσο πολύ για το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει το «χρηματιστήριο ρύπων»! Εκεί, οι εταιρείες και τα κράτη που εξέπεμψαν λιγότερο CO2 από αυτό που είχαν δικαίωμα να εκπέμψουν με βάση τις συμφωνίες και τους στόχους, πουλάνε τα δικαιώματα εκπομπής που περίσσεψαν σε άλλες εταιρείες και κράτη, προφανώς για να μην… πάνε αυτά χαμένα! Τις μέρες του καύσωνα (που συνοδεύτηκαν από άπνοια με αποτέλεσμα να «βγουν εκτός» οι ανεμογεννήτριες) η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει ξανά σε λειτουργία μονάδες λιγνίτη που η ίδια έχει κλείσει, με αποτέλεσμα η τιμή χονδρικής του ρεύματος να εκτοξευτεί λόγω των επιπλέον ρύπων, παρόλο που η παραγωγή με λιγνίτη είναι συγκριτικά πολύ φθηνότερη από τις ΑΠΕ.
Με βάση τα παραπάνω, μόνο προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την κατάσταση με την τιμή του ρεύματος ως ένα φαινόμενο που «έρχεται από έξω» και για το οποίο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να πληρώσουμε. Αντίθετα, αυτό που ζούμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχουν προωθήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά μαζί με την ΕΕ.
Ας μην κάνουν, λοιπόν, τους ανήξερους…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου