Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Αυτοί ρίχνουν τους λογαριασμούς Ζαραλίκου, Κραουνάκη κ.ά. στα κοινωνικά δίκτυα

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Έριξαν πάλι το προφίλ στο Facebook του Σταμάτη Κραουνάκη, λίγες ώρες αφότου είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα ogdoo.gr ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους του καταγγέλλοντας τα κυβερνητικά μέτρα για την «παύση» της μουσικής.

Είχε προηγηθεί το «μαύρο» στον λογαριασμό στο twitter του ηθοποιού Χριστόφορου Ζαραλίκου, μετά την τελευταία ανάρτηση στην οποία ασκούσε κριτική στον Δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη. «Ευτυχώς στο twitter δε μπορούν να στείλουν μπράβους», σχολίασε ο ηθοποιός.

Αλλά ποιοι είναι αυτοί που λειτουργούν ως «ψηφιακοί μπράβοι» και «λογοκριτές» στα κοινωνικά δίκτυα;

Είναι οι εντεταλμένες ομάδες εφόδου (οργανωμένες συνήθως από πολιτικά κόμματα, στα "υπόγεια" των κεντρικών γραφείων των οποίων εδρεύουν) και οι «χωρο-φύλακες» του διαδικτύου, όπως τα ελληνικά hoaxes στο facebook. Τι κάνουν οι ομάδες αυτές; Κάνουν μαζικές αναφορές στο Facebook ή στις άλλες πλατφόρμες και συκοφαντούν ένα μέσο, χαρακτηρίζοντας μία είδησή του ψευδή(fake news), ή ότι συνιστά κείμενο "μίσους"!

Από τη στιγμή που τα "ro-bots" (των κομμάτων) με τους εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς, αρχίσουν να κάνουν μαζικές αναφορές για ένα κείμενο ή μια φωτογραφία, τότε ο αλγόριθμος του Facebook κρίνει με βάση τον αριθμό(ποσότητα) και αποδέχεται τα "αιτήματά" τους, κατεβάζοντας το κείμενο, ή μπλοκάροντας το λογαριασμό.

Πριν λίγο καιρό η σελίδα στο fb του artinews.gr είχε "περιορισμένη διανομή" των κειμένων της λόγω υποβάθμισης "της ποιότητάς" της( εξαιτίας μαζικών αναφορών για δήθεν fake news), στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε γιατί δήθεν "παρατηρήθηκε δραστηριότητα αγνώστων" και στη συνέχεια γιατί δήθεν το κείμενό του προκαλεί "μίσος"! Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο αλγόριθμος του Facebook δεν έχει άλλο τρόπο να κρίνει εκτός από τον αριθμό των αναφορών ή το… γυμνό. Έχει λογοκριθεί επί παραδείγματι άρθρο γνώμης γιατί εικονογραφούνταν με γνωστό πίνακα του Μοντιλιάνι, ή τη γνωστή φωτογραφία με το γυμνό, σκελετωμένο αγόρι στην Αφρική που πίνει νερό!

Όταν οι αναφορές είναι πολλές, τότε το Fb κατεβάζει ένα κείμενο. Αλλά επειδή έχουν συμβεί πολλά, το Facebook δεν στηρίζεται μόνο στον αλγόριθμο, έχει και τους μη αλγοριθμικούς "χωρο-φύλακες". Πώς λειτουργούν οι “χωρο-φύλακες” αυτοί; Υπάρχει η αυτοτελής επιτήρηση τόσο από τους “800 λογοκριτές του Μοσχάτου”(στη Σφήκα παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή») όσο και από τα περίφημα Ellinika Hoaxes. Για την σκανδαλώδη λειτουργία των τελευταίων μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε σχετικό παλαιότερο κείμενο.

Τελικά, επειδή τα social media και το διαδίκτυο συνιστούν πλέον μέρος του σύγχρονου "δημόσιου χώρου", πρέπει να ρυθμιστούν με όρους Δημοκρατίας. Δεν μπορεί η λειτουργία τους να επαφίεται ούτε στους γίγαντες του διαδικτύου ούτε στην επικράτηση των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών, που επιβάλλουν πρωτόγνωρες μορφές λογοκρισίας.

Το αίτημα για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ... 

*Η φωτογραφία είναι της εφημερίδας "Η Καθημερινή" από το Μοσχάτο

Πηγή:artinews



Γιώργος X. Παπασωτηρίου: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου