Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Λαέ, ξέρεις εσύ...

Λίλα Μήτσουρα


Μεγάλο μέρος του λαού, τον βρίζει, τον χλευάζει, τον κοροϊδεύει, τον έχει απαξιώσει,τον γελοιοποιεί καθημερινά με φωτογραφίες. Δεν τον εμπιστεύεται ούτε λίγο, γνωρίζει ότι είναι η καταστροφή της χώρας το κόμμα του και αυτός επίσης. Δεν νομίζω να έχει απαξιωθεί άλλος πρωθυπουργός όπως αυτός.

Να τον βρίζουν ευθαρσώς on camera. Και να το ακούει όλη η Ελλάδα. Και η βρισιά να γίνεται σύνθημα. Και αυτός να μην «καταλαβαίνει» τίποτα, ή απλά να αδιαφορεί επιδεικτικά.Και ίσως η στάση του αυτή ,να δείχνει ότι μάλλον μας ανταπάντησε με το ίδιο σύνθημα-βρισιά.

Λαέ ξέρεις εσύ...
Και ίσως να χει και τα δίκια του,αφού τον ψηφίσαμε. (ο πληθυντικός είναι της ευγένειας και μόνο)

Και  ψηφίστηκε με αυτοδυναμία , ,από ανθρώπους που πίστεψαν ότι είχαν τα ίδια συμφέροντα με τους μεγαλοκαρχαρίες φίλους του. Ψηφίστηκε με αυτοδυναμία το κόμμα που ιστορικά έχει καταστρέψει την χώρα και τον λαό.

Και μετά από τόση χλεύη και απαξίωση ,βγαίνει με ύφος αλαζόνα, ειρωνικό, το λιγότερο αυτοκρατορικό, με ύφος απαξιωτικό για όλους όσους δεν αντιλαμβάνονται το μεγαλείο του . "Εγώ...εγώ ..εγώ...,ΕΧΩ τόσες ΜΕΘ..."

Δεν γνωρίζω αν αυτός πάσχει από κάποιο σύνδρομο, του Θεού ίσως, ή αν εμείς πλέον αποκτήσαμε τη νοοτροπία του σκλάβου. Εδώ μόνο ειδικοί, μάλλον ψυχίατροι ,θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Να εξηγήσουν και τη δική του ασυνειδησία και έλλειψη επαφής με τη λαϊκή πραγματικότητα, αν «κωφεύει» γιατί έχει πρόβλημα οργανικό, ή γιατί ίσως αρνείται να κατέβει στο επίπεδο των κοινών θνητών, αυτός ένας επίγειος θεός, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το μεγαλείο του.

Να εξηγήσουν και πώς ένας λαός που πλέον βασανίζεται κυριολεκτικά, επιμένει να σιωπά και να ανέχεται, έναν τέτοιο τύπο. Και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από όσα γράφω για τον λαό που τον ανέχεται.

Πολύ θα ήθελα ,να μιλήσουν οι ειδικοί και να εξηγήσουν ,πως σκύβουμε το κεφάλι ,σε έναν τύπο, που μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ,που αυτοαναιρείται από τη μια μέρα στην άλλη, που δεν δίνει δεκάρα για το αν ζούμε ή πως ζούμε, ή αν πεθάναμε κι όμως με υφάκι περισπούδαστο να λέει πως ότι έπραξε ,ήταν άριστο και καλώς το έπραξε.

Πώς ανεχόμαστε ,εμείς, ένας λαός πολύπαθος, που έζησε πολέμους, εμφυλίους, πείνα, κατοχή και ό,τι άλλο κι όμως τα κατάφερε, να ανέχεται να τον κοροϊδεύει κατάμουτρα ,ένα πλούσιο βρωμόπαιδο ,που αν δεν κληρονομούσε το όνομα και την περιουσία ,δεν θα μπορούσε να πάει ούτε για κλητήρας.

Πώς ανεχόμαστε να μας κουνάει το δάχτυλο ,ένας τύπος που δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή του.

Πώς ανεχόμαστε να μας χλευάζει αυτός που έχει όλη μας την χλεύη; Τελικά δεν ξέρω ποιος είναι ο ασυνείδητος,αυτός ή εμείς;

Ποιός είναι αυτός που του αξίζει όλη η κοροϊδία τελικά; Τι περιμένουμε άραγε;

Σώπασαν οι ειδικοί, σώπασαν οι ποιητές, σώπασαν οι αγωνιστές...

Σώπασαν οι βασανισμένοι, οι άρρωστοι, οι ταλαιπωρημένοι …

Μιλούν μόνο οι παράφρονες που θαρρούν πως είναι σωτήρες.

Μιλούν τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια .

Μιλούν οι τηλεμαιντανοί.

Για να σκορπίσουν τον τρόμο μόνο.

Θάνατος παντού.

Στους ανθρώπους, στις αξίες, στις ελπίδες μας, στις προσμονές μας,στις ιδέες μας.

Το μόνο που ακούγεται είναι η σιωπή ενός λαού.

Και ένας κακομαθημένος αλαζόνας, να λέει όλη την ώρα «εγώ..εγώ…εγώ…»

Κι όμως υπάρχει σωτηρία και σωτήρας.

Ο ένας και μοναδικός.

Ο λαός.

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Και το ξέρει... 



Λίλα Μήτσουρα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου